Τέλεια πράγματα που μπορείς να φτιάξεις με έναν ανανά

Ένας ανανάς, τέσσερις επιλογές για να τον… εκμεταλλευτούμε και να ικανοποιήσουμε γλυκά τον ουρανίσκο μας. Και αλμυρά.
Τέλεια πράγματα που μπορείς να φτιάξεις με έναν ανανά
Το εξωτικό του άρωμα μας ταξιδεύει σε μέρη μαγικά, η γεύση του θυμίζει καλοκαιράκι και παραλία, ενώ η όψη του είναι άκρως… φωτογενής. Ο ανανάς έρχεται από – πολύ – μακριά για να πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις υπέροχες καλοκαιρινές συνταγές.

Α, και για να μην το ξεχάσουμε, δες εδώ το απόλυτο εργαλείο για να τον κόψεις κρατώντας το μαλακό του κομμάτι, εύκολα και γρήγορα. To είδες; Τέλεια, προχωράμε.

Ένα κέικ… αναποδογυριστό

Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, πολύ εντυπωσιακό και τέλειο στη γεύση και στα αρώματα.

Υλικά: 1 συσκευασία ανανά σε φέτες στο χυμό του ή φρέσκες φέτες ανανά, χωρίς το σκληρό κομμάτι, 70 γραμ. βούτυρο, 220 γραμ. μαύρη ζάχαρη ή μισή - μισή μαύρη λευκή

Για το κέικ: 70 γρ. βούτυρο, 200 γρ. ζάχαρη, 3 αυγά, 100 γραμ. χυμό ανανά, 1 βανίλια, ξύσμα από 2 λάιμ ή 1 λεμόνι, 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μονό του κοσκινισμένο, αλάτι 2-3 πρέζες, λίγα κερασάκια γλασέ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Αλείφουμε πρώτα 2 κουταλιές βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι στρογγυλό ή φόρμα δαχτυλίδι με 25 εκ. διάμετρο. Στραγγίζουμε τον ανανά σε χαρτί κουζίνας. Κρατάμε το χυμό. Θα χρησιμοποιήσουμε 100 γρ. χυμό ανανά. Για την καραμέλα. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή να μη βράσει.

Στο καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε παντού φέτες ανανά να καλυφθεί όλη η βάση του (από την συσκευασία θα περισσέψουν 3 φέτες). Αν χρειάζεται κόβουμε μερικά κομμάτια για να ντύσουμε όλο το ταψάκι. Αν θέλουμε, βάζουμε μισές φέτες ανανά ολόγυρα στα τοιχώματα του ταψιού. Περιχύνουμε με τη λιωμένη μαύρη ζάχαρη.

Για το κέικ: Σε μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και το χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό, τη βανίλια και το ξύσμα. Σε αυτή τη φάση η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει τελείως. Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα. Περιχύνουμε το ταψί με τον ανανά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 35′. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και όσο ακόμα είναι χλιαρό και η καραμέλα ρευστή, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το κέικ μοιάζει σιροπιαστό και ποτίζει από την καραμέλα ανανά και το χυμό της σάρκας του φρούτου.

Συνταγή από εδώ

Ένα δροσερό cheesecake

Δίνουμε τέλος στην κυριαρχία της φράουλας και του κερασιού στα cheesecake και καλωσορίζουμε την νέα ανανο-εποχή.

Υλικά: 1 φρέσκος ανανάς ξεφλουδισμένος, ψιλοκομμένος, στον οποίο έχουμε αφαιρέσει το σκληρό κέντρο του ή 1 κονσέρβα ανανάς (450 γρ. περίπου), καλά στραγγισμένος και ψιλοκομμένος, 150 γρ. μπισκότα Digestive, 1/3 φλ. (80 γρ.) λιωμένο βούτυρο, 400 γρ. τυρί κρέμα (Cream Cheese) ξεπαγωμένο, 1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος, ½ φλ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι βανίλια

Εκτέλεση: Αλέθουμε τα μπισκότα στο πολυμίξερ, ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα για να υγραθούν. Τα μοιράζουμε σε 8 μικρές κούπες ή ποτήρια και τα πιέζουμε (με ένα μικρό ποτηράκι) για να συμπιεστούν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ μέχρι να πήξει σε σαντιγί. Ύστερα, σε ένα μεγαλύτερο μπολ, χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.

Ενσωματώνουμε στο μίγμα τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στη επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Κρατάμεε στην άκρη 1 φλ. περίπου από το μίγμα και ανακατεύουμε μέσα στο υπόλοιπο τον μισό ψιλοκομμένο ανανά. Μοιράζουμε το μίγμα με τον ανανά στις κούπες, πάνω από τα αλεσμένα μπισκότα και ύστερα μοιράζουμε  από πάνω τα υπόλοιπα κομματάκια του ανανά.

Βάζουμε το μίγμα που κρατήσαμε στην άκρη σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και το βγάζετε σε ροζέτες πάνω από τα κομματάκια του ανανά (ή απλά το μοιράζουμε από πάνω με ένα κουτάλι). Σκεπάζουμε τις κούπες με πλαστική μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Συνταγή από εδώ

Μια μεθυστική καϊπιρίνια

Φρουτώδης, εξωτική και άκρως καλοκαιρινή, αυτή η παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ είναι υπέροχη συνοδεία για τις νύχτες με παρέα.

Υλικά: 220 γρ. φρέσκο ανανά κομμένο σε κομμάτια, 40 ml χυμό από λάιμ, 6 φύλλα φρέσκου δυόσμου, 40 γρ. ζάχαρη, 70 ml λικέρ cachaca, 370 γρ. παγάκια

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν γρανίτα. Το μοιράζουμε στα ποτήρια και σερβίρουμε με χοντρά καλαμάκια.

Συνταγή από εδώ

Ένα πεντανόστιμο γλυκόξινο κοτόπουλο

Η ασιατική κουζίνα αγαπά τις γλυκόξινες συνταγές – το ίδιο κι εμείς και αυτή είναι από τις αγαπημένες μας.

Υλικά: (για το τηγάνισμα) 1.000 γρ. κοτόπουλο μπούτι χωρίς πέτσα και κόκαλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 4 αυγά, χτυπημένα, κορνφλάουρ, ηλιέλαιο, αλάτι

(για τη σάλτσα και το τελείωμα): 75 γρ. ηλιέλαιο, 350 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 350 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε μικρό καρέ, 500 γρ. χυμός πορτοκαλιού, 3 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη, 70 γρ. ξύδι, 60 γρ. κέτσαπ, 70 γρ. κομπόστα ανανάς , 350 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκέτα , 25 γρ. κορνφλάουρ, 100 γρ. νερό   , 12 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, 20 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, τηγανητό κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, το τζίντζερ, το ξύδι και την κέτσαπ και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και την κομπόστα ανανά και πήζουμε τη σάλτσα με το κορνφλάουρ που έχουμε αραιώσει στα 100 γρ. νερό. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο, τον κόλιανδρο και το φρέσκο κρεμμύδι.

Αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο. Περνάμε το κοτόπουλο από το αυγό, μετά από το κορνφλάουρ και μετά λαδώνουμε καλά με αρκετό ηλιέλαιο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε όταν τηγανίζεται το κοτόπουλο το λάδι να έρχεται μέχρι τη μέση του ύψους του. Τηγανίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v