Τα συχνότερα λάθη στην κουζίνα

Επτά λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και μας αποθαρρύνουν από το να γίνουμε ο επόμενος Άκης.
Τα συχνότερα λάθη στην κουζίνα
Μπορεί να έχεις όλο το μεράκι και την καλή διάθεση να ετοιμάσεις το τέλειο κοκκινιστό, ίσως να έχεις δοκιμάσει αρκετές φορές να το φτιάξεις, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα δεν σου αρέσει. Τι πηγαίνει στραβά και θέλεις να πετάξεις την κουτάλα από το παράθυρο; 

Ιδού επτά από τα συχνότερα λάθη που κάνεις στην κουζίνα.

Δεν προθερμαίνεις (αρκετά) 

Είτε μαγειρεύεις σε φούρνο είτε σε τηγάνι, η προθέρμανση πριν το μαγείρεμα είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού. Η υψηλή θερμοκρασία στον πάτο του τηγανιού είναι σημαντική για να σωταριστούν έτσι όπως πρέπει τα υλικά, όπως και για να μην κολλήσουν. Θέρμαινε για λίγα λεπτά την κατσαρόλα ή το ταψί πριν ρίξεις τα υλικά σου· θα δεις τεράστια διαφορά.

Τα μακαρόνια δεν χωράνε στην κατσαρόλα

Αν χρειάζεται να σπάσεις τα μακαρόνια (σπαγγέτι ή λιγκουίνι) για να τα βράσεις, τότε η κατσαρόλα σου είναι μικρή γι’ αυτόν τον σκοπό. Αν πάλι βάζεις τα μακαρόνια σε κανονική κατσαρόλα με λιγότερο όμως νερό και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία (για να μην κοχλάζει πολύ το νερό και ξεχειλίζει η κατσαρόλα) είναι σαν να σταματάς προσωρινά τον βρασμό. Τα μακαρόνια μαζεύονται στον πάτο της κατσαρόλας και αρχίζουν να κολλάνε μεταξύ τους. Επιπλέον, συγκεντρώνεται περισσότερο άμυλο στο νερό και για αυτόν τον λόγο ίσως να μη σου γίνονται αλ ντέντε. 

Τεμαχίζεις το κρέας αμέσως μετά το μαγείρεμα

Όταν το κρέας τσουρουφλίζει (το έχεις βγάλει δηλαδή απ’ την φωτιά ή τον φούρνο), οι ίνες του συστέλλονται και παράγουν χυμούς. Αν εσύ παρέμβεις σε αυτή τη διαδικασία και το κόψεις εκείνη τη στιγμή, τα ζουμιά του θα καταλήξουν οπουδήποτε αλλού εκτός από το εσωτερικό του και εσύ θα φας κάτι στεγνό.

Όταν σοτάρεις, γεμίζεις υπερβολικά το τηγάνι ή την κατσαρόλα

Όταν βιαζόμαστε, για να συντομεύσουμε τη διαδικασία του μαγειρέματος, ρίχνουμε όλα τα κομμάτια κρέατος ή λαχανικών στο καυτό λάδι για να τα σωτάρουμε. Ωστόσο, όταν ο πάτος της κατσαρόλας γεμίζει, η θερμοκρασία που συγκεντρώνεται, παγιδεύεται και δημιουργεί υδρατμούς. Κι έτσι, λόγω των υδρατμών το κρέας βράζει αντί να σωτάρεται. 

Ρίχνεις στο τηγάνι υγρά τρόφιμα

Βλέπεις σε βίντεο μαγειρικής τους σεφ να σωτάρουν τα λαχανικά και να αναδεικνύονται τα χρώματά τους, αλλά όταν πας εσύ να κάνεις το ίδιο, τα λαχανικά αποκτούν μία μίζερη όψη; Καλό είναι αφού πλύνεις τα λαχανικά να τα στεγνώσεις με απορροφητικό χαρτί. Αν εξακολουθούν να μη βγαίνουν όπως θέλεις, θυμήσου ότι το σωτάρισμα παίρνει μόλις 3 λεπτά –μήπως εσύ τα αφήνεις περισσότερη ώρα;

Βάζεις βότανα και σκόρδο πολύ νωρίς στο μαγείρεμα

Όταν σοτάρεις τα λαχανικά σου σε τηγάνι με καυτό λάδι, αν βάλεις το σκόρδο πολύ θα αρπάξει και θα πικρίσει. Όπως και η ρίγανη. Ή το θυμάρι.

Δεν δοκιμάζεις στην πορεία του μαγειρέματος

Αν δεν δοκιμάζεις αυτό που μαγειρεύεις, χάνεις την ευκαιρία να διορθώσεις παραλείψεις, να δεις αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι, να διαπιστώσεις αν το πιάτο που ετοιμάζεις είναι πράγματι νόστιμο ή αν έχει πραγματικά ψηθεί ή βράσει επαρκώς. Καλό είναι να δοκιμάζεις σε κάθε στάδιο της εκτέλεσης, όχι μόνο για να προλάβεις τα λάθη αλλά και για να αποκτήσεις την απαραίτητη εμπειρία που θα σε γλιτώσει από μελλοντικά λάθη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v