Σοκολάτα: Αμαρτία να... την πιεις στο φλυτζάνι

Ζεστή ή κρύα, λευκή, γάλακτος ή bitter, «παντρεμένη» με αρώματα ή… ατόφια, η σοκολάτα δεν παύει να αποτελεί τον πιο γλυκό πειρασμό της ζωής μας. Την ανακαλύπτουμε σε 20 προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.
Σοκολάτα: Αμαρτία να... την πιεις στο φλυτζάνι
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

H «Τροφή των Θεών». Αυτή είναι η ονομασία  του κακαόδεντρου (theobroma cacao) και, αν κρίνουμε από την απόλαυση που προκαλεί στον ουρανίσκο μας η κατανάλωση κάθε λογής σοκολατένιου πειρασμού, τότε είναι σίγουρα πέρα για πέρα αληθινή. Οι Μάγια ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε το κακαόδεντρο, ενώ οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους κόκκους του ως νόμισμα για να ανταλλάσσουν προϊόντα και να φτιάχνουν ένα ρόφημα με το τρίμα τους, γνωστό ως Choclatl.

Μερικούς αιώνες μετά Ισπανοί εξερευνητές φέρνουν στην Ευρώπη το κακάο, το οποίο διαδίδεται πριν πεις… «σοκολάτα» στους αριστοκρατικούς κύκλους της εποχής.
Κάπου στον 16ο αιώνα εμφανίζεται και η… ζάχαρη για να γλυκάνει την πικρή του γεύση, ενώ το 1657 ανοίγει τις πύλες της η πρώτη «επίσημη» σοκολατερί στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Κάπως έτσι λοιπόν και χάρη στην παρέμβαση του Ελβετού σοκολατοποιού Daniel Peter, ο οποίος πρόσθεσε γάλα στην σοκολάτα δημιουργώντας την σοκολάτα γάλακτος, το εν λόγω γλυκό κατάφερε να κατακτήσει τους… ουρανίσκους μας.

Σοκολάτα… εν Αθήναις

Οι αγαπημένες μας «σοκολατένιες» διευθύνσεις στην πρωτεύουσα. Ανακαλύψτε τις και προτείνετέ μας τις δικές σας.

Petite Fleur
Πλατεία Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106814825
Ατμόσφαιρα Μονμάρτης στο κέντρο του… Χαλανδρίου. Όλα τα ροφήματα παρασκευάζονται από γαλλική βιολογική σοκολάτα Valhrona και γάλα βιολογικής καλλιέργειας, σε χαμηλή φωτιά και σε ξεχωριστό σκεύος για τον κάθε πελάτη, ενώ το μαγαζί διαθέτει και υπέροχη αισθητική θαρρείς βγαλμένη από παραμύθι. Προτείνουμε την σοκολάτα με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και μπράντι.

Μέντα
Αγίων Θεοδώρων 10, Κηφισιά, τηλ: 210 8080193
Στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Σικελιανός, το συμπαθητικό αυτό café – bar σερβίρει εκτός από πεντανόστιμα κρύα πιάτα και εξαιρετική ζεστή σοκολάτα. Σχετικά μικρός χώρος, cosy ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από Γαλλία, όμορφη αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες, lounge και jazz διακριτική μουσική υπόκρουση. 

Cake
Ηροδότου 13, 210 7212253, Κολωνάκι και σε έξι ακόμα σημεία.
Εκτός από λαχταριστά κέικ, η αλυσίδα σερβίρει και πολύ καλή ζεστή σοκολάτα για να τα συνοδέψετε.

Clemente
Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, τηλ: 210 3219340
Κλασσικό ιταλικό καφέ με άρωμα Ρώμης, το οποίο εκτός από ωραίο καφέ σε όλες τις αρωματικές εκδοχές σερβίρει και εξαιρετικό ρόφημα σοκολάτας.

Ποδήλατο
Θεμιστοκλέους 48, Εξάρχεια, τηλ.: 2103303430
Αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, με λαχταριστά σοκολατένια – και όχι μόνο – ροφήματα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το σοκολάτα – πορτοκάλι, αλλά συνιστούμε ανεπιφύλακτα και τη γεύση φουντούκι. Lounge διάθεση, events και parties αν το επισκεφτείτε τις βραδινές ώρες.

Σοκολάτα 56
Ερμού 56 (εντός στοάς), 2102028201
Ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό και παραπάνω από δεκαπέντε ροφήματα παρασκευασμένα από ιταλική σοκολάτα σε σκόνη. Φυσικά, μπορείτε να τα συνοδέψετε με λαχταριστούς σοκολατένιους πειρασμούς υπό τους ήχους κλασσικής και έθνικ μουσικής.

Rezin
Εμμανουήλ Μπενάκη 53 και Τζαβέλλα, Εξάρχεια, τηλ.: 2103846385
Κλασσικό ροκ φοιτητικό στέκι με την πιο διάσημη σοκολάτα της περιοχής. Μπορείτε να την απολαύσετε σε XL κούπα χωρίς γάλα, ζάχαρη και σκόνη κακάο. Τα λαχταριστά ροφήματα φτιάχνονται από πλάκες σοκολάτας που έρχονται από το εξωτερικό. Το πατάρι του ενδείκνυται για παρτίδες σκάκι σε συνδυασμό με κρύα ή ζεστή σοκολάτα.

Όνειρο
Δροσίνη και Κυριακού 17, Κηφισιά, τηλ.: 2106230186
Στην καρδιά της Κηφισιάς ένα all day μπαράκι με… έφεση στο σοκολατένιο ρόφημα και όμορφη ατμόσφαιρα. Η κλασική σοκολάτα φτιάχνεται από σκόνη κακάο και γάλα, αλλά προστίθενται επιπλέον λιωμένα κομμάτια κουβερτούρας, ενώ για την παρασκευή της λευκής χρησιμοποιείται αποκλειστικά πλάκα σοκολάτας.


Playhouse
Βαλτετσίου 49, Εξάρχεια, 210 3821200
Ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη στο εμπορικό Cosmos και φυσικά δεν άργησε να αποκτήσει «αδερφάκι» στο κέντρο της Αθήνας στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Επιτραπέζια, σνακ και πολύ.... παιχνιδιάρικη σοκολάτα.

Καφέ των αισθήσεων

Κουντουριώτου 164, Πειραιάς, τηλ.: 2104220672
Αγαπημένο Πειραιώτικο στέκι με εκλεπτυσμένο γούστο και ικανοποιητική ποικιλία από ζεστά και κρύα ροφήματα σοκολάτας.

Coffee Avenue
2ας Μαΐου 32, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 2109370420
Νεοϋρκέζικη ατμόσφαιρα στην αγαπημένη πλατεία της Νέας Σμύρνης, σε ένα στέκι για καφέ, cocktails και φυσικά λαχταριστή ζεστή σοκολάτα «πηχτή» Ιταλική ή πιο «ελαφριά» Ελληνική.

… στη Θεσσαλονίκη

Melia
Μητροπόλεως 70, τηλ.: 2310222138
Αριστοκρατικό περιβάλλον και εκλεπτυσμένες σοκολατένιες γεύσεις (σε ρόφημα αλλά και σε γλυκό) στην καρδιά της συμπρωτεύουσας συνοδεία διακριτικής soul μουσικής.

Art Cafe
Τσιμισκή 97, τηλ.: 2310223351
Art στέκι στο κέντρο της πόλης με λαχταριστά ροφήματα σοκολάτας. Συνοδεύονται με μπισκότα ή χαλβά.

Ζώγια - Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλεξ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310283138
Πλήρως επεξηγηματικός ο τίτλος των μαγαζιών αυτών σε Θεσσαλονίκη και Βόλο μας προϊδεάζει για την έφεσή τους στο τσάι. Όμως, εδώ θα δοκιμάσετε και γευστική σοκολάτα σε έναν χώρο που θυμίζει καφέ βιβλιοπωλείο βγαλμένο από άλλη εποχή.

…και στην Ευρώπη

Είστε διατεθειμένοι να κάνετε την «σοκολατένια» υπέρβαση ή απλά σκοπεύετε να αναζητήσετε τον αγαπημένο σας πειρασμό εκτός συνόρων; Πάρτε μια – σοκολατένια – γεύση από τις πιο «γλυκές» ευρωπαϊκές χώρες.

Βέλγιο
Αν ο «Παράδεισος» της σοκολάτας είχε τόπο κατοικίας τότε αυτός θα ήταν κάπου στο Βέλγιο. Η χώρα διαθέτει 12 εργοστάσια σοκολάτας, 16 μουσεία και περισσότερα από 2.100 καταστήματα σοκολάτας. Η πόλη των Βρυξελλών αποτελεί «σπίτι» για δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας παγκοσμίως, τις Godiva και Leonidas και φιλοξενεί το διάσημο μουσείο Musee du Cocao et du Chocolate.

Ζυρίχη
Οι παγκοσμίου φήμης εταιρείες Cailler-Nestle, Toblerone, Lindt, Treuscher και Sprungli είναι Ελβετικές, ενώ η Ζυρίχη αποτελεί την καρδιά παραγωγής σοκολάτας στην χώρα με τις Lindt, Treuscher και Sprungli να έχουν όλα τα εργοστάσια και τα καταστήματα τους αποκλειστικά σε αυτήν. Αν σας δοθεί ποτέ η ευκαιρία να ταξιδέψετε εκεί, μην χάσετε την εμπειρία του ρετρό Swiss Chocolate Train, το οποίο αναχωρεί από Montreux, κάνει στάση στη Gruyères για να καταλήξει στην Broc, όπου οι επιβάτες ξεναγούνται στο εργοστάσιο της Cailler-Nestle.

Βαρκελώνη
Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης έχουν να καυχιούνται για την πρώτη μηχανή παραγωγής σοκολάτας, η οποία κατασκευάστηκε εκεί το 1780. Η πλούσια «σοκολατένια» κληρονομιά της πόλης εκτίθεται πλέον στο Museo de La Xocolata, στο οποίο θα δείτε εκτός από γλυπτά μέχρι… σιντριβάνια καυτής σοκολάτας.

Tain L'Hermitage
Το όνομα της μικρής αυτής πόλης στην Γαλλία από μόνο του πιθανώς να μη σας λέει τίποτα, αλλά η σοκολάτα που παράγεται εδώ δεν είναι άλλη από την διάσημη Valhrona. Σημείο αναφοράς στην πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στην Lyon είναι το Valrhona Ecole du Grand Chocolat, ένα σχολείο που διδάσκει επαγγελματίες σεφ ζαχαροπλαστικής. Όσοι πιστοί… σπεύσατε.

Κολωνία
Η γερμανική «πρωτεύουσα» της σοκολάτας ειναι η Κολωνία, σπίτι της εταιρείας Stollwerck η οποία στην ακμή της ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της σοκολάτας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μουσείο Imhoff Stollwerck μάλιστα που βρίσκεται εδώ παρουσιάζει την ιστορία της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο, έχει διαδραστικά εκθέματα, δείγματα σοκολάτας και ένα τεράστιο σιντριβάνι σοκολάτας. Η σοκολάτα Stollwerck που είναι διαθέσιμη στα καταστήματα προέρχεται από οκτώ διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής που βρίσκονται στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v