Τέλειες συνταγές για ελαφριές καλοκαιρινές σαλάτες

Ποιος είπε ότι η σαλάτα δεν μπορεί να είναι πλήρες γεύμα; Αυτές οι πεντανόστιμες σαλάτες θα σε χορτάσουν χωρίς να σε βαρύνουν.
Τέλειες συνταγές για ελαφριές καλοκαιρινές σαλάτες
Καλοκαιράκι, μεσημεράκι, κάτι ελαφρύ θες, χωρίς πολλές θερμίδες γιατί έχουμε και μια παραλία να βγούμε, να σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει, γιατί είναι και καθημερινή και δουλεύεις αντί να έχεις βγει στις προαναφερθείσες παραλίες γτχμ. Μη φοβού, σε έχουμε καλυμμένο/η.

Σαλάτα Caesar με βραστό κοτόπουλο

Υλικά:
2 λεμόνια, 3 κλ. Δεντρολίβανο, 3 κλ. Θυμάρι, 1 κρεμμύδι, 380 γρ. στήθος κοτόπουλου, 500 γρ. kale, 100 γρ. ντοματίνια, 100 γρ. φουντούκια
Για το dressing: 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 λεμόνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, μικρό, ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 4 αντζούγιες σε φιλέτα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσει. Κόβουμε σε φέτες τα 2 λεμόνια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσει. Όταν το κοτόπουλο φτάσει τους 65°C και δεν είναι πλέον ροζ αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε μπουκίτσες 1-2 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.

Αφαιρούμε το μίσχο (το κομμάτι που συνδέει το φύλλο με το φυτό) από το φύλλο των kale και το κεντρικό νεύρο του φύλλου που είναι χοντρό και σκληρό με ένα μαχαιράκι. Κόβουμε τα φύλλα στα 4 και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε το dressing της σαλάτας. Βάζουμε το γιαούρτι, τον χυμό από το 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα της αντζούγιας και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το dressing στο μπολ με το kale. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το dressing. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ. Τέλος, κόβουμε τα φουντούκια με το μαχαίρι σε κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σαλάτα με πλιγούρι και ψητά λαχανικά

Υλικά:
1 φλ. τσ. Πλιγούρι, 2 πιπεριές Φλωρίνης, 1 κίτρινη πιπεριά, 1 μεγάλο κολοκυθάκι, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 5 λιαστές ντομάτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, 1/3 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό, 150 γρ γιαούρτι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200. Πλένουμε τα λαχανικά και κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τρίβουμε το σκόρδο και το χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σ' ένα αντικολλητικό ταψάκι βάζουμε απλωτά όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά με το μίγμα ελαιόλαδου και σκόρδου. Τα ψήνουμε για 15' περίπου.

Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξύδι . Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα ψημένα λαχανικά και τους χυμούς του, το λαδόξιδο, το γιαούρτι, τον βασιλικό που έχουμε ψιλοκόψει και τον μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Κοτοσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά:
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου (ψητό ή βραστό), 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% (200 γρ.), 2 κλωνάρια σέλερι (ψιλοκομμένα), 1 καρότο τριμμένο, 1 κ.σ κολοκυθόσπορο, 1/2 ρόδι, 1 φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), λίγες φύτρες, 1 κ.σ άνηθο, 1 κ.σ μαϊντανό, λίγες σταγόνες λεμόνι, λίγες σταγόνες ξύδι, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
Για το σερβίρισμα: φύλλα λάχανου και φέτες μήλου

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε πρώτα το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε τον κολοκυθόσπορο, πασπαλίζουμε με το ρόδι και τα βότανα. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε πάνω σε φέτες μήλου, ή σε κομμάτια σέλερι. Επίσης, μπορούμε να τυλίξουμε την κοτοσαλάτα σε φύλλα λάχανου.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σαλάτα με φέτα και αβοκάντο

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 425 γρ. Ιταλική σαλάτα, 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 70 γρ. φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες, 60 γρ. καρότο χοντροτριμμένο, 60 γρ. ραπανάκι κομμένο σε λεπτές φέτες, 90 γρ. φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες, 90 γρ. αβοκάντο κομμένο σε φέτες, 100 γρ. φέτα τριμμένη, 10 γρ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα ή χοντροκομμένα, 10 γρ. φύλλα μαϊντανού ολόκληρα ή χοντροκομμένα, 10 γρ. φύλλα άνηθου ολόκληρα ή χοντροκομμένα, 120 γρ. βινεγκρέτ λεμόνι, 15 γρ. παξιμάδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ λεμόνι και μέλι: 360 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 90 γρ. χυμός λεμόνι, 40 γρ. μέλι, 50 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, 50 γρ. νερό ή όσο χρειαστεί, 8 γρ. ξύσμα λεμόνι (περίπου 1 λεμόνι), αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Τοποθετούμε το μίγμα σαλατικών σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 70 γρ. βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά. Δοκιμάζουμε ώστε ή σαλάτα να είναι νόστιμη και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη βινεγκρέτ ακόμα. Σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αβοκάντο και τη φέτα, αλατίζουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Αναμιγνύουμε το μίγμα σαλατικών με τα λαχανικά όσο πιο ανάλαφρα γίνεται και σερβίρουμε. Βάζουμε τη φέτα και το αβοκάντο πάνω στη σαλάτα.

Για τη βινεγκρέτ λεμόνι και μέλι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σίγα σιγά το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.

*Η ποσότητα της βινεγκρέτ είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα χρειαστεί για τη σαλάτα. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα τουλάχιστον και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ως σάλτσα για ψητά κρέατα, ψάρια και λαχανικά.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v