Vegan Πάσχα: Νόστιμες ιδέες για ένα διαφορετικό τραπέζι

Γίνεται να κάνεις νόστιμο Πάσχα αν είσαι vegan; Φυτικά και γίνεται. Δες τρεις υπέροχες vegan friendly συνταγές για το πασχαλινό σου τραπέζι.
Vegan Πάσχα: Νόστιμες ιδέες για ένα διαφορετικό τραπέζι
Εξ ορισμού το πασχαλινό τραπέζι είναι ο… εφιάλτης κάθε vegan. Όμως αν έχεις όρεξη όλα γίνονται, ακόμα και vegan κοκορέτσι.

Ναι, δεν κάνουμε πλάκα. Δες παρακάτω τρεις νόστιμες ιδέες για το πασχαλινό τραπέζι που ανταποκρίνονται πλήρως στις διατροφικές απαιτήσεις των vegan.

Μαγειρίτσα με μανιτάρια της Αργυρώς

Υλικά: 800 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα πλευρώτους πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι καυκαλήθρες, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μαρούλι ψιλοκομμένο, 1/2 φλ. ρύζι γλασέ, 3 γεμάτες κ.σ. ταχίνι, αλάτι, πιπέρι, το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα τα μανιτάρια πολύ σχολαστικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.  Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Θα χρησιμοποιήσουμε μεσαία κατσαρόλα πλασοτέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Προσθέτουμε το ρύζι, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα μυρωδικά. Από μυρωδικά ή χόρτα μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει να τρώτε (άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια κλπ).

Αφήνουμε την μαγειρίτσα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε την μαγειρίτσα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κοπεί ο βρασμός. Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό. Το αραιώνουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας.

Ανακατεύουμε καλά το ταχινολέμονο. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό από την νηστίσιμη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει τελείως. Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα, ώστε το νηστίσιμο αυγολέμονο να έχει υγρή μορφή. Προσθέτουμε το νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι στην κατσαρόλα περιχύνοντας την μαγειρίτσα.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον άνηθο ή μάραθο. Ανακατεύουμε καλά την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια μέχρι να ασπρίσει από το ταχίνι που προσθέσαμε. Σκεπάζουμε την μαγειρίτσα με μανιτάρια και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Την σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Συνταγή από εδώ.

Vegan κοκορέτσι

Υλικά: 2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ), 2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση, 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη, 10 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. κοφτή πιπέρι , 1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο, 1,5 κ.γ. κάρυ, 2 κούπες αλεύρι γλουτένης (ή άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. άγαρ, γκουαμ γκαρ, ξάνθαμ γκαρ ή άλλο πυκνωτικό), νερό όσο πάρει, προαιρετικά

Για το γαρνίρισμα: 150 γρ μακαρόνια για παστίτσιο, ψημένα, καπνιστή πάπρικα, κάρυ

Εκτέλεση: Μαρινάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο βαλσάμικο για 1-2 ώρες. Ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό με 1 κ.σ αλάτι τον ξερό κιμά σόγιας και στραγγίζουμε σφίγγοντας τον λίγο-λίγο στην χούφτα μας, με μέτρια δύναμη. Κρατάμε όσο θέλει η συνταγή και τον υπόλοιπο τον φυλάμε στον καταψύκτη. Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.

Σε ένα βαθύ σκεύος αναμειγνύουμε τα υλικά του κορμού, βάζοντας τελευταίο όλο το αλεύρι. Αναμειγνύουμε καλά ώστε να κάνουμε ένα στιβαρό και σφιχτό ρολό, όχι πλαδαρό-χαλαρό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να γίνει καλύτερη μείξη, αν και συνήθως δεν χρειάζεται.

Ψήνουμε τον κορμό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 30-60 λεπτά περίπου, σε ελαφριά λαδωμένο ταψάκι ή σε λαδόκολα, ώστε να σφίξει αρκετά καλά και να είναι σχεδόν έτοιμο.

Βγάζουμε τον κορμό και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στρώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, βάζουμε από πάνω τον κορμό και τον τυλίγουμε. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο κάρυ.

Βάζουμε το κοκορέτσι στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ή μέχρι να ξεροψηθεί (10-20 λεπτά περίπου) και είναι έτοιμο.

Συνταγή από εδώ

Vegan τσουρέκι

Υλικά για το προζύμι: 10 γρ. μαγιά ξηρή, 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι, 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι: 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι, 1/4 κ.γ. μαστίχα, 1/2 κ.γ. μαχλέπι, 1/4 κ.γ. κάρδαμο, 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 120 γρ. σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη: 1 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. κοφτή μέλι, 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση: Για το προζύμι, στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σ ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.

Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία  λωρίδα 40-50 εκ. Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.

Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v