Δροσερό σπίτι εύκολα και οικονομικά

Όσο η θερμοκρασία έξω ανεβαίνει, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Τι μπορούμε να κάνουμε για να δροσίσουμε το σπίτι μας οικολογικά και οικονομικά, αποφεύγοντας τη χρήση του κλιματιστικού;
Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και το κόστος που απαιτείται για να διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό, ειδικά με την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών. Προφανώς, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να δροσίσει πραγματικά ένα σπίτι είναι με τη βοήθεια του air-condition, αλλά υπάρχουν σίγουρα και άλλες αρκετά ικανοποιητικές λύσεις που είναι και οικολογικές και οικονομικές. Αν, λοιπόν, η εξωτερική θερμοκρασία δεν βοηθάει, ξεκινήστε από μέσα.

Ανεμιστήρες δαπέδου και οροφής
Ο καλύτερος αναμφισβήτητα τρόπος να δροσίσει ένα σπίτι χωρίς τη χρήση κλιματιστικού είναι οι ανεμιστήρες και δη οι ανεμιστήρες οροφής. Οι συσκευές αυτές έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να «ρίξουν» τη θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκονται κατά 6 με 7 βαθμούς, ενώ ακόμα και ο πιο «δυνατός» θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο και για να τον αγοράσετε αλλά και στον λογαριασμό του ρεύματος από την αντίστοιχη χρήση ενός κλιματιστικού.

Ανεμιστήρες θα βρείτε στα καταστήματα Praktiker, αυτή την εβδομάδα συγκεκριμένα τα καταστήματα έχουν προσφορά ανεμιστήρα οροφής στα 29,90 ευρώ, στα Media Markt, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και on-line από το megamarket.gr σε τιμές που ξεκινούν από 39 ευρώ για τους δαπέδου και από 60 ευρώ για τους οροφής.

Κουρτίνες, σκίαστρα και τέντες
Τοποθετήστε οπωσδήποτε τέντες, κουρτίνες και σκίαστρα μέσα στο σπίτι για να εμποδίζουν την ζέστη από τον ήλιο να εισβάλλει και κρατάτε τα κλειστά ή κατεβασμένα τις πρωινές ώρες από την ανατολική πλευρά του σπιτιού και τις απογευματινές ώρες από την δυτική. Με αυτόν τον τρόπο η απόδοση του ανεμιστήρα θα είναι πολύ πιο αποδοτική. Να θυμάστε πάντα πως ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό είναι κρατώντας έξω τη ζέστη.

Κουρτίνες και σκίαστρα σε μεγάλη αφθονία και σε πολύ λογικές τιμές θα βρείτε στα καταστήματα Ikea, όπου εντοπίσαμε κουρτίνες με 6 ευρώ το τεμάχιο, αλλά και στον Χυτήρογλου, ενώ στο κατάστημαΜαυροβουνιώτης μπορείτε να παραγγείλετε την κουρτίνα ή τα στόρια σας στα μέτρα σας. Όσο για τέντες, από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις προσφέρουν οι εταιρίες Nyfan Ten Cate και Fenetra. Υπολογίστε ότι για μία απλή τέντα μπαλκονιού οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ για το ύφασμα και τον ηλεκτρικό μηχανισμό.

Εσωτερική θερμότητα
Οι πλέον συνήθεις πηγές θερμότητας μέσα στο σπίτι είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τα φώτα. Προσέξτε από πού πηγάζει η θερμότητα στο σπίτι σας και αν έχετε κλιματιστικό προσπαθήστε τουλάχιστον να το χρησιμοποιείτε έξυπνα. Μην τοποθετείτε λάμπες, τηλεοράσεις ή άλλες συσκευές που παράγουν θερμική ενέργεια δίπλα στον θερμοστάτη του κλιματιστικού σας, γιατί η θερμότητα που εκλύουν θα δυσκολέψουν τη λειτουργία του και το αποτέλεσμα θα είναι ένα σπίτι θερμότερο από όσο πραγματικά είναι.

Αν δεν τις χρειάζεστε πραγματικά, σβήστε τις λυχνίες πυράκτωσης και τις συσκευές που παράγουν θερμότητα. Αντικαταστήστε αυτές τις λάμπες με λαμπτήρες φθορισμού, παράγουν την ίδια ποσότητα φωτός με το ένα πέμπτο της ενέργειας και της θερμότητας. Αποφύγετε, επίσης, το μαγείρεμα κατά τη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας και αν σας είναι δύσκολο, τουλάχιστον θέστε οπωσδήποτε σε λειτουργία τον απορροφητήρα ή κάποιον ενδεχόμενο εξαερισμό. Μειώνοντας τα ποσοστά θερμότητας μέσα στο σπίτι, θα μειώσετε και την απαιτούμενη ενέργεια για να το δροσίσετε.

Φυτά
Φυτέψτε δέντρα ή θάμνους σε σημεία που να καλύπτουν, αλλά όχι φυσικά να μπλοκάρουν, τη μονάδα του κλιματιστικού σας. Όταν η μονάδα αυτή λειτουργεί υπό σκιά απαιτεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμα, διατηρώντας φυλλοβόλα δέντρα στα νότια και δυτικά του σπιτιού σας θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το σπίτι σας δροσερότερο το καλοκαίρι, ενώ θα επιτρέπει το φως του ήλιου να ζεσταίνει το σπίτι τον χειμώνα.

Για παράδειγμα, φυτεύοντας έστω τρία δέντρα γύρω από το σπίτι σας, μπορεί να σας εξοικονομήσει από 100 έως 250 ευρώ στα ετήσια έξοδα ψύξης και θέρμανσης, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του σπιτιού από 3 έως 6 βαθμούς.

Τέλος, δροσιά μπορούν να προσφέρουν και κάποια φυτά εσωτερικών χώρων, όταν μάλιστα βρίσκονται σε τζαμόπορτες, έτσι ώστε να εμποδίζουν τον πολύ ζεστό αέρα να εισβάλλει μέσα στο σπίτι. Τέτοια φυτά μπορείτε να αγοράσετε on-line από τα καταστήματα Interflora καιFlowernet, σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ, ενώ δέντρα μπορείτε να βρείτε και στο azalea.gr.

Οροφή και τοίχοι
Βεβαιώστε ότι το σπίτι σας είναι εξοπλισμένο με καλή μόνωση για τη ζέστη και το κρύο και φροντίστε να βάψετε τόσο τα ταβάνια όσο και τους εξωτερικούς τοίχους λευκά για να διατηρούνται έτσι τα δωμάτια του σπιτιού πιο δροσερά.

Επίσης…
* Μειώστε την υγρασία μέσα στο σπίτι, αφού δίνει την αίσθηση ότι οι χώροι είναι πιο ζεστοί. Μην πλένετε και απλώνετε ρούχα κατά τη διάρκεια της μέρας, αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και το μαγείρεμα που δημιουργεί θερμούς ατμούς. Όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω ανοίγετε τους εξαερισμούς και τους απορροφητήρες για να αποβάλλουν τον ζεστό αέρα.

* Αποφύγετε τη διακόσμηση, ιδιαίτερα της νότιας και δυτικής πλευράς του σπιτιού, με πολλές ασκίαστες πέτρες, τσιμέντο ή άσφαλτο, γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία γύρω από το σπίτι και αντανακλούν την θερμότητα αφού ο ήλιος έχει πέσει.

* Αν η οροφή ή σοφίτα του σπιτιού σας δεν είναι μονωμένη ή είναι κατά το ήμιση, μονώστε την τώρα. Αναβαθμίζοντάς την από 10 έως 30 εκατοστά μπορεί να μειώσει τα έξοδα του ρεύματος από τη χρήση κλιματισμού κατά 10%.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v