Σούπερ συνταγές για χορταστικές σαλάτες

Γίνεται να βρεις την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο να φας κάτι ελαφρύ και το να μην πεινάς μετά από μια ώρα; Με αυτές τις σαλάτες, γίνεται.
Σούπερ συνταγές για χορταστικές σαλάτες
Ωραία τα ελαφριά γεύματα τα καλοκαιρινά μεσημέρια, καθόλου ωραίο το στομάχι που γουργουρίζει μετά από μια ώρα. Οι συνταγές που ακολουθούν έρχονται να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Σαλάτα waldorf με κοτόπουλο

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 300 γρ. κοτόπουλo στήθος, 300 γρ. γαλλική σαλάτα, 200 γρ. σέλερι, καθαρισμένο, κομμένο σε φέτες, 200 γρ. μήλο πράσινο, κομμένο σε λεπτές φέτες, 60 γρ. σταφύλια κόκκινα, χωρίς κουκούτσι, αλάτι, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού
Για τη σάλτσα: 80 γρ. μαγιονέζα, 80 γρ. γιαούρτι, 10 γρ. μέλι, 10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν, 20 γρ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:
Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα. Γυρίζουμε πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει και αυτή χρώμα και το κοτόπουλο να είναι μαγειρεμένο. Βγάζουμε από το τηγάνι και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Μαρινάρουμε τα φύλλα της σαλάτας με αλάτι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και τα στρώνουμε πάνω σε ένα πιάτο. Αναμειγνύουμε το σέλερι, το μήλο, τα σταφύλια με τη σάλτσα, αλατίζουμε και σερβίρουμε πάνω στα φύλλα της σαλάτας μαζί με τις φέτες από το κοτόπουλο.

Για τη σάλτσα: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Πατατοσαλάτα με αυγά

Υλικά:
6 πατάτες μέτριες, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους, 1 κ.γ. μπούκοβο, + έξτρα για το σερβίρισμα, 1 κ.σ. κουρκουμά σε σκόνη, χυμό από 1 λάιμ, 1/2 ματσάκι κόλιανδρο μόνο τα φύλλα, 1/2 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα, 1/2 ματσάκι μάραθο μόνο τα φύλλα, αλάτι, πιπέρι, 4 αυγά βρασμένα σφιχτά

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά.
Βράζουμε τις πατάτες για 15-20 λεπτά ή όσο χρειάζεται, ώστε να μπορούμε να τις τρυπήσουμε εύκολα με ένα μαχαίρι. Δεν θα πρέπει να μαλακώσουν πολύ, διότι θα τις μαγειρέψουμε ξανά στη συνέχεια. Σουρώνουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, και τις κόβουμε σε μικρότερα ακαθόριστα κομμάτια. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά το σκόρδο, τους σπόρους κόλιανδρου και το μπούκοβο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κουρκουμά και τον χυμό από το λάιμ. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να πάρουν χρώμα και άρωμα οι πατάτες. Ρίχνουμε τα μισά από τα φρέσκα αρωματικά (κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο) και μαγειρεύουμε για ακόμα 4 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε την πατατοσαλάτα σε μια πιατέλα ή ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αβγά, κομμένα στα 4, και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα αρωματικά και το μπούκοβο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κινόα με αρακά και τόνο

Υλικά:
200 γρ. κινόα, μια πρέζα αλάτι, 50 ml ζεστό νερό, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλ. αρακά βρασμένο, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κονσέρβες τόνου (2 Χ 160 γρ.) σε νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ λεμόνι, το χυμό + ½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες, για γαρνιτούρα, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Βάζουμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και την κινόα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά, μέχρι η κινόα να μαλακώσει ελαφρώς, αλλά να κρατάει λίγο. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να αφρατέψει και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κινόα, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τον αρακά, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, ανακατεύουμε και θρυμματίζουμε από πάνω τον τόνο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Κοτοσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά:
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου (ψητό ή βραστό), 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% (200 γρ.), 2 κλωνάρια σέλερι (ψιλοκομμένα), 1 καρότο τριμμένο, 1 κ.σ κολοκυθόσπορο, 1/2 ρόδι, 1 φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), λίγες φύτρες, 1 κ.σ άνηθο, 1 κ.σ μαϊντανό, λίγες σταγόνες λεμόνι, λίγες σταγόνες ξύδι, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
Για το σερβίρισμα: φύλλα λάχανου και φέτες μήλου

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε πρώτα το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε τον κολοκυθόσπορο, πασπαλίζουμε με το ρόδι και τα βότανα. Ανακατεύουμε καλά.

Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε πάνω σε φέτες μήλου, ή σε κομμάτια σέλερι. Επίσης, μπορούμε να τυλίξουμε την κοτοσαλάτα σε φύλλα λάχανου.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v