Τέλειες, χορταστικές σαλάτες με ξηρούς καρπούς

Ξέρεις πώς νοστιμίζουν οι σαλάτες, και πώς γίνονται χορταστικές; Φυσικά και ξέρεις. Με ξηρούς καρπούς. Και με τις τέλειες συνταγές που σου βρήκαμε.
Τέλειες, χορταστικές σαλάτες με ξηρούς καρπούς
Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν τις χειμωνιάτικες σαλάτες μας τόσο ενδιαφέρουσες (και χορταστικές) όσο οι ξηροί καρποί. Δεν μας πιστεύεις; Μια δοκιμή των συνταγών που ακολουθούν θα σε πείσει.

Σαλάτα λάχανο με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Υλικά:
Για το dressing: 2 κ.σ. μουστάρδα (τους κόκκους), 150 γρ. μηλόξιδο, 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. μουστάρδα αγγλική
Για τη σαλάτα: 1/2 λάχανο μικρό λευκό, 1/2 λάχανο μικρό κόκκινο, 2 καρότα, 1 κρεμμύδι μικρό, 2 κλ. σέλερι
Για τους ξηρούς καρπούς: 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 60 γρ. αμύγδαλα, 60 γρ. καρύδια, 1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή, 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, 1 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο, 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση:
Για το dressing: Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τους κόκκους μουστάρδας και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να πηδάνε οι κόκκοι πάνω στο τηγάνι (σαν ποπ κορν). Με προσοχή ρίχνουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι στο μισό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα: Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα καρότα σε λεπτά στικς (σε μέγεθος σπίρτου) και προσθέτουμε στο μπολ. Στη συνέχεια κόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας.

Για τους ξηρούς καρπούς: Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε συνεχόμενα με μια κουτάλα μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαύρη μαλακή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν με όλους τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσουν οι ξηροί καρποί.

Για το σερβίρισμα: Ρίχνουμε το dressing στο μπολ με τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να πάει παντού το dressing. Από πάνω ρίχνουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, καρύδια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 3/4 φλ. καρύδια ψίχα, 285 γρ. πράσινη σαλάτα σγουρή, 2 μεγάλα πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και σε φιλέτα, 1/2 φλ. κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/4 φλ. τυρί Gorgonzola θρυμματισμένο (προαιρετικά)
Για τη βινεγκρέτ: 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. φυτικό λάδι, 2/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού, 1/4 φλ. Ζάχαρη, 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι, 2 κ.γ. μουστάρδα, 1/4 κ.γ. ρίγανη ξερή, 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Τοποθετούμε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρή ουσίας και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα συνεχώς, εώς ότου πάρουν χρώμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα καβουρδισμένα καρύδια, τη σαλάτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το φυτικό λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το βαλσάμικο ξύδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το πιπέρι. Σφραγίζουμε το βάζο και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τη σαλάτα σε 6 πιάτα, γαρνίρουμε με το θρυμματισμένο τυρί Gorgonzola (προαιρετικά), περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Πράσινη σαλάτα με σύκα και καρύδια

Υλικά:
Φύλλα από ένα μαρούλι, 1 ματσάκι ρόκα, 1 ματσάκι λόλα κόκκινη, 1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα, 4 αποξηραμένα σύκα σε φέτες, 8 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί, 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό ξίδι, αλάτι (προαιρετικά), 150 γραμ. ανθότυρο κομμένο σε καρέ ή μία φέτα ψημένο κατσικίσιο τυρί, 1/2 φλ. σταφίδες ή κράνμπερι

Εκτέλεση:
Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά τοποθετώντας τα σε σαλατιέρα. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα ή σε ένα τηγάνι ψιλοκόβουμε αρχικά τα αποξηραμένα σύκα, έπειτα τα περιχύνουμε με το κρασί και τα σιγοβράζουμε για 5΄-6΄, να μαλακώσουν ελαφρά. Στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Προσθέτουμε στα λαχανικά τα καρύδια, τα σύκα με όσο υγρό έχουν, τα κράνμπερι και το τυρί. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε με αυτά τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σαλάτα με αχλάδι, καραμελωμένα καρύδια και γκοργκοτζόλα

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 100 γρ. αχλάδια καθαρισμένα κομμένα σε μέτρια καρέ, 50 γρ. καρύδια καβουρδισμένα, 15 γρ. γλυκόζη, 200 γρ. σπανάκι baby καθαρισμένo, 30 γρ. προσούτο τραγανό, 50 γρ. γκοργκοντζόλα κομμένη σε κύβους, εστραγκόν (φύλλα), αλάτι, 80 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
Για τη βινεγκρέτ: 100 γρ. ηλιέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. ξίδι λευκό μπαλσάμικο, 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους, 50 γρ. μέλι, 50 γρ. νερό, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να επικαλυφθούν με τη γλυκόζη. Στρώνουμε τα καρύδια σ' ένα ταψί με φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 °C, μέχρι να καραμελώσουν, για 5 λεπτά περίπου. Τ' αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα καραμελωμένα καρύδια. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Για τη βινεγκρέτ: Τοποθετούμε όλα τα υλικά - εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό - στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v