Ενοικίαση σπιτιού: Οι ενδεικτικές τιμές ανά περιοχή

Ψάχνετε να νοικιάσετε σπίτι εν όψει φθινοπώρου και θέλετε να πάρετε μια πρώτη γεύση για το τι παίζει στη… λυπητερή του ενοικίου; Οι ενδεικτικές τιμές σε Αθήνα και προάστια.
Ενοικίαση σπιτιού: Οι ενδεικτικές τιμές ανά περιοχή
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καιρός σηκώνει… ενοικίαση από την άποψη ότι η περίοδος που διανύμουμε είναι συνήθως εκείνη κατά την οποία οι φοιτητές των Αθηνών ψάχνουν αγωνιωδώς το πρώτο τους (μπορεί και το δεύτερο) ενοικιαζόμενο κατάλυμα, και αρκετός κόσμος (ανεξαρτήτως φοίτησης) αναζητά και αυτός τη νέα του κατοικία.

Τα νέα είναι για ακόμα μια χρονιά καλά, αφού και φέτος οι τιμές παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2013, της τάξης του 10%, ενώ όπως μας πληροφορεί ο κ. Γιώργος Ζηρογιάννης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου «την τελευταία πενταετία παρατηρούμε συνολική μείωση 30% στα ενοίκια».

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το κόστος ενοικίασης μεταβάλλεται προς τα πάνω όσο το διαμέρισμα (ή το σπίτι)… πλησιάζει σε σταθμούς του μετρό, διαθέτει όμορφη θέα, αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ.

Παρακάτω λοιπόν, συγκεντρώσαμε τις ενδεικτικές τιμές των ενοικίων σε δημοφιλείς περιοχές του κέντρου της πόλης και των προαστίων, θεωρώντας σαν αφετηρία ένα αξιοπρεπές από πλευράς συντήρησης διαμέρισμα 15ετίας. Σίγουρα θα βρείτε και φθηνότερα, σίγουρα και ακριβότερα.

Όπως και να έχει πριν αποφασίσετε να ρίξετε την τελική υπογραφή, διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μας για το τι θα πρέπει να προσέξετε πριν νοικιάσετε.
 
Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, στην Κυψέλη το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται στα 3-4€ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Κολωνάκι από 6-7€, στον Λυκαβηττό από 4,5-5,5€, στη Νεάπολη 4-5€, ενώ στο Παγκράτι οι τιμές ενοικίων έχουν πέσει σημαντικά και φτάνουν τα 4-5€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στου Ζωγράφου, τα ενοίκια κυμαίνονται στα 4,5-5,5€ το τετραγωνικό, ενώ το ίδιο εύρος τιμών συναντάμε και στην περιοχή του Βύρωνα.

Έτσι ενδεικτικά για ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών στη Κυψέλη το ενοίκιο κυμαίνεται από 150€ μέχρι 200€, για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στο Παγκράτι το κόστος ανέρχεται στα 400€ με 500€ και ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών στου Ζωγράφου νοικιάζεται με 340€ ανά μήνα.

Στην περιοχή του Κεραμεικού, αν και δύσκολα θα βρει κάποιος να νοικιάσει διαμέρισμα, οι τιμές κυμαίνονται στα 3,5-4,5€ ανά τετραγωνικό, στο Θησείο 3,5-4,5€ (αρκετά χαμηλές λόγω της παλαιότητας των κτισμάτων), ενώ τέλος στους Αμπελόκηπους η πλειοψηφία των διαμερισμάτων ενοικιάζεται σε τιμές 4-5€ ανά τετραγωνικό.

Καθώς προχωρούμε προς παραλία μεριά, οι τιμές για ενοικίαση διαμερίσματος στην Καλλιθέα διαμορφώνονται στα 4-5€ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τις ίδιες τιμές περίπου να ισχύουν για το Κουκάκι (ελαφρώς αυξημένες όσο πλησιάζουμε την Ακρόπολη) και τον Νέο Κόσμο.

Στον Πειραιά, οι τιμές κυμαίνονται σε 4-5€ ανά τετραγωνικό, αυξημένες κατά 0,5€ σε περίπτωση που το διαμέρισμα έχει θέα στη θάλασσα, ενώ στο Παλαιό Φάληρο μπορεί εύκολα κανείς να νοικιάσει διαμέρισμα με 5-6€ ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη Γλυφάδα και στη Βούλα τώρα, οι τιμές είναι σαφώς πιο «τσιμπημένες», φτάνοντας ακόμα και τα 7€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα Δυτικά προάστια, οι τιμές συνεχίζουν να παρουσιάζουν ελεύθερη πτώση. Έτσι αν ψάχνετε για διαμέρισμα στο Περιστέρι, το κόστος ενοικίασης ανέρχεται στα 4-5€ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ίδιες τιμές θα βρείτε και στο Χαϊδάρι.

Ενώ κινούμαστε βόρεια, οι τιμές στην Κηφισιά εξακολουθούν να είναι υψηλές, φτάνοντας ακόμα και τα 7€ ανά τετραγωνικό μέτρο (αν και βρήκαμε και με 6€), στο Χαλάνδρι κυμαίνονται από 5-6€, ενώ στο Μαρούσι θα βρείτε αρκετά εύκολα διαμέρισμα με κόστος από 4,5 μέχρι 5,5€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τέλος, στην Αγία Παρασκευή το κόστος ενοικίασης ανέρχεται στα 5-6€, ενώ το ίδιο εύρος τιμών παρατηρούμε να υπάρχει και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον Χολαργό.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v