Πέντε σούπες για κρυωμένους

Αν νιώθεις πως σε γυροφέρνει ένα κρύωμα – ή και αν την έχεις ήδη πατήσει – αυτές οι σουπίτσες θα σε βοηθήσουν. Καλή ανάρρωση.

Σούπα με καρότο και λεμόνι
Υλικά: 25 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσο, 300 γρ. καρότα, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 100 γρ. φακές, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ.γ. κύμινο

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα μισά από τα αρωματικά μας. Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μία σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ψιλοκομμένα τα υπόλοιπα μυρωδικά μας.
Η συνταγή από εδώ.

Χειμωνιάτικη ντοματόσουπα με κoυσκουσάκι
Υλικά: 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σκορδόλαδο, 2 κρεμμύδια, 2 πράσα, 2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλερι, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 2 κ.σ. ψιλές φακές, 1 συσκευασία αποφλοιωμένες ολόκληρες ντομάτες 400 γραμ., 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό, 1 κλωνάρι θυμάρι, 1 δαφνόφυλλο, 1 φλ. κουσκουσάκι (ή αστεράκι ή άλλο πολύ ψιλό ζυμαρικό), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεματίζουμε σε μικρή κατσαρόλα τις φακές και τις στραγγίζουμε. Σε μέτρια φωτιά σε βαθιά μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι. Τα αφήνουμε για 10′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ τον τρίβουμε να ψηθεί για 1-2′ και σπάμε τις ντομάτες πάνω στα υλικά.
Προσθέτουμε τον ζωμό και τις φακές, σκεπάζουμε και βράζουμε για 30′. Ενδιάμεσα αρωματίζουμε για λίγα λεπτά με το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Τα αφαιρούμε. Πολτοποιούμε την σούπα. Προσθέτουμε το κουσκουσάκι και λίγο έξτρα ζωμό ή βραστό νερό. Βράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
Η συνταγή από εδώ.

Σούπα από αρακά
Υλικά: 250 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 25 γρ. βούτυρο, 25 γρ. ελαιόλαδο, 15 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 450 γρ. αρακάς, 700 γρ. ζωμός κοτόπουλο, 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο σε κλωνάρια, χυμός λεμονιού, αλάτι

Εκτέλεση: Φέρνουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό σε βρασμό και βράζουμε τον αρακά (προσθέτοντας τόση ποσότητα ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία). Παγώνουμε τον αρακά σε νερό με πάγο και σουρώνουμε. Αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος, αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί, αυξάνοντας λίγο το χρόνο μαγειρέματος του αρακά στο παρακάτω στάδιο. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το σκόρδο και, μόλις μυρίσουν, ρίχνουμε το ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον αρακά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1-2 λεπτά (3-4 λεπτά αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο, τοποθετούμε τα στερεά υλικά και λίγα από τα υγρά της σούπας στον κάδο του μπλέντερ και αλέθουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα υγρά ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η σύσταση της σούπας. Αφού αλέσουμε τη σούπα, την περνάμε από ψιλή σήτα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται και λίγο χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και τριμμένο δεντρολίβανο.
Η συνταγή από εδώ.

Κοτόσουπα Αυγολέμονο με ginger
Υλικά: 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο ή ολόκληρο, 3-4 καρότα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ, 6-8 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά), 2,5-3 λίτρα νερό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 φλ.του καφέ ρύζι καρολίνα ή σουπέ ή γλασέ, 2 κ.γ. κουρκουμά, 1 κ.γ. ginger, αλάτι, πιπέρι, 4 αυγά, 2-3 λεμόνια

Εκτέλεση: Κρατάμε τα αυγά και τα λεμόνια μας έξω από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεπλένουμε καλά το κοτόπουλο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Καθαρίζουμε και το κρεμμύδι και το χαράζουμε ελαφρά σε σχήμα σταυρού. Σε μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετούμε όλα τα παραπάνω, και προσθέτουμε 3 περίπου λίτρα δροσερό νερό. Προσθέτουμε και τον ντοματοπελτέ, το μπαχάρι, τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φέρνουμε σε βρασμό, και αφήνουμε να βράσει η σούπα για 50 λεπτά περίπου. Όταν το κοτόπουλο κόβεται με το πιρούνι, είναι έτοιμο. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα όλα τα παραπάνω από την σούπα, τοποθετώντας τα σε βαθιά πιατέλα. Δοκιμάζουμε για αλάτι, και εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε. Προσθέτουμε το ρύζι στην σούπα, και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε λίγο, και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Όση ώρα βράζει η σούπα, φτιάχνουμε το αυγολέμονο: στίβουμε τα λεμόνια μας. Σε βαθύ μπολ, με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι, χτυπάμε καλά τα αυγά, και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
Τοποθετούμε το μπολ με το αυγολέμονο δίπλα στην σούπα, και με κουτάλα σούπας, ρίχνουμε μία-μία κουταλιές σούπας μέσα στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας το συνεχώς με αυγοδάρτη, ώστε να μην κόψει. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε σχεδόν το μπολ, και μετά επαναλαμβάνουμε αντίστροφα: ρίχνοντας κουταλιές από το μπολ μέσα στη κατσαρόλα, και ανακατεύοντας την σούπα με τον αυγοδάρτη. Όταν τελειώσουμε, δυναμώνουμε λίγο την φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την σούπα. Σβήνουμε, ανακατεύουμε απαλά για λίγο ακόμα, και η σούπα είναι έτοιμη.
Η συνταγή από εδώ.

Σούπα Λαχανικών για το Κρύωμα
Υλικά: 1 κουτάλι ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ½ κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη, 1 κρεμμύδι ξερό (μεγάλο και ψιλοκομμένο), 3 στικ σέλερι, 3 καρότα μεγάλα (κομμένα σε ροδέλες), ½ φλυτζάνι πράσα ψιλοκομμένα, 2 ½ φλυτζάνια λαχανίδα κομμένη σε κομμάτια, 6 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, 1 κουταλάκι κουρκουμάς, ½ κουταλάκι αλάτι, ¼ κουταλάκι πιπέρι
Προαιρετικά: 3 φλυτζάνια σπανάκι ή λαχανίδα, 3 φλυτζάνια κοτόπουλο βραστό, μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το καρότο, το σέλερι και την πιπερόριζα, αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συχνά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε την λαχανίδα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το ζωμό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε το σπανάκι ή το κοτόπουλο και να αφήσουμε να σιγοβράσει για ακόμα 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο επιπλέον θέλουμε από τα μπαχαρικά.
Η συνταγή από εδώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v