Γιατί το αντικολλητικό μου τηγάνι δεν είναι πια αντικολλητικό;

Με το αντικολλητικό τηγάνι στην αρχή νιώθεις ότι η ζωή σου έγινε πιο εύκολη. Σύντομα, χάνει την αντικολλητική του ιδιότητα και δεν καταλαβαίνεις γιατί. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι.
Γιατί το αντικολλητικό μου τηγάνι δεν είναι πια αντικολλητικό;

Το αντικολλητικό τηγάνι έχει λύσει τα χέρια στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο. Μαγειρεύεις γρήγορα, με ελάχιστο λάδι, τα φαγητά βγαίνουν τέλεια και μετά το πλένεις χωρίς κόπο και χωρίς να χάνεις χρόνο τρίβοντας. Γιατί όμως μετά από κάποιο διάστημα αχρηστεύεται; Να γιατί:

Μουλιάζεις αμέσως το τηγάνι στον νεροχύτη

Νιώθεις μία ικανοποίηση όταν βάζεις το τηγάνι στον νεροχύτη και ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του νερού που τσουρουφλίζεται. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να νιώθεις έτσι, γιατί αυτός ο ήχος είναι ένδειξη ότι το τηγάνι καταστρέφεται.

Όταν βάζεις το τηγάνι οι επιφάνειες του μετάλλου λόγω θερμότητας διαστέλλονται σταδιακά. Όταν το αφήνεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, τότε αυτές οι επιφάνειες συστέλλονται αργά. Όταν όμως εσύ ρίχνεις κρύο νερό στο τηγάνι, τότε προκαλείς ταχεία συστολή στις εξωτερικές επιφάνειες ενώ οι μέσα παραμένουν διεσταλμένες∙ ένα φαινόμενο γνωστό ως θερμικό σοκ. Αυτό μπορεί να κάνει την επιφάνεια του τηγανιού να «ραγίσει» ή να φθαρεί. Καλό είναι να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός αν το τηγάνι είναι κεραμικό η αντικολλητικό.

Αντί να ρίχνεις κρύο νερό στο τηγάνι, άφησέ σε ένα μάτι της κουζίνας χωρίς θερμοκρασία και πρόσθεσε χλιαρό νερό αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Ανεβάζεις πολύ τη θερμοκρασία


Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να καταστρέψεις ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τα αντικολλητικά τηγάνια αποτελούνται από στρώσεις μετάλλων οι οποίες καλύπτονται από αντικολλητική επίστρωση. Όταν το ζεσταίνεις σε υψηλή θερμοκρασία (από 260 βαθμούς κελσίου και πάνω) το χημικό PTFE γίνεται ασταθές και η επίστρωση αλλοιώνεται. Αν θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις αντικολλητικό τηγάνι για να τσιγαρίσεις ένα φαγητό, καλό θα είναι να βάλεις το μάτι σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις πότε η θερμοκρασία είναι ιδανική για να μαγειρέψεις στο αντικολλητικό σου τηγάνι, χρησιμοποίησε ένα τηγάνι Tefal Unlimited, το οποίο λειτουργεί με την ένδειξη Thermo-Signal™ η οποία σου δείχνει πότε μπορείς να αρχίζεις να μαγειρεύεις.



Βάζεις το τηγάνι στο πλυντήριο πιάτων


Καταλαβαίνουμε πως όταν ετοιμάζεις βραδινό μετά από μία κουραστική μέρα, αφού δειπνήσεις, είναι δελεαστικό να βάλεις το τηγάνι στο πλυντήριο πιάτων, αντί να το πλύνεις στο χέρι. Αν υποκύψεις όμως στον πειρασμό να ακολουθήσεις τον εύκολο δρόμο, θα καταστρέψεις το αντικολλητικό σου τηγάνι.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο ατμός. Ο ξηρός ατμός του πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο τηγάνι και η έκθεση σε υγρό περιβάλλον για τόσην ώρα μπορεί ακόμα και να διαβρώσει τα μεταλλικά του μέρη.

Χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία

Τα μεταλλικά εργαλεία (σπάτουλες κτλ) που χρησιμοποιείς για να βγάλεις την ομελέτα σου ή την μπριζόλα σου από το αντικολλητικό τηγάνι χαράσσεις την επιφάνεια και χάνει τις αντικολλητικές του ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, ένα τηγάνι με αντικολλητική επίστρωση από τιτάνιο, όπως το Tefal-Unlimited, είναι ανθεκτικό στα γδαρσίματα που προκαλούνται από τα μεταλλικά εργαλεία*. Πώς γίνεται αυτό; Χάρη στους σκληρούς κρυστάλλους που διαθέτει!


Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιείς ξύλινες, πλαστικές, από σιλικόνη ή μπαμπού σπάτουλες για να μαγειρέψεις σε ένα αντικολλητικό. Ή όταν χρησιμοποιείς σύρμα για να καθαρίσεις τους επίμονους λεκέδες. Προτίμησε το απλό σφουγγάρι και χρησιμοποίησε την πλαστική σπάτουλα για να αφαιρέσεις ένα λεκέ που δεν φεύγει. 

Αποθηκεύεις τα τηγάνια το ένα πάνω στο άλλο

Είναι απολύτως λογικό να θέλεις να τοποθετήσεις το ένα τηγάνι μέσα στο άλλο για να κάνεις οικονομία χώρου, αλλά καλό είναι να γνωρίσεις ότι αυτό θα φθείρει χρόνο με τον χρόνο τα μεταλλικά σκεύη, εκτός κι αν διαθέτεις σκεύη με αποσπώμενη λαβή.

Τα αντικολλητικά τηγάνια μπορεί να γεμίσουν χαρακιές όταν στοιβάζονται, κι αυτό έχει ως συνέπεια τη φθορά της επίστρωσης. Μην απορείς λοιπόν αν μετά η ομελέτα σου δεν γλιστράει από το τηγάνι χωρίς κόπο.

Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να κρεμάσεις τα τηγάνια σου -κάτι που φαίνεται και πολύ όμορφο στην κουζίνα- ή όταν τα αποθηκεύεις στο ντουλάπι να τα χωρίζεις με χαρτί κουζίνας.

 

 

 

*Κατάλληλο για χρήση και μεταλλικών εργαλείων μαγειρικής. Αποφύγετε την χρήση μαχαιριών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v