Πώς θα φτιάξεις λαχταριστό banana bread

Σου ξέμειναν μπανάνες; Θες να φτιάξεις κάτι νόστιμο και χορταστικό; Ε λοιπόν, ώρα να φτιάξεις το δημοφιλές μπανανό-ψωμο.
Πώς θα φτιάξεις λαχταριστό banana bread

Το απόλυτο κόμφορτ φουντ, το μπανανόψωμό (banana bread), είδε τη φήμη του να εκτινάσσεται τους μήνες του εγκλεισμού και όχι άδικα: είναι εύκολο, νόστιμο και χορταστικό.

Δες πώς θα το φτιάξεις κι εσύ. 

Banana Bread με γλουτένη

Υλικά: 5 μπανάνες, πολύ ώριμες, 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, χοντροκομμένη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 80 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, 2 αβγά, μεσαία, 1 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά, 150 γρ. ζάχαρη καστανή, 125 γρ. βούτυρο, 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική

Για το σερβίρισμα: ζάχαρη κρυσταλλική, για την επιφάνεια, ζάχαρη άχνη, κακάο

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπάνω υγρασία. Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα οι μπανάνες διαλύονται.

Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα, τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τις βανιλίνες και τα ανακατεύουμε καλά. Όταν κρυώσει το μείγμα με τις μπανάνες ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μία μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ 10x30 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.

Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη, κακάο και σερβίρουμε.

Banana Bread χωρίς γλουτένη

Υλικά: 120 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 80 γρ. ινδοκάρυδο, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, (χωρίς γλουτένη), 1 κ.γ. σόδα μαγειρική, 1 κ.γ. κανέλα, 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα, για τη φόρμα, 2 αβγά, μέτρια, ελαφρώς χτυπημένα, 70 γρ. γάλα αμυγδάλου, 3 μπανάνες, ώριμες, 2 λιωμένες + 1 ολόκληρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Λαδώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ 10x30 εκ.

Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση και στην περιφέρεια της φόρμας, αφήνοντας να περισσεύει λίγο από τα πλάγια. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά –το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, τη ζάχαρη– και κάνουμε μια γούβα στη μέση.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, τα αβγά, το γάλα αμυγδάλου, τις λιωμένες μπανάνες και το εκχύλισμα βανίλιας. Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα των υγρών στο μπολ των στερεών υλικών και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ. Κόβουμε την ολόκληρη μπανάνα στη μέση κατά μήκος και την τοποθετούμε πάνω από το κέικ. Με ένα πινέλο, απλώνουμε ½ κ.σ. μέλι πάνω στα κομμάτια μπανάνας.

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 70 λεπτά (ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ τοποθετώντας στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα – αν βγει καθαρή, σημαίνει ότι είναι έτοιμο). Μετά από 35 λεπτά ψησίματος, αν το κέικ έχει χρυσαφίσει αρκετά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, και το τοποθετούμε πάλι στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Απλώνουμε στην επιφάνειά του την υπόλοιπη ½ κ.σ. μέλι, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.

Οι συνταγές είναι του Άκη Πετρετζίκη

Banana Bread της Madame Ginger

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Madame Ginger ♥︎ (@madamegingercom)

Υλικά: 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γ. μαγειρική σόδα, ½ κ.γ. αλάτι, 4 ώριμες μπανάνες, 330 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 4 αυγά, 220 ml σπορέλαιο (ή μισή ποσότητα σπορέλαιο/μισή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση: Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Λιώνουμε καλά τις μπανάνες με πιρούνι και τις ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε στο μείγμα με τις μπανάνες, το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον υλικά της επιλογής μας όπως:

100 γρ. κοπανισμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας ή
150 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή
120 γρ. σταφίδες/cranberries/αποξηραμένα μύρτιλλα κ.λ.π.

Σε αυτή την περίπτωση πασπαλίζουμε τα επιπλέον υλικά με μια 1 κ.σ. αλεύρι κι έπειτα τα ενσωματώνουμε στο τελικό μείγμα.

Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα και περασμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε το κέικ στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Απολαμβάνουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και φυλάμε εκτός ψυγείου και καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη, για 4-5 μέρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v