Συνταγές με φράουλες για να σου τρέχουν τα σάλια

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν οι φράουλες; Αν υπάρχει, φτιάξ’ του αυτές τις συνταγές και θα αλλαξοπιστήσει.
Συνταγές με φράουλες για να σου τρέχουν τα σάλια
του Παναγιώτη Κουτσούκου, private chef

Τρώγοντας το τελευταίο κομμάτι της τάρτας, μου ήρθε και η έμπνευση για αυτό το άρθρο. Τέτοια πάσα στον εαυτό μου, ούτε σε παγκότερμα στο δημοτικό με σπόντα στον τοίχο. Και...κάπου εκεί θα πάμε σήμερα.

Φράουλες ψηλέ. Ανέβηκαν τα κοριτσάκια από τον πρώτο για sitting, και όταν τους είπα να τους πλύνω φράουλες, χοροπηδούσαν και τραγουδούσαν ρυθμικά “Φρά-ου-λες, φρά-ου-λες”.

Γεγονός που δε θα ανέφερα, αν δεν έκανε το ίδιο και η σύντροφός μου (ψήνουμε μαζί σουβλάκια στα φεστιβάλ της ΚΝΕ) αργότερα το απόγευμα, όταν την ρώτησα το ίδιο.

Και είναι λογικό. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ; Πραγματικά, βρείτε κάποιον που δεν του αρέσουν οι φράουλες-και σκοτώστε τον. Μολύνει το είδος.

Πάβλοβα με κρέμα μασκαρπόνε. Και φράουλες.

Νομίζω πως όλοι θα σκεφτούν την πάβλοβα, στην ερώτηση «γλυκό με φράουλες;». Εύκολη, δροσερή και απολαυστική, αλλά αρκετά είπα για την πρώην μου, η πάβλοβα είναι ένα γλυκό που δεν απογοητεύει. Αντίθετα με την πρώην μου.

Υλικά

Για την κρέμα μασκαρπόνε: 75 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 100 γρ. μέλι θυμαρίσιο, 1 κλωναράκι βανίλιας, 5 γρ. ζελατίνα, 200 γρ. γιαούρτι, 150 γρ. μασκαρπόνε

Για τη μαρέγκα: 6 ασπράδια αυγών, 175 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, 175 γρ. άχνη ζάχαρη, 1 κ.γ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο

Εκτέλεση

Για την κρέμα: Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι, ανοίγουμε το κλωναράκι βανίλιας στη μέση αφαιρούμε τους σπόρους με ένα μαχαίρι και τους προσθέτουμε μαζί με το κλωναράκι στο γάλα.     Αποσύρουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει η κρέμα και προσθέτουμε τη ζελατίνη.

Το αφήνουμε να κρυώσει, βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε μια κουταλιά (από αυτές του Πανοραμίξ που μοίραζε το μαγικό ζωμό) από το μείγμα μας, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά, και ενσωματώνουμε. Το ίδιο κάνουμε και με το μασκαρπόνε. Το αφήνουμε στο ψυγείο, για 4 ώρες.

Για την μαρέγκα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 C, στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, τα ασπράδια και την ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις είναι έτοιμη η μαρέγκα, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σαν βροχή την άχνη και το κορν φλάουρ, ενώ ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα, και δημιουργούμε φωλιές πάνω σε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε για 1-1½ ώρα. Αν δούμε ότι κιτρινίζουν, χαμηλώνουμε το φούρνο. Είναι έτοιμες όταν έχουν στεγνώσει εντελώς και ξεκολλάνε εύκολα από τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσουν, γεμίζουμε με τη κρέμα και γαρνίρουμε με σιρόπι. Και φράουλες.

Γρήγορο γλυκό στο φούρνο. Με φράουλες.

Ξέρω, σε έβαλα να κατεβάσεις μίξερ, και είχα πει δε θα το έκανα, και τώρα νιώθεις πως πρόδωσα την εμπιστοσύνη σου. Σταμάτα να με κοιτάς όπως η αεροσυνοδός επιβάτη με ακουστικά, όπως ο μανάβης πελάτη που ψωνίζει μόνο ένα αγγούρι, και άσε με να εξιλεωθώ.

Υλικά: 500 γρ. φράουλες, 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, 4 αυγά

Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο στους 190 C. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, διαμέτρου 22 εκ. Βάζουμε  τις φράουλες όρθιες, τη μία δίπλα στην άλλη κολλητά, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψάκι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά μαζί με την άχνη, μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, και ρίχνουμε και το μείγμα με το γάλα. Περιχύνουμε τις φράουλες και ψήνουμε για μισή ώρα. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη, για να κάνει καραμελένια κρούστα, λίγο πριν αποσύρουμε από το φούρνο.

Γρανίτα με γιαούρτι. Και φράουλες.

Ας είμεθα ειλικρινείς. Έρχεται καλοκαίρι, έπαιξε σαπίλα ανοιξιάτικα, γενικά στην Ελλάδα όσο πλησιάζει ο Ιούνης, υπάρχει μια ραστώνη ρε παιδί μου. Ας το δούμε με στοιχεία και αριθμούς.

Πάμε πόλεμο;

28η Οκτωβρίου: Πήγαμε τους Ιταλούς μπάλα. Λίγο ακόμα, και η Ίντερ θα έπαιζε στη super league σήμερα.

6η Απρίλη: Σε τρεις μέρες οι Γερμανοί ήταν Αθήνα… τρου φακτ.

Και φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τη μάχη των Θερμοπυλών. Η μάχη έγινε 10 Αυγούστου. Ο Ξέρξης κατέβασε μέχρι και τα τσικό. Εμείς, δε μαζέψαμε ούτε συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Λεωνίδας ήταν σε κατάσταση «Πού είστε ρε μ***ες;» και ο Θεμιστοκλής ήτανε σε φάση «Μύκονοοοοοος.»

Θα μου πεις ,τι σχέση έχει η γρανίτα. Καμία. Αλλά πάρε τη συνταγή, και μπες να ξαναδιαβάσεις το άρθρο το βραδάκι που θα την τρως στο μπαλκόνι. Γρανίτα με φράουλα στο μπαλκόνι, τουρουτουτου...

Υλικά: 600 γρ. φράουλες, 450 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2%, 150 γρ. μέλι, 150 γρ. ζάχαρη, 90 γρ. νερό

Εκτέλεση: Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε τις φράουλες και την ζάχαρη, και χτυπάμε σαν την καριέρα της Άσπας Τσίνα, μετά το fame story. Δίχως αύριο. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το μέλι και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Γεμίζουμε τα μπολ μας εναλλάξ με τα μείγματα, και παγώνουμε στην κατάψυξη για έξι ώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v