Μεσαιωνικός τάφος «βαμπίρ» αποκαλύπτεται στην Αγγλία

Το 1959, ένας αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Αγγλία έναν σκελετό με καρφιά στους ώμους, την καρδιά και τους αστραγάλους. Μισό αιώνα αργότερα, νέα έρευνα φέρνει στο φως ενδιαφέροντα δεδομένα για το «βαμπίρ» του Nottinghamshire.
Μεσαιωνικός τάφος «βαμπίρ» αποκαλύπτεται στην Αγγλία
Ένας ανθρώπινος σκελετός με μεταλλικά καρφιά στους ώμους, την καρδιά και τους αστραγάλους του δεν είναι καθημερινή είδηση. Πόσο μάλλον όταν αυτός χρονολογείται από το 550 μ.Χ. Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Southwell, στο Nottinghamshire αναλύεται σε μια εκτενή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια «αποκλίνουσα ταφή», πρακτική συνηθισμένη κατά την εποχή: όσοι θεωρούνταν «επικίνδυνοι νεκροί», βρικόλακες για παράδειγμα, θάβονταν με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να μην μπορούν να σηκωθούν από τον τάφο για να βλάψουν τους ζωντανούς. Στην πραγματικότητα, τα θύματα αυτής της πρακτικής ήταν οι κοινωνικά απόβλητοι, που τρόμαζαν τους άλλους με την ασυνήθιστη συμπεριφορά τους. Ελάχιστοι τέτοιοι τάφοι έχουν ανασκαφεί στην Αγγλία.

Ο συγκεκριμένος σκελετός βρέθηκε από τον αρχαιολόγο Charles Daniels κατά την πρώτη ανασκαφή του 1959, ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη δημοσιεύονται σε μια μελέτη που υπογράφει ο Matthew Beresford, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Southwell. Σύμφωνα με τον τελευταίο, το πρώτο πράγμα που έκανε ο αρχαιολόγος όταν ανακάλυψε τον σκελετό ήταν να τον ελέγξει για κυνόδοντες. «Τη δεκαετία του ’50 ο Δράκουλας του Christopher Lee ήταν πολύ δημοφιλής. Δεν είναι παράλογο» δήλωσε.

«Κατά τη διάρκεια της Αγγλοσαξωνικής περιόδου, η ταφή σε έδαφος πλημμυρισμένο από νερό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, αποκεφαλισμένο ή με παλούκι στην καρδιά ήταν συνηθισμένες τιμωρίες για κλέφτες, δολοφόνους ή προδότες και αργότερα για τους απόκληρους που δεν ακολουθούσαν τις κοινωνικές νόρμες: μοιχούς, βλάσφημους, καταπατητές όρκων και όσους διατάρασσαν την ειρήνη. Τι απ’ όλα αυτά ήταν ο απόκληρος του Southwell, δεν θα το μάθουμε ποτέ» αναφέρει ο Beresford στη σχετική μελέτη.

Η.Κ.
Πηγή: Telegraph.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v