@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

5 αχτύπητες συνταγές για τηγανιτές πατάτες

Με αυγά, με κιμά, με φέτα και με μπρι, με τις τηγανιτές πατάτες, αν είναι να αμαρτήσουμε, ας πάμε κατευθείαν στη διατροφική κόλαση.

Πατάτες φουρνιστές και μετά τηγανιτές

Υλικά:
4 πατάτες, αλάτι χοντρό, 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 4 κλωνάρια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, σπορέλαιο για βαθύ τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Ξεπλένουμε καλά τις πατάτες μας. Σε ένα ταψί φούρνου ρίχνουμε χοντρό αλάτι μέχρι να καλύψει τον πάτο του. Προσθέτουμε μέσα τις πατάτες ολόκληρες. Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας. Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 20 λεπτά.

Τρίβουμε τις πατάτες με τα χέρια μας να φύγει το επιπλέον αλάτι. Μεταφέρουμε σε ένα ξυλό κοπής και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Πρώτα τις κόβουμε στη μέση και μετά κάθε κομμάτι το κόβουμε σε 3 μικρότερα.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και περιμένουμε να κάψει καλά. Μόλις είναι έτοιμο, προσεχτικά τοποθετούμε τις πατάτες μέσα στο λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Ψιλοκόβουμε δεντρολίβανο. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι και έτσι όπως είναι καυτές τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πατάτες με αυγά

Υλικά:
3-4 μεγάλες πατάτες, 5 αυγά, ηλιέλαιο, αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Περνάμε τις πατάτες από τον χοντρό τρίφτη. Ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει απλώνουμε τις πατάτες στον πάτο, στρώνοντάς τις ομοιόμορφα, να πιάνουν όλον τον πάτο και το ηλιέλαιο να τις σκεπάζει. Όσο τηγανίζονται ροδίζουν και βγάζουν το άμυλό τους οπότε ενώνονται μεταξύ τους τα τρίμματα και δημιουργείται μια ενιαία ‘πατατοκρέπα’. Μόλις πάρουν χρώμα από κάτω τις γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας φαρδιάς σπάτουλας. Προσθέτουμε από πάνω τα αυγά μάτια. Κατεβάζουμε απο την φωτιά όσο είναι ακόμα μελάτος ο κρόκος. Σερβίρουμε, αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε διαλύουμε τους κρόκους πάνω στις πατάτες.
Η συνταγή είναι από εδώ

Πατάτες τηγανιτές με κιμά

Υλικά:
Για τον Κιμά: 400 γρ. Κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, 2 σκελίδες σκόρδο, 150 ml. κρασί λευκό, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. τοματοπελτέ, 1 κ.γλ. κύμινο, ¼ κ.γλ. γαρίφαλο, ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. ζάχαρη, κόλιανδρο φρέσκο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον θα χρειαστούμε: Τηγανιτές πατάτες, τυρί μπρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το βούτυρο, προσθέτουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και τον κόλιανρο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, όσο χρειαστεί για να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε στο πιάτο τις τηγανιτές πατάτες, από πάνω τοποθετούμε μια φέτα μπρί και περιχύνουμε με κιμά.
Η συνταγή είναι από εδώ
Βουτυράτες πατάτες με φέτα και ρίγανη

Υλικά:
500 γρ. πατάτες, 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη, σπασμένη, 200 γρ. φέτα τριμμένη, πάπρικα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχοντας να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν. Τις κόβουμε κυδωνάτες. Σε ένα φαρδύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τις πατάτες με το σκόρδο. Αλατίζουμε ελαφρά και τις ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε με τη φέτα, πασπαλίζοντας με ρίγανη, πάπρικα και πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ


Πατάτες τηγανητές με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μπαστουνάκια, 350 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια, 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, αλάτι, πιπέρι, ηλιέλαιο, 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο ζαμπόν, το σκόρδο καλά ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τις πατάτες. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε από πάνω με την σάλτσα γιαουρτιού.
Η συνταγή είναι από εδώ  


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το πρόβλημα είναι ότι το σεξ είναι μια δύναμη της φύσης, ενώ η λογική δεν είναι."

Ashleigh Brilliant, Βρετανός σκιτσογράφος & γνωμικογράφος

  • 1687 - Μερική καταστροφή του Παρθενώνα από βόμβα των Ενετών που πολιορκούσαν την Ακρόπολη.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2