«Συλλάβετε τους λύκους»: Έντονες αντιδράσεις για την εισαγγελική εντολή

Πολλές είναι οι αντιδράσεις για την εισαγγελική παραγγελία που ζητά να «συλληφθούν» οι λύκοι της Πάρνηθας και να μετακινηθούν στη Βόρεια Ελλάδα.

«Συλλάβετε τους λύκους»: Έντονες αντιδράσεις για την εισαγγελική εντολή

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε για πρώτη φορά σε μια απόφαση που αγγίζει ευθέως τη διαχείριση της άγριας πανίδας στη χώρα: τη μετακίνηση των λύκων της Πάρνηθας στη Βόρεια Ελλάδα. Η εντολή δόθηκε, όπως έγινε γνωστό, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, αλλά και για την προστασία του κόκκινου ελαφιού – ενός εμβληματικού είδους της Πάρνηθας, που αποτελεί βασικό θήραμα για τον λύκο και αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα.

Πρόκειται για μια κίνηση με βαρύ οικολογικό αποτύπωμα, η οποία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτός από την περιπλοκότητα στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου –καθώς η σύλληψη και μεταφορά άγριων λύκων σε νέα περιοχή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και αγχωτική για τα ζώα– εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι λύκοι δεν θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ούτε ότι θα επιβιώσουν σε νέα περιοχή όπου δεν έχουν εγκατασταθεί με φυσικό τρόπο.

«Αιφνιδιαστήκαμε με την εισαγγελική παραγγελία, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση για την ύπαρξη προβλήματος. Αμέσως συγκαλέσαμε δύο συσκέψεις, η δεύτερη πιο διευρυμένη, με τη συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση», δήλωσε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια απόφαση που αγνοεί βασικές αρχές της οικολογίας. «Αυτό που ζητάει ο εισαγγελέας προφανώς ξεκινάει από μια καλή πρόθεση, αλλά είναι ξεκάθαρα αντιεπιστημονικό. Οι λύκοι είναι κορυφαίοι θηρευτές, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισορροπίας στο οικοσύστημα. Στα πανεπιστήμια διδάσκουμε το παράδειγμα του πάρκου Yellow Stone στις ΗΠΑ. Εκεί η επανεμφάνιση των λύκων είχε θετική επίδραση στο οικοσύστημα, καθώς μειώθηκαν διάφορα θηλαστικά και δόθηκε η δυνατότητα σε πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας να αναπτυχθούν», επισήμανε ο Γιώργος Κόκκορης, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επίσης στην «Καθημερινή».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληθυσμοί του λύκου στην Ελλάδα δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένοι, ενώ πρόκειται για ένα είδος που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v