Λαχταριστές συνταγές με βερίκοκα

Φρέσκα και μυρωδάτα, τα βερίκοκα πρωταγωνιστούν στις πιο νόστιμες καλοκαιρινές συνταγές.
Λαχταριστές συνταγές με βερίκοκα
Υπάρχει ψυγείο αυτήν την περίοδο που να μην περιέχει το ζουμερό και μυρωδάτο φρούτο του καλοκαιριού; Πώς είπατε; Το δικό σας;

Ωραία, στοκάρετε το αμέσως με 1-2 κιλά (χαμένα δε θα πάνε) και χρησιμοποιείστε τα βερίκοκα για να φτιάξετε τις πιο νόστιμες γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Κέικ με βερίκοκα

Υλικά: 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα, για το βουτύρωμα της φόρμας, 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας, 3 αβγά\, 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για το αλεύρωμα της φόρμας, 1 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι, 120 γρ. ξινόγαλο, 100 γρ. βερίκοκα, κομμένα σε φέτες, ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.  Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ.  Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.  Ρίχνουμε σε δόσεις εναλλάξ το μείγμα των στερεών και το ξινόγαλο, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα των στερεών.

Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα. Απλώνουμε από πάνω τις φέτες από τα βερίκοκα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια του μείγματος και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα και να χρυσαφίσει.

Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς το κέικ. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Ανάμεικτη σαλάτα με προσούτο και βερίκοκα

Υλικά: 150 γρ. ρόκα, 150 γρ. σταμναγκάθι, 150 γρ. iceberg, 8 φρέσκα βερίκοκα, 8 φέτες προσούτο, 4 κ.σ. ανεβατό (ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα), φύλλα φρέσκου βασιλικού, φύλλα φρέσκου δυόσμου, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ ξίδι βαλσάμικο, λίγο αλάτι, λίγη κρέμα βαλσάμικου

Εκτέλεση: Κόβουμε πρώτα τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα, βάζουμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίζουμε ελάχιστο λάδι και ξίδι βαλσάμικο και ψήνουμε για 5΄περίπου να μαλακώσουν ελαφρά αλλά να μη χάσουν το σχήμα τους. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε όλα τα φύλλα σαλάτας, ρόκα, σταμναγκάθι και iceberg σε ένα μπολ. Χτυπάμε το λαδόξιδο με λίγο αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ισομοιράζουμε τη σαλάτα σε 4 πιάτα, προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και βασιλικού. Ισομοιράζουμε στα πιάτα και τα ψημένα βερίκοκα, το προσούτο και το τυρί κρέμα. Ραντίζουμε με λίγη κρέμα βαλσάμικου.

Συνταγή από εδώ.

Ρύζι με καρύδια και βερύκοκα

Υλικά: 50 γρ. ελαιολαδο (ή βούτυρο), 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 8 βερύκοκα φρέσκα ή αποξηραμένα ή και τα δύο, 4-5 σπόρους κάρδαμο (κακουλέ), 1/2 ξυλάκι κανέλα, 1/2 φλ. χοντροκομμένο καρύδι, 1/2 φλ. σταφίδα ή cranberry, 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο, 4 φλ. ζωμό κότας, 1 φλ. ψιλές φακές βρασμένες, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση: Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βερίκοκα για το ρύζι πιλάφι, φροντίζουμε να είναι ώριμα αλλά σφιχτά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε τέταρτα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για  3-4′. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και σοτάρουμε για δύο με τρία λεπτά. Προσθέτουμε  τις σταφίδες το κάρδαμο  την κανέλα και το ρύζι.

Ανακατεύουμε να βουτυρωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φακή. Σιγοβράζουμε το ρύζι με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Όταν εμφανιστούν μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια, το ρύζι είναι έτοιμο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 5´και να τραβήξει τα υγρά του.

Αφαιρούμε τον κάρδαμο και την κανέλα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το καρύδι.  Αφρατεύουμε το πιλάφι με πιρούνι και σερβίρουμε στα πιάτα.

Συνταγή από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v