Έθνικ fast food: Στην κουζίνα της Βαβέλ

Ξεχάστε τα burgers και τα chicken nuggets. Το νέο fast food είναι πολύχρωμο, πολυσυλλεκτικό και… πολυφυλετικό. Γυρνάμε τα έθνικ φαγάδικα της Αθήνας, και δοκιμάζουμε φαλάφελ, λεχματζούν και ταντούρι. Προσοχή στις απομιμήσεις.
Έθνικ fast food: Στην κουζίνα της Βαβέλ
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Σίγουρα έχετε ακούσει τις τρομακτικές ιστορίες που κυκλοφορούν για έναν –συνήθως φίλο κάποιου φίλου– Ευρωπαίο που λάτρευε το κινέζικο φαγητό… μέχρι που το δοκίμασε στην Κίνα. Η αλήθεια είναι πως οι έθνικ κουζίνες που κατέκλυσαν εκεί περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τις πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου, της Αθήνας περιλαμβανομένης, είχαν προσαρμόσει την παράδοση των χωρών τους στις γευστικές προτιμήσεις και συνήθειές μας. Το αποτέλεσμα ήταν, βασικά, μακρινός συγγενής της αυθεντικής ινδικής/ κινεζικής/ ταϊβανέζικης (και πάει λέγοντας) κουζίνας. Μετά ήρθαν οι μετανάστες.

Και μαζί τους έφεραν τα αυθεντικά παραδοσιακά φαγητά τους, χωρίς δυτικές προσμίξεις, χωρίς gourmet πινελιές και χωρίς στιλιζαρισμένους χώρους που κραυγάζουν «έθνικ» από χιλιόμετρο. Άνοιξαν, δειλά δειλά, τα πρώτα εστιατόρια/ ταβερνάκια/ ταχυφαγεία, έβγαλαν τραπεζάκια έξω και σέρβιραν αρχικά μόνο τους συμπατριώτες τους. Μέχρι που κάποια παρέα ντόπιων πέρασε απέξω, παρασύρθηκε από τις μυρωδιές και έπιασε διστακτικά ένα από τα τραπεζάκια.

Και το μυστικό μαθεύτηκε: τα αυθεντικά «έθνικ» μαγαζάκια, αυτά που δεν θα τα βρείτε καταχωρημένα σε οδηγούς πόλεων, μαγειρεύουν τις νοστιμότερες σπεσιαλιτέ από την πατρίδα τους, τις σερβίρουν σε χαλαρούς, ανεπιτήδευτους χώρους, και τις χρεώνουν πάμφθηνα. Γυρνάμε τα έθνικ φαγάδικα της Αθήνας, και καταβροχθίζουμε φαλάφελ, αραβικές πίττες, κοτόπουλο τίκα μασάλα και λεχματζούν α λα… αυθεντικά.

Raja Jee
Σοφοκλέους 47, τηλ.: 210 3245272  
Το ανακαλύψαμε τυχαία περπατώντας στις "κακόφημες" περιοχές της Αθήνας, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι. Γεμάτο κόσμο τις μεσημεριανές ώρες (βράδυ δεν το έχουμε επισκεφτεί ακόμα) το Raja Jee είναι ένα ψητοπωλείο με ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από τα στενά της Δαμασκού. Μην περιμένετε χλιδάτες έθνικ καταστάσεις με "φορτωμένη" διακόσμηση, κιλίμια και άλλα συναφή. Μερικά τραπεζάκια μέσα, δορυφορική τηλεόραση μόνιμα συντονισμένη σε Αραβικά κανάλια και μερικές σκόρπιες αφίσες στους τοίχους αποτελούν την εσωτερική... διακόσμηση του Raja Jee "Fast Foods" όπως είναι το πλήρες όνομά του. Τι να την κάνει βέβαια, αν έχει τέτοια φοβερή ψησταριά; Γιγαντιαία φαλάφελ, πεντανόστιμα και ζουμερά κεμπάμπ και συκωτάκια ψημένα στη πλάκα σε πίτα ή μερίδα, όλα τους με άριστη σχέση ποιότητας - τιμής. Θα ευχαριστηθείτε παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό, χωρίς να πληρώσετε παραπάνω από 5-7 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου δροσιστικού χυμού ανανά.

Meskel
Σύρου 61, Κυψέλη
Το “Meskel” στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια ετήσια θρησκευτική γιορτή, κατά την οποία γιορτάζεται η ανακάλυψη του Τίμιου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Γιορτή Αιθιοπικών… γεύσεων όμως γίνεται και στο ομώνυμο παραδοσιακό εστιατόριο στο κέντρο της Κυψέλης. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης Αγιάλεω μαζί με την σύζυγό του αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει γευστικά στην Αιθιοπία, μέσα από spicy κατά κύριο λόγο πιάτα με την απαραίτητη συνοδεία της πίτας Injera.

Τα πικάντικα κρεατικά που μας πρότεινε να δοκιμάσουμε (Μοσχάρι tipsi με πράσινη καυτερή πιπεριά και μπαχαρικά και μοσχάρι keiwt με κόκκινη καυτερή σάλτσα) ήταν πολύ ιδιαίτερα, αρωματικά και ταίριαζαν εξαίσια με την παραδοσιακή πίτα. Στο τέλος θα σας κεράσουν αρωματικό καφέ από την Αιθιοπία (από εκεί ξεκίνησε άλλωστε η παραγωγή του καφέ), τον οποίον προτείνουμε να συνοδέψετε με αργιλέ. Στο Meskel χορτάσαμε καθαρόαιμη Αιθιοπική κουζίνα με λιγότερα από 15€ ανά άτομο συμπεριλαμβανομένης μπύρας και αργιλέ.

Αιγύπτιος
Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο
Δεν είχε ταμπέλα στην τζαμαρία του τότε που βρισκόταν στη γωνία Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, δεν έχει ούτε τώρα που μετακόμισε λίγο παραπάνω επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά στην απέναντι πλευρά (όπως ανεβαίνετε, αριστερά). «Αιγύπτιο» τον βάφτισαν οι Αθηναίοι θαμώνες του, που έρχονταν εδώ μετά τα ξενύχτια, έπιαναν τραπεζάκι στον πεζόδρομο και απολάμβαναν τα καλύτερα φαλάφελ της πόλης –αν όχι ολόκληρης της Ευρώπης.

Λίγα πράγματα άλλαξαν μετά τη μετακόμιση: η κουζίνα παραμένει δυνατή, σερβίροντας τα ίδια εκείνα φαλάφελ που κέρδισαν την multi culti σταθερή πελατεία –από ξενύχτηδες Αθηναίους μέχρι Αιγύπτιους μετανάστες– καθώς επίσης και εξαιρετικό χούμους, δροσερό ταμπουλέ με το φρέσκο κρεμμυδάκι να δίνει την απαραίτητη spicy νότα, και δυνατά κεμπάπ. Ο χώρος είναι μικρότερος και λιγότερο ενδιαφέρον από εκείνον της «γωνίας» στην οποία τον αγαπήσαμε, αλλά μπροστά σε τέτοιες γεύσεις, όλα του τα συγχωρούμε.

Αν δεν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα του Μεταξουργείου τις μικρές ώρες, σημειώστε ότι σερβίρει και νωρίς το βράδυ –θα τον βρείτε ανοιχτό από τις 20.00-21.00. Όσο για τιμές; Υπολογίστε περί τα 8-10€ το άτομο για full extra γεύμα με αιγυπτιακή μπύρα.

Indian Garden
Αδμήτου 60, Αθήνα, τηλ.: 210 8640947

Το ανακαλύψαμε τυχαία στο ρεπορτάζ για τα «γκέτο» της Αθήνας και μας εξέπληξε ευχάριστα. Ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Αττική, λιτό σε διακόσμηση αλλά πλούσιο σε γεύσεις, φέρνει στο τραπέζι ένα μενού είκοσι plus σελίδων, που περιλαμβάνει… τα πάντα: από ορεκτικά και σαλάτες με άρωμα Ινδίας, μέχρι χορταστικά «κυρίως» με βάση το κοτόπουλο και το μοσχάρι.

Με λίγη βοήθεια από τον ευγενέστατο Ινδό σερβιτόρο, καταλήξαμε στο κοτόπουλο με σάλτσα Καράχι, το οποίο μάλιστα του ζητήσαμε να το κάνει αρκετά καυτερό. «Καυτερό για Ινδούς ή καυτερό για Έλληνες;» ρώτησε γελώντας. Το πιάτο ήταν εξαιρετικό, οι πίτες που το συνόδευαν απολαυστικές, ενώ το ρύζι με μανιτάρια και ινδικά μπαχαρικά μυρωδάτο και ελαφρά πικάντικο. Σημειώστε ότι το ρύζι που συνοδεύει τα πιάτα θα πρέπει να το παραγγείλετε εξτρά. Highlight και η ινδική μπύρα (Cobra), η οποία ταιριάζει γάντι με το φαγητό. Αν βιάζεστε, μπορείτε να τους πείτε να σας τα κάνουν πακέτο για το σπίτι. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 15€ ανά άτομο με μπύρα.

Sindbad
Αμυνάνδρου 1, Κουκάκι, τηλ.: 210 9222613
Το περιβάλλον δεν θα σας γεμίσει το μάτι –θα μπορούσε να είναι ένα «δικό μας» σουβλατζίδικο, με λίγη προσπάθεια πολύχρωμης διακόσμησης. Ό,τι όμως στερείται σε ντεκόρ, το αναπληρώνει σε γεύση. Όσα ξέρετε για τις κουζίνες της Πόλης και της Μέσης Ανατολής είναι εδώ, και μάλιστα εξαιρετικά εκτελεσμένα: ζουμερά κεμπάπ, δροσερές σαλάτες φατούς, ονειρεμένο χούμους, τραγανή Πίττα Καισαρείας ψημένη στον ξυλόφουρνο, εξαιρετικά μαντί γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα.

Πολύ δυνατό είναι και το λαχματζούν, που μπορεί να γίνει όσο καυτερό θέλετε –μην υπερβάλλετε σε… επίδειξη δυνάμεων, δεν θα μπορέσετε να το φάτε. Έξτρα μπόνους, το ψωμάκι που ψήνεται επίσης στον ξυλόφουρνο, και οι τιμές που κινούνται στα πλαίσια των 15-18€ το άτομο, μαζί με το χύμα κρασί. Σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι τη 1.00 μετά τα Μεσάνυχτα, και κάνει και delivery στις γύρω περιοχές. Must.

Το Ινδικό του Μπαρμπα-Τζωρτζ
Μεσολογγίου 4, Εξάρχεια. Τηλ: 210 3826505

Το ινδικό σουβλατζίδικο που έγινε στέκι και απέκτησε αστραπιαία φανατικούς θαμώνες, οι οποίοι συρρέουν πλέον τακτικά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να απολαύσουν τις παραδοσιακές – και φουλ καυτερές – ινδικές του συνταγές. Στο Ινδικό του Μπαρμπα- Τζωρτζ μην περιμένετε πολυτέλειες και περίτεχνες διακοσμήσεις. Τρία - τέσσερα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, άλλα τόσα μέσα και μερικές σκόρπιες αφίσες στους τοίχους ίσα - ίσα για να μας προδιαθέσουν για το είδος της κουζίνας που θα δοκιμάσουμε. Αυτό άλλωστε είναι και το δυνατό χαρτί του. Το μενού είναι απλό και περιλαμβάνει αρκετά κάρυ, πιλάφια και πιάτα με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Highlight βέβαια, είναι οι τυλιχτές πίτες ναάν, οι οποίες ψήνονται την ώρα που τις ζητάτε σε φούρνο tandoor. Ιδανικές και για take away, μπορείτε να τις γεμίσετε με κιμά, masala ή BBQ και να τις κάνετε όσο καυτερές θέλετε. Το πολύχρωμο και αρωματισμένο ρύζι με γαρίφαλο είναι όλα τα λεφτά, ενώ εξίσου γευστική είναι και η μερίδα με κοτόπουλο tika masala (μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένες σε μπαχαρικά και γιαούρτι) και ρύζι μπασμάτι. Εξίσου γευστικό ήταν το μοσχάρι με σάλτσα curry madras, διαβολεμένα καυτερό με γενναίες δόσεις τσίλι.

Μοναδική ένσταση η σχετικά μικρή ποσότητα κρέατος στις μερίδες. Παρ’ όλα αυτά με 17€ το άτομο χορτάσαμε με το παραπάνω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v