10+1 tips για δροσερό σπίτι

Είτε αποφασίσατε να επενδύσετε σε νέο air condition είτε όχι, υπάρχουν πάντα λύσεις για να δροσίσετε το σπίτι. Λίγη φαντασία χρειάζεται, και μερικές συμβουλές από τους ειδικούς για να έχετε… τη δροσιά του.
10+1 tips για δροσερό σπίτι
Κοιμάστε με τον ανεμιστήρα στα πόδια του κρεβατιού, ανοίγετε όλα τα παράθυρα το μεσημέρι κι απευθύνετε εκκλήσεις στον Μεγάλο Μανιτού να κάνει έστω ένα υποτυπώδες ρεύμα, κάνετε ντους ανά τριάντα λεπτά, δοκιμάσατε ακόμη και την ιδέα του αυτοσχέδιου air condition και πάλι κυκλοφορείτε στο σπίτι στάζοντας ιδρώτα; Δε μας εκπλήσσει.

Η πλήρης νηνεμία σε συνδυασμό με τους σαράντα βαθμούς υπό σκιάν δε θα κάνει ποτέ ρεύμα, το ντους δημιουργεί υδρατμούς που με τη σειρά τους δημιουργούν υγρασία που κάνει τη ζέστη ακόμη πιο αισθητή, και τα ανοιχτά παράθυρα την ώρα που η άσφαλτος απέξω σιγολιώνει το μόνο που προσφέρουν στο σπίτι είναι περισσότερη ζέστη.

Προτού παραιτηθείτε και μετακομίσετε μόνιμα στη Σκανδιναβία, συγκεντρώσαμε όσα χρειάζεται να ξέρετε για να εξασφαλίσετε φυσική ή τεχνητή δροσιά στο σπίτι.

Τα βασικά (και ανέξοδα)
Κρατήστε κλειστά τα παντζούρια τις μεσημεριανές ώρες ή εγκαταστήστε τέντα στα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά, ώστε να μη χάνετε ψύξη από το air condition ή τη φυσική δροσιά εξαιτίας του ήλιου που εισχωρεί από εκεί στο σπίτι. Τα ξύλινα παντζούρια μειώνουν αποδεδειγμένα τη ζέστη που προκαλείται στους εσωτερικούς χώρους από την ηλιακή ακτινοβολία, κατά 40-50%. Αν δε θέλετε να κρατήσετε έξω και το φως, κρεμάστε λευκές κουρτίνες και κρατήστε τις κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αερίστε τους χώρους του σπιτιού αργά το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, το βράδυ, και κρατήστε πόρτες και παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαφορετικά, μαζί με τον φρέσκο (;) αέρα εξασφαλίζετε έξτρα ζέστη και υγρασία στα δωμάτια.

Σβήστε όσα φώτα δεν σας είναι απολύτως απαραίτητα, και χρησιμοποιήστε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, μόνο αργά το βράδυ. Όχι μόνο κάνετε οικονομία, εκμεταλλευόμενοι το νυχτερινό, μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά αποφεύγετε και την αναπόφευκτη έκλυση θερμότητας κατά τη λειτουργία τους.

Αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τις κάνετε το μεσημέρι, χρησιμοποιήστε τον αποροφητήρα της κουζίνα ή –αν διαθέτετε– τον εξαερισμό του μπάνιου, τον οποίο θα πρέπει να θυμηθείτε να κλείσετε μόλις τελειώσετε, ώστε να μην βγάλει και τον δροσερό αέρα από το σπίτι.

Οι αγορές
Εγκαταστήστε ανεμιστήρες οροφής στα υπνοδωμάτια. Είναι πολύ οικονομικότεροι και πολύ λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και το περιβάλλον απ’ ό,τι το air condition. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 25 ευρώ, και φτάνουν μέχρι τα 120 ευρώ, ανάλογα με το σχέδιο, το μοντέλο, την αποδοτικότητα και τα extras –τηλεχειριστήριο, φώτα κλπ– που θα επιλέξετε. Μπορείτε να τους αγοράσετε ακόμη και online, από e-shops όπως τα Plus 4UMultistore και e-moraitis.

Κρεμάστε στόρια ή κουρτίνες από μπαμπού (όπως αυτή που βρήκαμε στο Telemarketing Store, στην τιμή των 18,5 ευρώ) στην εξωτερική πλευρά των παραθύρων, για να κρατήσετε έξω από το σπίτι το 60-80% της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τοποθετήστε αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα. Θα κρατήσουν έξω τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία, όσο και μεγάλο ποσοστό της ζέστης.

Αν επιμένετε στο air condition
* Εξασφαλίστε σκιά για την εξωτερική μονάδα του air condition –τοποθετώντας το, για παράδειγμα, σε μπαλκόνι με τέντα– και αυξήστε έτσι την απόδοσή του κατά 5 έως 10%.
* Καθαρίζετε τα φίλτρα του air condition τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η σκόνη που συσσωρεύεται εκεί μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητά του κατά 1% κάθε εβδομάδα.
* Επιλέξτε προσεκτικά το μέγεθος του air condition που θα τοποθετήσετε, ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου, τη θέση του –αν είναι ανατολικό, δυτικό κλπ– και τις ανάγκες σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των air condition είναι κατά 50% μεγαλύτερες από το μέγεθος που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των χώρων που εξυπηρετούν.
* Κλείστε το air condition όταν βγαίνετε για περισσότερο από μία ώρα, και μην «δροσίζετε» δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιείτε.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v