Ινδικά εστιατόρια: Διευθύνσεις που «καίνε»

Αρωματικές φρεσκοψημένες πιτούλες σε παραδοσιακό φούρνο tandoor, εξωτικά μείγματα μπαχαρικών, μυρωδάτα basmati και καυτερά πιάτα για τολμηρούς ουρανίσκους.Ανακαλύψτε τον Ινδό που κρύβεται μέσα σας και ακολουθήστε μας σε αθηναϊκές διευθύνσεις που μυρίζουν κάρυ.
Ινδικά εστιατόρια: Διευθύνσεις που «καίνε»
του Νικόλα Γεωργιακώδη
 
Το Bollywood, η πλούσια Ιστορία της, ο Peter Sellers στο The Party και η καυτερή της κουζίνα είναι μερικοί από τους λόγους που αγαπάμε την Ινδία- έστω και αν δεν την έχουμε γνωρίσει ακόμα από κοντά. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από αυτήν σε κάποιο από τα παραδοσιακά ινδικά εστιατόρια που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην πρωτεύουσα. Επισκεφθήκαμε τέσσερα από αυτά και σας μεταφέρουμε τις – πικάντικες – εντυπώσεις μας.

Το Ινδικό του Μπαρμπα-Τζωρτζ 
Μεσολογγίου 4, Εξάρχεια. Τηλ: 210 3826505.


Το ινδικό σουβλατζίδικο που έγινε στέκι και απέκτησε αστραπιαία φανατικούς θαμώνες, οι οποίοι συρρέουν πλέον τακτικά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να απολαύσουν τις παραδοσιακές – και φουλ καυτερές – ινδικές του συνταγές. Στο Ινδικό του Μπαρμπα- Τζωρτζ μην περιμένετε πολυτέλειες και περίτεχνες διακοσμήσεις. Τρία - τέσσερα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, άλλα τόσα μέσα και μερικές σκόρπιες αφίσες στους τοίχους ίσα - ίσα για να μας προδιαθέσουν για το είδος της κουζίνας που θα δοκιμάσουμε. Αυτό άλλωστε είναι και το δυνατό χαρτί του. Το μενού είναι απλό και περιλαμβάνει αρκετά κάρυ, πιλάφια και πιάτα με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Highlight βέβαια, είναι οι τυλιχτές πίτες ναάν, οι οποίες ψήνονται την ώρα που τις ζητάτε σε φούρνο tandoor. Ιδανικές και για take away, μπορείτε να τις γεμίσετε με κιμά, masala ή BBQ και να τις κάνετε όσο καυτερές θέλετε. Το πολύχρωμο και αρωματισμένο ρύζι με γαρύφαλο είναι όλα τα λεφτά, ενώ εξίσου γευστική είναι και η μερίδα με κοτόπουλο tika masala (μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένες σε μπαχαρικά και γιαούρτι) και ρύζι μπασμάτι.

Καυτερή όσο πρέπει, με έντονο άρωμα και σάλτσα που σε προκαλεί να βουτήξεις μέσα πιτούλες και να την «ρουφήξεις» εν ριπή οφθαλμού. Εξίσου γευστικό ήταν το μοσχάρι με σάλτσα curry madras, διαβολεμένα καυτερό με γενναίες δόσεις τσίλι. Μοναδική ένσταση η σχετικά μικρή ποσότητα κρέατος στις μερίδες. Παρ’ όλα αυτά με 17€ το άτομο χορτάσαμε και οπωσδήποτε θα ξαναπάμε για να δοκιμάσουμε και άλλες γεύσεις ή να πάρουμε τυλιχτό για το σπίτι.

Indian Garden Restaurant 
Αδμήτου 60, Αθήνα. Τηλ: 2108640947.
 
Το ανακαλύψαμε τυχαία στο ρεπορτάζ για τα «γκέτο» της Αθήνας και μας εξέπληξε ευχάριστα. Το παραδοσιακό αυτό low profile ινδικό εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ηλεκτρικό της Αττικής (έξοδος Αδμήτου) και μπορεί να μην σας γεμίσει το μάτι με την λιτή εσωτερική και εξωτερική του διακόσμηση, αλλά τα πιάτα του είναι όλα τα λεφτά. Το μενού περιλαμβάνει παραπάνω από είκοσι σελίδες με γνήσιες ινδικές γεύσεις για κάθε γούστο και ουρανίσκο: από ορεκτικά και σαλάτες με άρωμα Ινδίας, μέχρι χορταστικά «κυρίως» με βάση το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Με λίγη βοήθεια από τον ευγενέστατο ινδό σερβιτόρο, καταλήξαμε στο κοτόπουλο με σάλτσα Καράχι, το οποίο μάλιστα του ζητήσαμε να το κάνει αρκετά καυτερό. «Καυτερό για Ινδούς ή καυτερό για Έλληνες;» ρώτησε γελώντας. Εννοείται πως γνέψαμε καταφατικά στο δεύτερο.

Το πιάτο ήταν εξαιρετικό, οι πίτες που το συνόδευαν απολαυστικές, ενώ το ρύζι με μανιτάρια και ινδικά μπαχαρικά μυρωδάτο και ελαφρά πικάντικο. Σημειώστε ότι τα πιάτα του δεν έχουν ρύζι από μόνα τους, επομένως θα πρέπει να το παραγγείλετε εξτρά. Highlight και η ινδική μπύρα (Cobra), η οποία ταιριάζει γάντι με το φαγητό. Αν βιάζεστε, μπορείτε να τους πείτε να σας τα κάνουν πακέτο για το σπίτι. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 15€ ανά άτομο με μπύρα.

Jaipur Palace 
Αγίου Κωνσταντίνου και Θέμιδος 73, Μαρούσι. Τηλ: 210-8052762. 

Όπως δηλώνει και το όνομα του, το Jaipur Palace στο Μαρούσι είναι ένα ινδικό παλάτι με τα όλα του. Εξωτικά χρώματα, μπαχάρια, γεύσεις, αρώματα και εντυπωσιακή διακόσμηση (σήμα κατατεθέν οι ελέφαντες στην είσοδο), συνθέτουν τον γευστικό – καλλιτεχνικό χαρακτήρα του εστιατορίου, το οποίο σε βάζει αμέσως σε κλίμα για την κουζίνα που θα δοκιμάσεις. Όλα τα έπιπλα προέρχονται από τον ευρύτερο ασιατικό χώρο, ενώ οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι από Ινδούς και απεικονίζουν παραστάσεις του ινδικού κόσμου, στις οποίες κατά κύριο λόγο πρωταγωνιστούν γυναίκες.

Το μενού είναι εξίσου πλούσιο και προσεγμένο στη λεπτομέρεια. Δοκιμάσαμε γευστική Vegetable Samosa ( ζύμη γεμιστή με ελαφρά πικάντικα λαχανικά) για αρχή και συνεχίσαμε με Murgh Malai Tikka (μαριναρισμένοι κύβοι από στήθος κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα με τυρί και κάσιους ) και Lamb Roganjosh (κρέας αρνιού μαγειρεμένο με σάλτσα του Κασμίρ), συνοδεία ρυζιού Basmati με σαφράν και ολόκληρα μπαχαρικά. Πιάτα αρωματικά, άλλα καυτερά, άλλα πιο «ήπια», όλα ανεξαιρέτως λαχταριστά. Το καλοκαίρι έχει και αυλή, εξίσου όμορφα διακοσμημένη. Για ένα πλήρες μενού με κρασί θα πληρώσετε περί τα 50€ ανά άτομο, αλλά αν το ψάξετε λίγο παραπάνω στα σχετικά site προσφορών θα βρείτε συχνά αρκετά εκπτωτικά κουπόνια με έτοιμα μενού στην μισή τιμή.

Indian Kitchen
Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα. Τηλ: 210 3237720.
 
Το αδερφάκι του Red Indian στου Ψυρρή και του Indian Masala στο Μοναστηράκι άνοιξε πρόσφατα την κουζίνα του στην – multiethnic πλέον – οδό Απόλλωνος στο Σύνταγμα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε αξιοπρεπέστατη ινδική κουζίνα σε λογικές τιμές. Ο χώρος είναι μοντέρνος και λιτός, με λίγες ινδικές πινελιές στην διακόσμηση και την κουζίνα ανοιχτή ακριβώς μπροστά στην είσοδο. Αν και έχει τραπεζάκια έξω εμείς προτιμήσαμε τους άνετους καναπέδες στο κλιματιζόμενο εσωτερικό του.
 
Ξεκινήσαμε με τα τραγανά πιτάκια papadam και ένα δροσιστικό lassy (κάτι σαν smoothie) με μάνγκο. Για ορεκτικό επιλέξαμε ένα περίεργο μείγμα από τραγανές πατάτες με σως γιαουρτιού, γλυκόξινη σάλτσα, κρεμμυδάκι και διάφορα αρωματικά, το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα. Η πράσινη σαλάτα με ντομάτα και κυβάκια ανθότυρου και φέτας αν και συμπαθητική δεν μας εντυπωσίασε. Από τα κυρίως πιάτα, δοκιμάσαμε το «κλασικό» κοτόπουλο Tikka Masala με σάλτσα ντομάτας και κρεμμύδι, το κοτόπουλο Cadai με capsimum και κρεμμύδι μαγειρεμένο με ινδικά μπαχαρικά και το αρκετά πικάντικο κοτόπουλο Vindallo με κάρυ και πατάτες. Όλα τα πιάτα είναι άκρως γευστικά και συνοδεύονται ιδανικά με ρύζι της αρεσκείας σας. Εμείς επιλέξαμε ρύζι με μανιτάρια και μας άρεσε πολύ. Για ένα πλήρες μενού χωρίς κρασί υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v