Μπαχαρικά στην Αθήνα: Και στην κορφή… κανέλα

Το in2life τριγυρνά στους πιο «αρωματικούς» δρόμους της Αθήνας και ανακαλύπτει τις γωνιές της γεύσης, όπου τα μπαχαρικά έχουν την τιμητική τους. Ακολουθήστε μας από την «Μέκκα» της Ευριπίδου μέχρι τις οάσεις των βοτάνων στην Βικτώρια.
Μπαχαρικά στην Αθήνα: Και στην κορφή… κανέλα
του Γιώργου Κόκουβα

«Πιπέρι. Είναι καυτό και καίει, σαν τον ήλιο. Είναι στην μέση και τους βλέπει όλους. Γι’ αυτό και το πιπέρι μπαίνει παντού, σε όλα τα φαγιά. Μετά είναι ο Ερμής, ζεστός κι αυτός. Κι ύστερα η Αφροδίτη: κανέλα. Η Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Γι’ αυτό και η κανέλα είναι και πικρή και γλυκιά, όπως όλες οι γυναίκες». Με αυτές τις βασικές αρχές γαστρονομίας –η οποία περιέχει την αστρονομία- ο παππούς Φάνης της Πολίτικης Κουζίνας δίνει τα πρώτα μαθήματα της μπαχαρικής επιστήμης στον εγγονό του.

Είτε όμως πρόκειται για πολίτικη κουζίνα, είτε για ανατολίτικη είτε για την κουζίνα του σπιτιού μας, δεν νοείται φαγητό χωρίς μπαχαρικό. Όπως δεν νοείται ζωή χωρίς «αλάτι» ή ζωγραφική χωρίς χρώματα. Γι’ αυτό το in2life βγήκε στους πιο «μυρωδάτους» δρόμους της Αθήνας, αναζητώντας τα μυστικά της γεύσης και της υγείας, στο περιεχόμενο των πιο μυρωδάτων βάζων και των πιο γευστικών σακιών της αγοράς.

Στην «Μέκκα» των αθηναϊκών μπαχαρικών

Κάθε «σαφάρι» μπαχαρικών αρχίζει και τελειώνει στην Ευριπίδου. Λίγο πιο δίπλα από την φασαρία της Βαρβάκειου Αγοράς, στρίβουμε την Αθηνάς και ήδη οι πρώτες μυρωδιές φθάνουν στην μύτη μας. Από τα «SOS» της κανέλας, του μοσχοκάρυδου, του πιπεριού και της ρίγανης μέχρι τις πιο «ψαγμένες» ευωδιές σπάνιων ποικιλιών πάπρικας ή μυρωδικών από την Ανατολή και την Νότια Αμερική, τα τσουβάλια, τα μεγάλα βάζα και οι σέσουλες ξεφυτρώνουν ανά πέντε βήματα όσο κατεβαίνουμε την Ευριπίδου.

Ένα «παζάρι» για όλες τις αισθήσεις – άλλωστε τα μπαχαρικά δεν έχουν αποκλειστικό προορισμό τον ουρανίσκο, αλλά και την μύτη (από τα μπαχαρικά παράγονται τα αιθέρια έλαια της αρωματοποιίας), την αφή (εδώ βρίσκει κανείς φυτικά καλλυντικά και σαπούνια) και όλο τον οργανισμό (η θεραπευτική δράση των βοτάνων σέρνει εκατοντάδες ανθρώπους από την… μύτη μέχρι το κέντρο της πόλης). Από τις γωνιές του μπαχαριού στην περιοχή ξεχωρίσαμε τις παρακάτω:

*Μπαχάρ (Ευριπίδου 31)


Θα το ξεχωρίσετε αμέσως, όχι μόνο χάρη στα αρώματα που ξεπηδούν από τα ράφια του, αλλά και από την ουρά που σχηματίζουν οι «πιστοί» των μπαχαρικών στα ταμεία του. Μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, βότανα και αποξηραμένα λαχανικά είναι όμορφα τοποθετημένα σε σακιά και θήκες, αλλά και σε βάζα στα ξύλινα ράφια του φωτεινού χώρου του Μπαχάρ. Οι άνθρωποι του καταστήματος εξυπηρετούν τους πελάτες με χαμόγελο και άφθονα πειράγματα μεταξύ τους, ενώ ο κ. Μανωλέσσος, που συνεχίζει την παράδοση του Μπαχάρ από το 1940, μας μιλά για την τεράστια ποικιλία των μπαχαρικών αλλά και των βοτάνων. Παρ’ όλα αυτά, με τα τελευταία πρέπει να επιδεικνύουμε μεγαλύτερη προσοχή, μας συμβουλεύει: «Είμαστε έμποροι, όχι βοτανολόγοι, γι’ αυτό δεν είμαστε σε θέση να προτείνουμε “γιατροσόφια”», μας λέει. Μάθετε περισσότερα και δείτε τις ποικιλίες μπαχαρικών του Μπαχάρ εδώ

*Elixir (Ευριπίδου 41)
Ίσως ο πιο καλαίσθητος και προσεγμένος χώρος του δρόμου, η όαση του Elixir αναδίδει άρωμα πάπρικας και παλιού μπακάλικου, καθώς ο μικρός χώρος, το σκούρο ξύλο, οι αποξηραμένες πρώτες ύλες που κρέμονται από την οροφή και οι γυάλινες προθήκες με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μίγματα σε κάνουν να θέλεις να τα δοκιμάσεις –ή έστω να τα μυρίσεις- όλα. Εδώ θα βρείτε επίσης αρωματικά sticks και έλαια, τα οποία χρησιμοποιεί και το ίδιο το κατάστημα για να δώσει μια επιπλέον νότα αρωματικής «μαγείας» στον χώρο.

*Γεύση και Υγεία (Ευριπίδου 30)


«Χωρισμένοι στα δύο»,
μας λέει η κ. Κατερίνα για τους πιστούς της πελάτες: «Οι μισοί έρχονται για τα μπαχαρικά που αφορούν την μαγειρική και οι άλλοι κυνηγούν το βότανο», εξηγεί δικαιολογώντας την ονομασία του καταστήματος. Από την Ινδία, την Κίνα, την Νότιο Αμερική, την Ευρώπη, και φυσικά από την ελληνική φύση προέρχεται η «πραμάτεια» του «Γεύση και Υγεία», που ξεκινά από όλο τον κόσμο για να καταλήξει στα σακουλάκια των ραφιών και τελικά στο πιάτο μας. Τολμάμε να ρωτήσουμε αν υπάρχει κάποιο πιο δημοφιλές μπαχαρικό από τα εκατοντάδες που βλέπουμε τριγύρω: «Όλα είναι αγαπημένα, και όλα ξεχωριστά στο είδος τους», λέει η κ. Κατερίνα.

*FOTSI (Ευριπίδου 39
Αγνά μπαχαρικά με σταθερή ποιότητα τα τελευταία 81 χρόνια προσφέρει στους πελάτες του το κατάστημα που άνοιξε ο Φώτης Τσιρώνης το 1930. Στο πίσω μέρος του μαγαζιού θα διακρίνετε εύκολα τον χώρο όπου το μπαχαρικά ετοιμάζονται να υποστούν επεξεργασία και να συσκευαστούν για… χάρη σας. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζονται τα έτοιμα μιξ μπαχαρικών: Μην ξεχνάτε, έρχονται γιορτές και η γαλοπούλα, τα γλυκά, τα γιορτινά σας τραπέζια μπορούν να αποκτήσουν εκείνη την ιδιαίτερη γευστική πινελιά χάρη στα μυρωδικά.

*Η αιγυπτιακή γωνιά του «Αμπού Μαλέκ»

Αφήστε το παραδοσιακό εμπόριο της Ευριπίδου και μπείτε σε ρυθμούς… Αιγύπτου στην συμβολή της Σωκράτους και της Σοφοκλέους, όπου οι ανατολίτες μετανάστες και οι φαν της αντίστοιχης κουζίνας βρίσκουν την χαρά τους στο «Εμπόριο Τροφίμων» του Αμπού Μαλέκ. Πρόκειται στην ουσία για μίνι μάρκετ αραβικών προϊόντων, από κρέατα και τυριά μέχρι πάμφθηνο λάδι και ξηρούς καρπούς, ενώ φυσικά δεν λείπουν τα γνήσια ανατολίτικα μπαχαρικά. Δοκιμάστε τον σπόρο «Χελ», που χρησιμοποιείται ως αρωματικό στο τσάι, αλλά βοηθά και το πονεμένο σας… στομάχι και τα νεφρά.

*Άρκευθος (3ης Σεπτεμβρίου 83)


Μια όαση αρωμάτων και γεύσεων βρίσκεται καλά κρυμμένη κοντά στην πλατεία Βικτώριας, εκεί όπου ο κ. Γιώργος μας καλημερίζει φιλικά και μας ξεναγεί στον όμορφα φωτισμένο «Άρκευθο». Ένας κύριος μόλις φεύγει με το πολύτιμο σπαθόχορτό του ανά χείρας, ενώ κάποιοι άλλοι φυλλομετρούν τα βιβλία που βρίσκονται στα ράφια του καταστήματος, περιέχοντας την σοφία των βοτάνων σε γραπτή μορφή. Τριγύρω τους, η σοφία της φύσης σε απτή μορφή. «Από τα αγαπημένα μας προϊόντα είναι το μπούκοβο», λέει ο κ. Γιώργος δείχνοντάς μας τα κόκκινα σακουλάκια με την ελληνική εκδοχή του τσίλι. Λίγο πιο δίπλα, το σαφράν ξεχωρίζει… λόγω τιμής, όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης, αφού τιμάται πάνω από 1.000 ευρώ ανά κιλό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v