Πρωτότυπες συνταγές με κιμά

Βαρεθήκατε τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές με κιμά; Θέλετε κάτι πιο τσαχπίνικο; Ιδού μερικές πρωτότυπες ιδέες.
Πρωτότυπες συνταγές με κιμά
Μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, μπιφτέκια. Εντάξει ωραία όλα αυτά, αλλά ο κιμάς δεν είναι για χόρταση. Μάλλον, είναι, αλλά αν κάποια στιγμή τα βαρεθούμε τι κάνουμε;

Πολύ απλά, μαγειρεύουμε κάτι διαφορετικό.

Μικρασιατικά Μαντί με κιμά

Υλικά:

Για τη ζύμη: 2 φλ. αλεύρι σκληρό, 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), 1/2 κ.γλ. αλάτι, λίγες σταγόνες νερό

Για τη γέμιση: 300 γρ. κιμά, 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), 1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένη), 2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανό, 1½ λίτρο ζωμό βοδινού (ή νερό), αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, 1/2 κ.γλ. πάπρικα, 1/2 κ.γλ μπούκοβο, 1/2 κ.γλ αποξ. δυόσμο, 1/2 κ.γλ σουμάκ, 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χτυπημένο να αφρατέψει (σε θερμοκρασία δωματίου), λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Για το πεντανόστιμο μικρασιάτικο μαντί με κιμά και γιαούρτι, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και λίγες σταγόνες νερό. Με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.

Ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζοντας αλεύρι αν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30′.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο πασπαλίζοντας αλεύρι τον πάγκο. Αν έχετε μηχανή ζυμαρικών είναι πιο εύκολο γιατί η ζύμη είναι λίγο σφιχτή και στο χέρι θα σας δυσκολεύει στο άνοιγμα.

Χαράζουμε με ροδάκι ζύμης ή κοφτερό μαχαίρι το φύλλο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Ακουμπάμε λίγη γέμιση περίπου 1/2 κ.γλ. κιμά σε κάθε κομμάτι ζύμης.

Τσιμπάμε τις άκρες του φύλλου σχηματίζοντας μικρά τετράγωνα μαντί.

Σε αυτό το στάδιο, μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη και κάθε φορά που χρειάζεστε, μπορείτε να βγάζετε την επιθυμητή ποσότητα και, όπως είναι παγωμένα, να τα ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει.

Για τη γέμιση με κιμά

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ζυμώνουμε καλά. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης με λίγη από τη γέμιση. Βρέχουμε λίγο με τα δάχτυλα τις άκρες των φύλλων, για να κολλήσουν καλά οι ενώσεις. Τσιμπάμε και κλείνουμε το μαντί, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Τα αραδιάζουμε σε δίσκο αλευρωμένο.

Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα βράζουμε σε αλατισμένο ζωμό για λίγα λεπτά. Όσο βράζουν, ετοιμάζουμε το βούτυρο. Το βάζουμε σε τηγάνι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το δυόσμο. Αφήνουμε να κάψει καλά.

Ωστόσο βγάζουμε τα μαντί, τα οποία δεν χρειάζονται πάνω από μερικά λεπτά βράσιμο, όπως και όλα τα φρέσκα ζυμαρικά. Όταν τα μαντί ανέβουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το νερό και τα σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλάτι, να αφρατέψει, και το μοιράζουμε στα πιάτα. Περιχύνουμε τα ζεστά μαντί με το αρωματικό καυτό βούτυρο που παίρνει ελαφρά κόκκινο χρώμα από την πάπρικα και το μπούκοβο. Τα σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ

Λαχματζούν: η πίτσα της Ανατολής

Υλικά: 1 δόση ιταλική ζύμη πίτσας, 500 γρ. κιμάς (αρνίσιος ή ανάμικτος μοσχάρι-αρνί), 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουτ.σουπας πελτέ, Ελαιόλαδο, 1/4 κ.γ. κύμινο, 1/8 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. πάπρικα πικάντικη, Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα: Λεμόνι, Ντομάτα σε κυβάκια, Κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες, Μαϊντανό ψιλοκομμένο, Γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση: Σοτάρουμε τον κιμά πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην έχει υγρά. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά,το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τον κιμά  σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί για περίπου 5 λεπτά.

Ανοίγουμε το φουσκωμένο ζυμαράκι πίτσας σε ορθογώνιο ή στρογγυλό σχήμα και απλώνουμε τον κιμά με ένα κουτάλι, πιέζοντας να κολλήσει καλά. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180oC.

Για να σερβίρουμε το λαχματζούν, βάζουμε μπολάκια με το γιαούρτι, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και φέτες λεμόνι στο κέντρο του τραπεζιού, για να φτιάξει ο καθένας το κομμάτι του κατά προτίμηση.

Συνταγή από εδώ

Σεσκουλοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο

Υλικά: 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι μακρύκοκκο, 1 ματσάκι άνηθο, 1 κ.γ. δυόσμο ξερό, 1,5 κιλό σέσκουλα, 1 κρεμμύδι ξερό, 3 ντομάτες τριμμένες, 1 κ.γ. τοματοπελτέ, 150 ml ελαιόλαδο, Αλάτι & πιπέρι

Για το αυγολέμονο: 2 λεμόνια, 1 αυγό

Εκτέλεση: Ξεκινάμε με τη γέμιση. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τον δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά.

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε τα μισά σέσκουλα και τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και ζεματίζουμε τα υπόλοιπα. Προσέχουμε κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος να μην τα τσαλακώσουμε ή διπλώσουμε πολύ για να μην δυσκολευτούμε στο τύλιγμα.

Βγάζουμε το κοτσάνι από κάθε φύλλο και ξεκινάμε το τύλιγμα. Απλώνουμε ένα φύλλο σε μια επιφάνεια και προσθέτουμε μία κουταλιά από τη γέμιση. Τυλίγουμε από πάνω, κλείνουμε τα πλάγια και συνεχίζουμε να ρολάρουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2-3 κουταλιές της σούπας νερό. Μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά και μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον τοματοπελτέ και τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 3-4 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και στρώνουμε τους σεσκουλοντολμάδες στον πάτο, στριμώχνοντας τους καλά μεταξύ τους. Θα χρειαστεί να κάνουμε 2 ή 3 στρώσεις ανάλογα το πόσο πλατιά είναι η κατσαρόλα μας. Ρίχνουμε νερό να καλύψει ίσα-ίσα τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα πιάτο τοποθετώντας το ανάποδα επάνω στους ντολμάδες.

Χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, βράζουμε τους σεσκουλοντολμάδες για 40 λεπτά. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Βγάζουμε το πιάτο από την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά, ίσα-ίσα να σιγοβράζει το φαγητό.

Τοποθετούμε το μπολ με το αυγολέμονο δίπλα στην σούπα, και με κουτάλα σούπας, ρίχνουμε μία-μία κουταλιές σούπας μέσα στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας το συνεχώς ώστε να μην κόψει. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε σχεδόν το μπολ, και μετά επαναλαμβάνουμε αντίστροφα: ρίχνοντας κουταλιές από το μπολ μέσα στη κατσαρόλα, και ανακατεύοντας την σούπα απαλά. Όταν τελειώσουμε, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για λίγο ακόμα.

Αφήνουμε να σταθούν για 20-30 λεπτά και σερβίρουμε με φέτα και προζυμένιο ψωμί.

Συνταγή από εδώ.

Pad Krapao αρωματικός κιμάς με ρύζι

Υλικά: 180 γρ. κιμάς κοτόπουλο, 5 γρ. πιπεριές τσίλι, λεπτές φέτες, 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 5 γρ. λέμονγκρας, ψιλοκομμένο, 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 60 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 γρ. φύλλα λάιμ, ψιλοκομμένα, 5 γρ. fish sauce, 2 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, 2 γρ. βασιλικός φρέσκος, χυμός λάιμ, ξύσμα λάιμ, 2 αυγά, τηγανιτά, 150 γρ. ρύζι ατμού, αλάτι, ηλιέλαιο

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά ώστε να σπάσει ο κιμάς όσο γίνεται καλύτερα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο και το λέμονγκρας και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε τον κιμά πάνω στο ρύζι και από πάνω προσθέτουμε το αυγό και φρέσκο κόλιανδρο.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v