Τι καλό να μαγειρέψω σήμερα;

Αν αναρωτιέσαι τι στο καλό  να φτιάξεις σήμερα, σού έχουμε πέντε νοστιμότατες και σχετικά εύκολες προτάσεις.
Τι καλό να μαγειρέψω σήμερα;
Αναρωτιέσαι για ακόμα μια φορά «τι να μαγειρέψω σήμερα»; Κρέας ή ψάρι; Μήπως ζυμαρικά; Ή όσπρια; Ωραία τα όσπρια, και φτηνά.

Ό,τι και αν θες παρακάτω θα βρεις την απάντηση.

Κρέας: Μοσχαράκι κοκκινιστό

Υλικά: 3 στικ σέλερι, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 3 καρότα, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κιλό μοσχάρι, κιλότο, 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., αλάτι, πιπέρι, 500 γρ. κρασί κόκκινο, 2 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 800 γρ. ντομάτες, 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα: 300 γρ. ρύζι μπασμάτι, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε το σέλερι σε λεπτές φέτες. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για να αλευρώσει το κρέας. Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μοσχάρι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Μεταφέρουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με το μοσχάρι. Κόβουμε τις ντομάτες σε 4 κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει μία βράση. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 2 ώρες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, το θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ

Όσπρια: Ρεβίθια με κάρυ, πατάτες και σπανάκι

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 σκόρδο, πολτοποιημένο, 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από βραδύς και στραγγισμένα, ½ κιλό πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια, 1 κύβο κότας, 2 κ.γ. κάρυ σκόνη, ½ κ.γ. κουρκουμά, ¼ κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση, 400 γρ. φύλλα σπανάκι, 1 φλ. τυρί κρέμα, 1 φλ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη, 1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τις πατάτες, τον κύβο κότας και νερό, μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά και ανακατεύουμε. Μόλις το φαγητό πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνουμε το κάρυ, τον κουρκουμά, το κύμινο, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα ρεβίθια, χωρίς όμως να λιώσουν. Μόλις βράσουν, ρίχνουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα και το βούτυρο, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ

Ψάρι: Λαβράκι ή τσιπούρα στο φούρνο

Υλικά: 1 λαβράκι ή τσιπούρα (περίπου 1 κιλό),  1 πράσινη πιπεριά σε φέτες, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 1½ φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. μαϊντανός, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε δύο κομμάτια λαδόκολλα και δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε το αλουμινόχαρτο στον πάγκο εργασίας και στρώνουμε επάνω του τη λαδόκολλα προετοιμάζοντας έτσι το πακέτο όπου θα μπει το λαβράκι. Τοποθετούμε το ψάρι επάνω στη λαδόκολλα, αφού φυσικά το έχουμε καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά.

Στη συνέχεια το χαράζουμε σε τρία σημεία και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε τα μυρωδικά: ψιλοκομμένα το μαϊντανό και το σκόρδο, ενώ την πιπεριά και το κρεμμύδι σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Γυρίζουμε τη λαδόκολλα και μετά το αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ψάρι σε πακέτο. Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε το λαβράκι στο φούρνο, στους 200°C για 45 λεπτά.

Αντί για λαβράκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσιπούρα, σαργό, ή όποιο άλλο ψάρι σας αρέσει, γύρω στο ένα κιλό.

Συνταγή από εδώ.

Λαδερό: Μπριάμ παραδοσιακό

Υλικά: 400 γρ. πατάτες, σε φέτες, 500 γρ. κολοκύθια, στη μέση και μεγάλα κομμάτια, 800 γρ. μελιτζάνες κυδωνάτες, 200 γρ. πιπεριές πράσινες, σε μεγάλα κομμάτια, 300 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε μεγάλα κομμάτια, 200 γρ. κρεμμύδι, σε καρέ μεγάλο, 160 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. σκόρδο, σε φέτες, 300 γρ. σάλτσα ντομάτας, 500 γρ. ντομάτες φρέσκες, χωρίς φλούδες και σπόρια, ψιλοκομμένες, 20 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 20 γρ. μαντζουράνα, σε μικρά φύλλα, αλάτι

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα βότανα. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε ένα ταψί ώστε τα λαχανικά να είναι απλωτά σε μια μονή στρώση και όχι στριμωγμένα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε στους 160°C για 20 λεπτά περίπου. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα.

Συνταγή από εδώ

Ζυμαρικά: Πένες ολικής με σολομό στο wok

Υλικά: 500 γρ. πένες, ολικής άλεσης, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 300 γρ. καπνιστό σολομό, 30 γρ. βότκα, 300 γρ. κρέμα καρύδας, 300 γρ. τυρί κρέμα, 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο γουόκ. Σοτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να χρυσαφίσει.

Κόβουμε τον σολομό σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε στο γουόκ. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με τη βότκα και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα της βότκας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.

Μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο γουόκ και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα να πάει η σάλτσα παντού. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v