Ανεμιστήρες οροφής: Τα υπέρ, τα κατά και το κόστος

Οικολογική συνείδηση, μειωμένο κόστος και ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξετε ανεμιστήρα οροφής έναντι δαπέδου και φυσικά κλιματιστικού. Δείτε πού θα βρείτε και πόσο θα σας κοστίσει.
Ανεμιστήρες οροφής: Τα υπέρ, τα κατά και το κόστος
Πέρα από στυλ στον χώρο, οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν την πιο φιλική λύση προς το περιβάλλον στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε. Πρέπει, βέβαια, να διευκρινιστεί ότι οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν, με την έννοια του κλιματιστικού που πραγματικά μειώνει την θερμοκρασία στο δωμάτιο και αλλάζει την ποιότητα του αέρα. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να δημιουργούν ρεύμα αέρος, το οποίο δε μας αφήνει να ιδρώσουμε.

Για εσάς, λοιπόν, που αναζητάτε μία οικονομική λύση δροσισμού, ενώ ταυτόχρονα είτε έχετε ανοχές στη ζέστη είτε ζείτε σε σχετικά δροσερό κλίμα (π.χ. σε ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο), οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν ιδανική λύση. Και γιατί οροφής και όχι εδάφους; Γιατί ο ανεμιστήρας οροφής έχει την δυνατότητα να αναδεύει κατακόρυφα τα χαμηλά δροσερά ρεύματα του δωματίου με τα υψηλά θερμά ρεύματα και να διοχετεύει τελικά ένα καλύτερο ρεύμα αέρα, πιο ομοιόμορφα από τον δαπέδου. Έτσι, χάρη στην λιγότερο αισθητή περιστροφική δέσμη που κινείται στην οροφή αισθανόμαστε μεγαλύτερη άνεση με έναν ανεμιστήρα οροφής και αποφεύγεται η αίσθηση ότι το ρεύμα έρχεται κατά πάνω μας. Επιπλέον, οι ανεμιστήρες οροφής δεν πιάνουν χώρο στο δωμάτιο.

Τέλος, οι ανεμιστήρες οροφής έχουν πρακτική χρήση και τον χειμώνα, καθώς με ανάποδη λειτουργία των πτερυγίων έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν τον ζεστό αέρα από το ταβάνι προς το πάτωμα και να μειώσουν έτσι την απόδοση και την κατανάλωση του καλοριφέρ.

Τι ανεμιστήρα οροφής να διαλέξω;
Για να επιλέξετε ανεμιστήρα οροφής θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας την επιφάνεια του δωματίου για το οποίο προορίζεται. Η απόδοση του ανεμιστήρα εξαρτάται από την ισχύ του σε Watt και τη διάμετρο των φτερών του. Ενδεικτικά, για ένα δωμάτιο διάστασης 9 τ.μ., π.χ. για μία κρεβατοκάμαρα, θα χρειαστείτε έναν ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο φτερών στα 110-115 εκατοστά. Ωστόσο, ρόλο στον ανεμιστήρα που θα επιλέξετε θα παίξουν γενικώς οι διαστάσεις του σπιτιού (αν είναι χαμηλοτάβανο ή ψηλοτάβανο, άρα αν θα χρειαστεί προέκταση ή θα εφαρμόσει το μοτέρ στο ταβάνι, αντίστοιχα) και αν θέλετε φωτισμό ενσωματωμένο στον ανεμιστήρα.

Τι να προσέξετε κατά την αγορά ανεμιστήρα:
-Να είναι αθόρυβος, ειδικά αν σκοπεύετε να τον τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιο.
-Να υπάρχει εγγύηση, ιδανικά εφ’όρου ζωής.
-Να έχει τη δυνατότητα αναστροφής για να «κατεβάζει» τον θερμό αέρα τον χειμώνα.
-Να γίνει η τοποθέτηση από έμπειρο ηλεκτρολόγο.
-Στο σημείο που θα τοποθετηθεί ο ανεμιστήρας οροφής να υπάρχει διπλός διακόπτης (άλλος για το φως και άλλος για τον ανεμιστήρα).

Από πού να αγοράσω ανεμιστήρα οροφής και με πόσα;
Η πιο γνωστή μάρκα ανεμιστήρων οροφής είναι η Hunter, ενώ αρκετά καλοί θεωρούνται και οι ανεμιστήρες O.erre, Westinghouse, Oasis. Θα τους βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, στην αντιπροσωπεία της Hunter Menco Electronics www.hunterfan.gr, ενώ μπορείτε να κάνετε και μία πρώτη έρευνα αγοράς μέσω του Skroutz.gr. Οι τιμές τους γενικά ξεκινούν από 25 με 30 ευρώ (για έναν πολύ απλό και μικρό) και μπορούν ακόμα και να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ.

Ενδεικτικά:
Ο ανεμιστήρας Westinghouse Industrial, ισχύος 56 Watt, με 5 ταχύτητες, τηλεχειριστήριο, και χρονοδιακόπτη, κοστίζει 95,55 ευρώ –αν τον αγοράσετε online από εδώ.
 
Ο ανεμιστήρας Oasis 4KR140 Silver Senior Celing Fan, ισχύος 80 Watt, διαμέτρου φτερών 140 cm, με δυνατότητα αναστροφής κοστίζει 197,69 ευρώ –αν τον αγοράσετε online από εδώ.
 
Ο ανεμιστήρας Hunter Valhalla Beech (φωτο), ισχύος 81 Watt, διαμέτρου φτερών 142 cm, με τηλεχειριστήριο κοστίζει περί τα 700 ευρώ –αν τον αγοράσετε online από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v