Δροσερές σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσεις

Το παράκανες με τα γλυκά και θες να κόψεις μερικές θερμίδες αλλά όχι τη γεύση; Ιδού τρεις σαλάτες για να δοκιμάσεις. Ξανά και ξανά.
Δροσερές σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσεις

του Παναγιώτη Κουτσούκου, Private Chef

Τι λέει; Ζεστούλα;

Έκανε o Τσιαμτσίκας ρεπορτάζ με αυγό να ψήνεται σε κεραμίδια; Ετοιμάζεσαι για ανακοίνωση «Δε ντιζερρμπακέισον χαπενς του δε ραιτ σαιτ οφ δε μπόουτ»; ‘Η αν πετάς με αεροπλάνο «Καλησπέρα σας κυρίεσδφκξασφιηθυιομ,ασψφξβσαφρτθυθιολθικσφτυγ»;

Και φυσικά, άρχισες τα γκουγκλ σερτς «σώμα για παραλία» και «Φαίνονται στα δύο μέτρα υποχρεωτικής απόστασης τα ψωμάκια;»

Ναι. Φαίνονται. Πάρε λοιπόν μερικές ιδέες για σαλάτες.

Σαλάτα με ψητά βερύκοκα και χαλούμι

Δε γίνεται να μου στέλνετε «κόψε λίγο με τα γλυκά», και ο Νικόλας να μου λέει «πήγε πολύ καλά το άρθρο με τις τάρτες, 62245 μάτια το είδαν». (μάλλον με διαβάζουν και πειρατές)

Ποιος είναι ο Νικόλας, ρωτάτε; Αυτός που πρότεινε για την προηγούμενη βδομάδα, την πιο ζεστή του Μαΐου εδώ και 20 χρόνια, να γράψω συνταγές με σαρδέλες.

‘Ολοι εδώ στο in2life του ευχόμαστε τύχη στην νέα του καριέρα σε γκούλαγκ στο Νοβοσιρμπίσκ, που στάλθηκε για να προσθέσει τον Τρόσκι εκ νέου σε όσες φωτογραφίες είχε αφαιρεθεί

Υλικά: 2 ροδάκινα, 200 γρ. χαλούμι, ρόκα, λεμονοθύμαρο, 2 κ.γ. βαλσαμικό ρόδι, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, ψημένο

Εκτέλεση: Κόψε τα ροδάκινα στα 8, πέρασε τα με λίγο ελαιόλαδο, και σε τηγάνι που καίει (20 μάγειρες κρύας κουζίνας προτείνουν σχαροτήγανο) πέρασε τα μέχρι να πάρουν χρώμα (ψάχνουμε κάτι ανάμεσα σε Ψινάκη και Ναταλία Γερμανού).Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το χαλούμι, μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρόκα ,το βαλσάμικο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα ροδάκινα, το χαλούμι και το κουκουνάρι και ρίχνουμε ελαφρά σαν το χιόνι που βλέπει ο Νικόλας από το παράθυρο να πέφτει, το λεμονοθύμαρο. Αστειεύομαι. Δεν υπάρχουν παράθυρα εκεί που είναι ο Νικόλας.

Σαλάτα «εκείνο το καλοκαίρι»

Αν σιχαίνεσαι τα κλισέ, απλά σκρόλλαρε παρακάτω. Η σαλάτα που ακολουθεί έχει χειρότερη έλλειψη πρωτοτυπίας και από φοιτητοπαρέα στη παραλία που παίζει Σιδηρόπουλο ,από θείο που ρωτάει παιδάκι αν αγαπάει τη μαμά ή το μπαμπά περισσότερο, από τζιβάτη σε Μάλια/Σαμοθράκη/Οινούσα/Δονούσα/Σχοινούσα/Ικαρία που «Πωωωωω, έχει φοβερή ενέργεια αυτό το μέρος». Εγώ προειδοποίησα.

Καρπούζι με φέτα

Υλικά:  Ρόκα, 1 μικρό καρπούζι, 1 αγγουράκι, 200 γρ.φέτα, φύλλα βασιλικού

Για το dressing: 100γρ. ελαιόλαδο, 3 κ.γ. λευκό βαλσαμικό, 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν, 1 κ.γ. μέλι, αλάτι, 2 κ.γ. παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση: Κόψε το καρπούζι σε κύβους, και βγάλε τα σπόρια. Κόψε το αγγουράκι σε φέτες. Άπλωσε τη ρόκα σε μία πιατέλα, βάλε το αγγούρι και το καρπούζι ,τύλιξε τα φύλλα του βασιλικού σε ένα μικρό ρολό και κοψ’ τον σε λεπτές λωρίδες. Σπάσε τη φέτα με τα χέρια. Ρίξε όλα τα υλικά του dressing σε ένα μπολ και ανακάτεψε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περίχυσε τη σαλάτα.

Ψητή ντομάτα και μοτσαρέλα



Υλικά: ντοματίνια, 4 σκ. σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, ρόκα, 2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλλα, βαλσαμικό ξύδι, βασιλικός

Η ζουμερή ντομάτα με γεύση, έχει αρχίσει να γίνεται κομμάτι από τα παραμύθια που σου έλεγε η γιαγιά σου όταν δεν έτρωγες την πέμπτη φέτα με μαρμελάδα. Ευτυχώς, εκτός από παραπομπές σε  ψυχροπολεμικά σκηνικά και ταινίες με τρέξιμο σε παραλίες, κάνω και γ**** τις σαλάτες ανεξάρτητα του τι πουλάει ο μπακάλης στη Μύκονο αυγουστιάτικα.

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 C. Εναλλακτικά ακολουθείς συμβουλή Τσιαμτσίκα και ανεβαίνεις ταράτσα. Βάλε λαδόκολλα/αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί, τοποθέτησε τα ντοματίνια, ράντισε με αρκετό ελαιόλαδο, βάλε το σκόρδο με τη φλούδα, αλατοπιπέρωσε και ψήσε για 15 λεπτά.

Βάλε τη ρόκα στο μπολ, στράγγιξε τη μοτσαρέλλα και κόψε τη σε κομμάτια σε μέγεθος σβώλου, πρόσθεσε τις ντομάτες και ρίξε και τα υγρά που βγάλαν στο ψήσιμο, στην σαλάτα σου. Τρίψε αλάτι και πιπέρι, ράντισε με βαλσάμικο, κόψε με το χέρι τα φύλλα βασιλικού και ρίξε τα στη σαλάτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v