Ενοικίαση σπιτιού: Τι να προσέξω;

Βγήκατε… παγανιά για ενοικίαση σπιτιού ή διαμερίσματος στην Αθήνα; Πάρτε τον χρόνο σας και δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν βάλετε την τελική υπογραφή.
Ενοικίαση σπιτιού: Τι να προσέξω;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν αποφασίσατε να μπείτε στη διαδικασία εύρεσης κατοικίας προς ενοικίαση τα νέα είναι καλά. Οι τιμές σε όλες τις περιοχές της Αθήνας έχουν πέσει κατακόρυφα σε σύγκριση με παλαιότερα και οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να παζαρέψουν την τιμή του ενοικίου, προκειμένου να έχουν ρευστό στα χέρια τους.

Οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες όμως δεν αποτελούν πανάκεια για τη διαδικασία ενοικίασης ενός διαμερίσματος/σπιτιού, η οποία απαιτεί από πλευράς σας ιδιαίτερη προσοχή και όχι βεβιασμένες κινήσεις. Πριν προχωρήσετε λοιπόν στην απόφασή σας, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας ορισμένους σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την… επιτυχία της ενοικίασης.

* Επιλέξτε διαμέρισμα/σπίτι το οποίο θα είναι κοντά στα μέσα συγκοινωνίας, σε αγορές, καταστήματα κτλ. ανάλογα με το τι ανάγκες έχετε. Θέλετε να είναι κοντά στη δουλειά σας και κοστίζει λίγο παραπάνω; Μην δελεαστείτε με κάποιο χαμηλό ενοίκιο – παγίδα σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή γιατί τα 50€, για παράδειγμα, που θα γλιτώσετε από το ενοίκιο θα τα δώσετε σε πολλαπλάσιο βαθμό για την μετακίνησή σας από και προς την εργασία/ σχολή σας.

* Μην αμελήσετε να κάνετε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη έτσι ώστε να είστε και εσείς (και εκείνος) καλυμμένοι για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Σημειώστε επίσης ότι το μισθωτήριο γίνεται πλέον ηλεκτρονικά στο taxis net, από όπου κατεβάζετε τη σχετική φόρμα και συμπληρώνετε τα στοιχεία. Εξυπακούεται ότι θα τσεκάρετε προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου πριν υπογράψετε οτιδήποτε.

* Πριν μπείτε στο σπίτι συνηθίζεται να δίνεται μια εγγύηση και ένα μίσθωμα, εφ’ όσον η μίσθωση ξεκινήσει αμέσως. Η προκαταβολή που θα δώσετε όμως – βάσει νόμου– δεν συμψηφίζεται με το τελευταίο μίσθωμα, αλλά είναι εγγύηση καλής λειτουργίας. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστώσο, και μετά από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη, η προκαταβολή συμψηφίζεται.

* Αποφεύγετε την μίσθωση μεγάλων σπιτιών, η οποία συνήθως συνεπάγεται πολλά κοινόχρηστα ή τουλάχιστον ρωτήστε από πριν τον ιδιοκτήτη πόσα είναι τα κοινόχρηστα του συγκεκριμένου διαμερίσματος. Επίσης, αποφύγετε τα σπίτια παλιάς τεχνολογίας, καθώς η απουσία θερμομόνωσης στα παράθυρα «φέρνει» μεγαλύτερες δαπάνες κατανάλωσης για την θέρμανση.

* Όσον αφορά τους λογαριασμούς, δείτε οπωσδήποτε τις ενδείξεις για το νερό και το ρεύμα και καταγράψτε τις παρουσία του ιδιοκτήτη, μιας και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι προηγούμενοι ένοικοι άφησαν… ανοικτούς λογαριασμούς δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

* Διαπραγματευτείτε την τιμή ενοικίασης. Η… απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεδομένης της στασιμότητας στην αγορά σας αφήνει πολλά περιθώρια να ρίξετε ακόμα περισσότερο την τιμή.

* Αν δεν χρειάζεστε το παρκινγκ ή κάποια τυχόν αποθήκη, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη έτσι ώστε να πετύχετε ακόμα καλύτερη τιμή στη μίσθωση.

* Για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να έχετε απρόσκλητους… συγκατοίκους, αλλάξτε οπωσδήποτε την κλειδαριά στο σπίτι/διαμέρισμα που θα νοικιάσετε.

* Ελέγξτε το σπίτι που σκοπεύετε να νοικιάσετε. Τσεκάρετε για τυχόν υγρασίες στην κουζίνα και το λουτρό, φουσκωμένα πατώματα, φθορές στις οικιακές συσκευές (αν υπάρχουν) ή στα έπιπλα (πόρτες, ντουλάπες κτλ.), φθορές στις βρύσες, στις πρίζες και δείτε αν λειτουργεί κανονικά ο ηλεκτρικός πίνακας και γενικά τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού. Ελέγξτε επίσης τη λειτουργία του συναγερμού (αν υπάρχει) και των κλιματιστικών. Οποιεσδήποτε φθορές υπάρχουν καταγράψτε τις, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να μην σας ζητάει τα ρέστα μετά.

* Ρωτήστε για το τι «παίζει» με τους υπόλοιπους ενοίκους. Παντού και πάντα θα υπάρχει κάποιος περίεργος/η, το θέμα είναι η περιέργειά του να μην κάνει τη διαμονή σας εφιάλτη. Επίσης, ρωτήστε αν συμφωνούν με τα κοινόχρηστα και – το κυριότερο – αν τα πληρώνουν. Τι γίνεται με το πετρέλαιο; Με το ασανσέρ; Θα εκπλαγείτε δυσάρεστα αν δεν δουλεύει και εσείς μένετε στον πέμπτο όροφο ή αν έχει κοπεί το κοινόχρηστο ρεύμα λόγω οφειλών.

* Τα μεσιτικά γραφεία παίρνουν συνήθως προμήθεια μισό ή ένα ενοίκιο. Σε καμία περίπτωση μην δώσετε προκαταβολή αν δεν είστε 100% σίγουρος για το σπίτι. Επίσης, αν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, φροντίστε να είναι αξιόπιστο. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μεσιτικών «γραφείων», τα οποία σας ζητούν ένα ποσό τάχα για να σας προτείνουν μερικά σπίτια, τα οποία ως δια μαγείας έχουν ενοικιαστεί όταν εσείς πάρετε τηλέφωνο.

* Η κλασική περίπτωση διάρκειας συμβολαίου βάσει νόμου είναι τα τρία έτη. Μετά την πάροδο αυτού του χρόνου ο ιδιοκτήτης δύναται να κάνει αναπροσαρμογή του ενοικίου με βάση τον πληθωρισμό. Επίσης, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, επομένως μην δεχτείτε να το πληρώσετε έξτρα σε περίπτωση που σας το αναφέρει ο ιδιοκτήτης, είτε από άγνοια είτε από δόλο.

* Σκεφτείτε το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης. Αφ’ ενός θα γλιτώσετε το μισό ενοίκιο, αφ’ ετέρου θα μοιραστείτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα έξοδα για πετρέλαιο θέρμανσης, για σύνδεση στο Internet και λοιπά κοινόχρηστα. Αν μάλιστα οι συγκάτοικοι σε ένα σπίτι είναι περισσότεροι από δύο, το κλάσμα ολοένα και μικραίνει.

* Ευχαριστούμε το μεσιτικό γραφείο Ζηρογιάννη στην Παλλήνη για τις πληροφορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v