Νοστιμιά χωρίς αλάτι: Πώς θα το καταφέρω;

Το μαγείρεμα χωρίς αλάτι για πολλούς είναι απαγορευτικό. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για λόγους υγείας ή θέλουμε να το περιορίσουμε;
Νοστιμιά χωρίς αλάτι: Πώς θα το καταφέρω;
Το ανάλατο φαγητό δεν είναι απαραίτητα άνοστο. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι ή προσπαθούμε να το μειώσουμε, ο γευστικός και αρωματικός πλούτος των βοτάνων και λοιπών μπαχαρικών επαρκεί.

Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα και μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε.

Στη χωριάτικη μπορούμε να βάλουμε θυμάρι, ενώ στις βραστές σαλάτες ταιριάζουν πολύ ο άνηθος, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος, το θυμάρι, ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, ο μάραθος και η ρίγανη.

Οι πατάτες φούρνου νοστιμίζουν με δάφνη, δενδρολίβανο αλλά και καυκαλήθρες, ρίγανη ή κόλιανδρο, ενώ για να νοστιμίσουμε τα ψάρια μας ψητά ή τηγανιτά μπορούμε να προσθέσουμε δενδρολίβανο, θυμάρι, κάρι, μαντζουράνα ή μουστάρδα σε σκόνη, μάραθο ή ρίγανη.

Αν φτιάξουμε σούπες λαχανικών, τότε μπορούμε να τους δώσουμε άρωμα και γεύση με άνηθο, βασιλικό, δάφνη,  δυόσμο, καυκαλήθρες, κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο και μυρώνια, ενώ στις ψαρόσουπες ταιριάζει η δάφνη, ο μάραθος, ο μαϊντανός και τα μυρώνια.

Το ψητό κοτόπουλο ταιριάζει ωραιότατα με, πάπρικα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο ή θυμάρι, ενώ στα κρεατικά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκι ή σκόρδο. Στο αρνί συγκεκριμένα ταιριάζει το δενδρολίβανο, το θυμάρι ή το κάρι, ενώ το χοιρινό γίνεται νοστιμότατο με ρίγανη, αλλά και με θυμάρι, δενδρολίβανο και μαϊντανό.

Στο μοσχαράκι (κοκκινιστό, φρικασέ κ.α.), μπορούμε να βάλουμε μεταξύ άλλων θυμάρι, δάφνη, δενδρολίβανο, μαϊντανό, ακόμα και τζίντζερ για πιο εξωτική γεύση, ενώ στα μπιφτέκια και στα κεφτεδάκια δυόσμο, κόλιανδρο, μαϊντανό και ρίγανη.

Τα λαδερά από την άλλη γίνονται νοστιμότατα χωρίς αλάτι με την προσθήκη δυόσμου, μάραθου και μυρωνιών, ενώ οι λατρεμένες φακές ταιριάζουν υπέροχα με δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη και φυσικά με ξύδι, όπως και όλα τα όσπρια.

Στις κόκκινες σάλτσες ζυμαρικών οι επιλογές είναι μπόλικες: άνηθος, βασιλικός, δάφνη, δενδρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, κόλιανδρος και μαϊντανός είναι ό,τι πρέπει για να τους δώσουμε γεύση χωρίς ίχνος νατρίου.

Στα γεμιστά με ή χωρίς κιμά, ταιριάζουν ο άνηθος, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο μάραθος, ενώ ένας τρόπος να «αλατίσουμε» τις ομελέτες μας είναι να προσθέσουμε βασιλικό, καυκαλήθρες ή μυρώνια.

Τέλος, οι πίτες θα ταίριαζαν με πολλά μυρωδικά, όπως ο άνηθος, η ρίγανη, τα μυρώνια, ο κόλιανδρος, οι καυκαλήθρες, το θυμάρι, ο μάραθος και ο μαϊντανός.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v