Έχεις σπανάκι; Έχουμε 4 σούπερ συνταγές

Σούπερ θρεπτικό και νόστιμο, το σπανάκι πρωταγωνιστεί ή δευτεραγωνιστεί σε τέσσερις λαχταριστές συνταγές.
Έχεις σπανάκι; Έχουμε 4 σούπερ συνταγές
Το αγαπημένο γεύμα του Ποπάι… πάει με όλα κι εμείς το μαγειρεύουμε με τέσσερις συνταγές για κάθε γούστο.

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Για τη ζύμη: 325 γρ. αλεύρι, 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια, 1 αυγό, 30 γρ. νερό κρύο, 3 γρ. αλάτι, 3 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση, την κρέμα και τη συναρμολόγηση της τάρτας: 260 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο, 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 2 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος, 65 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ, 100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο στο χέρι, 20 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. βούτυρο, 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 2 κρόκοι αυγών, 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).

Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).

Την ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση, την κρέμα και την συναρμολόγηση της τάρτας

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε και τον μάραθο. Γυρνάμε λίγο το μείγμα.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το σπανάκι και το ανθότυρο και τα ανακατεύουμε όλα, καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σουρώνουμε από σινουά.

Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή είναι του Γιάννη του Λουκάκου


Σολωμός στο φούρνο με πορτοκάλι και σπανάκι

Υλικά: 4 φιλέτα σολωμού, 1 φοινόκιο, 2 πορτοκάλια, 600 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, 1 κρεμμύδι, φρέσκο ginger, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC. Κόβουμε το κρεμμύδι και το φοινόκιο σε λεπτά φετάκια. Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και κόβουμε τη σάρκα τους σε ροδέλες. Χοντροκόβουμε το σπανάκι και ψιλοκόβουμε περίπου 1 εκ. ginger. Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα και μοιράζουμε ισομερώς το σπανάκι. Ακουμπάμε ένα κομμάτι σολωμό σε κάθε λαδόκολλα και μοιράζουμε το κρεμμύδι, το φοινόκιο, τις ροδέλες και το ξύσμα πορτοκαλιού και το ginger. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιολαδο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι της Μαντάμ της Τζίντερ

Σπανακοκεφτέδες

Υλικά: 1 κιλό τριμμένο σπανάκι, ψίχα από περίπου 1 κιλό ψωμί, 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ½ φλιτζ. Αλεύρι, ½ φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι για να αλευρώσουμε τους κεφτέδες μας, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Το πλένουμε καλά και το ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψουμε.

Αφήνουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τα πολλά υγρά.

Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένα μείγμα.

Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τους αλευρώνουμε πριν το τηγάνισμα (μπορούμε και να τους ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου, χωρίς να τους αλευρώσουμε).

Tηγανίζουμε και σερβίρουμε με λεμόνι.

Συνταγή από εδώ

Σπανάκι με αβγά και φέτα

Υλικά: 500 γρ. σπανάκι, κατεψυγμένο και αποψυγμένο, 1 σκ. σκόρδο, 2-3 φέτες ψωμί, σικάλεως, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%, 200 γρ. φέτα, σπασμένη σε κομμάτια, 1 ματσάκι μυρωδικά, όπως μυρώνια, σαβίλ, άγρια ρόκα ψιλοκομμένα, 4 αβγά

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε 1 σκ. σκόρδο και την καρφώνουμε σε ένα πιρούνι.

Ψήνουμε 2-3 φέτες ψωμί στο τηγάνι σε ελάχιστο λάδι μέχρι να τραγανίσουν και τις σπάμε σε μικρά κομμάτια.

Την ίδια στιγμή, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε σπανάκι με τη χούφτα του χεριού μας ανακατεύοντας με το πιρούνι με το σκόρδο επάνω. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε το σπανάκι σε δόσεις και το μεταφέρουμε κάθε φορά σε ένα πιάτο μόλις βγάλει λίγο τα υγρά του.

Έπειτα τα βάζουμε όλα πίσω στο τηγάνι, προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα με το σπανάκι μας σε μία πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Πασπαλίζουμε με τα ψημμένα κομματάκια από το ψωμί μας και ανακατεύουμε.

Τηγανίζουμε τα αβγά μας σε λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα αβγά πάνω από το σπανάκι.

Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι του Άκη του Πετρετζίκη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v