Ο Μπουτάρης ορκίστηκε με το εβραϊκό αστέρι

Αντιδράσεις προκάλεσε η αντιναζιστική κίνηση Μπουτάρη να ορκιστεί φορώντας το αστέρι που κολλούσαν οι Γερμανοί στους Εβραίους πριν το Ολοκαύτωμα.
Ο Μπουτάρης ορκίστηκε με το εβραϊκό αστέρι
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες από την ορκωμοσία Μπουτάρη στον Δήμο της Θεσσαλονίκης με ένα αστέρι και την ένδειξη «Jude» στο πέτο του, ενώ πολλές είναι οι αντιδράσεις για την επιλογή του σε μια συγκυρία που το Ισραήλ δέχεται διεθνή κατακραυγή για τον πόλεμο στη Γάζα. Τι συνέβη όμως πραγματικά στην ορκωμοσία και τι δηλώνει η κίνηση του Γιάννη Μπουτάρη;

Στην πραγματικότητα, το σύμβολο που έφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο πέτο δεν είναι το Άστρο του Δαυίδ, αλλά το κίτρινο αστέρι που κολλούσαν οι ναζιστές στους Εβραίους, για να τους ξεχωρίζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η ιδέα για τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα ήταν της δημοτικής συμβόλου Θεσσαλονίκης, Ελεάννας Ιωαννίδου, που τα μοίραζε σε όσους ήθελαν να προβούν σε συμβολική διαμαρτυρία για την μνήμη των 50.000 νεκρών εβραίων της πόλης και την νεοναζιστική έξαρση ελέω Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα σε αυτούς που δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμβολική κίνηση ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης. Την ώρα της ορκωμοσίας, η αίθουσα είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με μέλη της Χρυσής Αυγής από τη μία και μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων από την άλλη, που αντάλλασσαν εκατέρωθεν συνθήματα. Η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη πιο έντονη όταν κλήθηκε να ορκιστεί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Οι γραφικότητες των Μπουτάρηδων φανερώνουν το τραγικό επίπεδο του πολιτικού λόγου όσων αντιμάχονται την Χρυσή Αυγή», δήλωσε η Χρυσή Αυγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v