Ποιος είπε ότι οι φρουτοσαλάτες είναι βαρετές;

Είναι δροσερές, είναι πεντανόστιμες, και μπορούν να γίνουν όσο αμαρτωλές ή όσο υγιεινές θέλεις –το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθαφαιρέσεις ζάχαρες και σιρόπια.
Ποιος είπε ότι οι φρουτοσαλάτες είναι βαρετές;
Αν πίστευες ότι οι φρουτοσαλάτες είναι εκείνη η βαρετή λύση στην οποία καταφεύγουν όσοι λαχταρούν κάτι γλυκό αλλά θέλουν να αποφύγουν τις περιττές θερμίδες, οι παρακάτω συνταγές θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη.

Φρουτοσαλάτα με σάλτσα φρούτων

Υλικά:
Για τη σάλτσα: 1 μήλο κόκκινο, 2 μπανάνες ώριμες, 50 γρ. μέλι, χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι, 250 γρ. νερό, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σαλάτα: 500 γρ. φράουλες, 120 γρ. μύρτιλα (blueberries), 100 γρ. μαύρα μούρα (blackberries), 1/2 μπανάνα, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.σ. μέλι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Ξεφλουδίζουμε το μήλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε φέτες 1 εκ. και στη συνέχεια σε κυβάκια. Ξεφλουδίζουμε 2 μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ.
Προσθέτουμε τα μήλα και τις μπανάνες σε μία κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι.
Βάζουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το νερό και σιγοβράζουμε 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το μήλο. Μεταφέρουμε τη σάλτσα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αν δεν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για 1 εβδομάδα.

Για τη σαλάτα: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις φράουλες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε με ένα κουτάλι λίγη σάλτσα φρούτων στην πιατέλα σερβιρίσματος και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της. Απλώνουμε τις φράουλες σε όλη την επιφάνεια της σάλτσας. Με τα μύρτιλα σχηματίζουμε τον ιστό. Κόβουμε τα blackberries στη μέση και τη μπανάνα κατά μήκος.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Φρουτοσαλάτα με όλα τα καλοκαιρινά φρούτα

Υλικά:
1 κιλό καλοκαιρινά φρούτα ποικιλία της αρεσκείας σας (π.χ. κορόμηλα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, βανίλιες, βερίκοκα, ροδάκινα), 500 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος ή έτοιμος, 50 γρ. μέλι, 1 κλωναράκι βανίλιας, 12 φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα. Ανακατεύουμε το μέλι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού. Κόβουμε το κλωναράκι βανίλιας κάθετα στη μέση και μαζεύουμε τους σπόρους από το εσωτερικό της. Τους ρίχνουμε στο χυμό, μαζί με το κλωναράκι. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα φρούτα ψιλοκομμένα και αδειάζουμε πάνω από αυτά το σιρόπι πορτοκαλιού. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον και αν θέλουμε, σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας ή με γιαούρτι.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Φρουτοσαλάτα με σάλτσα λευκής σοκολάτας

Υλικά:
2 ακτινίδια, 2 μπανάνες, 2 πράσινα μήλα, 2 αχλάδια, 1 κασάκι φράουλες, 1 πορτοκάλι, 1 σφηνάκι κονιάκ, 3 κ.σ. ζάχαρη, ½ πορτοκάλι τον χυμό, φύλλα δυόσμου, ½ φλ. αμύγδαλο φιλέ, Σιρόπι σοκολάτας, για γαρνίρισμα
Για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας: 1 ποτήρι του κρασιού γάλα, 1 πρέζα κανέλα, 200 γρ. λευκή σοκολάτα, 1 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πλένουμε όλα τα φρούτα και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε σε λεπτές φέτες. Στα μήλα και στα αχλάδια αφήνουμε την φλούδα. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα φρούτα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Περιχύνουμε τα φρούτα με το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στο μπολ 1-4 φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε τη σαλάτα καλά. Τοποθετούμε τη φρουτοσαλάτα στο ψυγείο για 60 λεπτά.

Για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το γάλα μαζί με την κανέλα, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις αρχίσει να αχνίζει το μείγμα, ψιλοκόβουμε τη λευκή σοκολάτα και τη ρίχνουμε μέσα στο γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα με το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα εκτός ψυγείου να γίνει χλιαρό. Βγάζουμε τη φρουτοσαλάτα από το ψυγείο και αφαιρούμε τα φύλλα δυόσμου. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε στα πιάτα και σε κάθε πιάτο ρίχνουμε μια κουταλιά σάλτσα λευκής σοκολάτας. Περιχύνουμε με σιρόπι σοκολάτας και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Φρουτοσαλάτα με αρωματικό σιρόπι

Υλικά:
Για τη φρουτοσαλάτα: 300 γρ. ανανάς σε μικρά καρέ, 200 γρ. πράσινο μήλο σε μικρά καρέ, 150 γρ. μάγκο σε μικρά καρέ, 200 γρ. φράουλες σε τέταρτα, 100 γρ. αχλάδι σε μικρά καρέ, 100 γρ. αγγούρι σε μικρά καρέ, 80 γρ. φιστίκια κάσιους καβουρδισμένα, δυόσμος, φρέσκος, για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι: 20 γρ. χυμός λάιμ, 10 γρ. ξύσμα λάιμ, 120 γρ. μαύρη ζάχαρη, 80 γρ. νερό

Εκτέλεση:
Για τη φρουτοσαλάτα: Κόβουμε τα φρούτα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Μαρινάρουμε με το κρύο σιρόπι για 1-2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε μαζί με τα φιστίκια και φρέσκο δυόσμο.

Για το σιρόπι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v