Μπήκαμε πρώτοι στο νέο ζυθοποιείο της Strange Brew στο Περιστέρι
Η αγαπημένη μικροζυθοποιία της Αθήνας απέκτησε το δικό της «σπίτι» στο Περιστέρι και ανάμεσα από καζάνια, ατμούς και φρουτώδη αρώματα, τρία «παράξενα» παιδιά μας μίλησαν για όλα.

Η αγαπημένη μικροζυθοποιία της Αθήνας απέκτησε το δικό της «σπίτι» στο Περιστέρι και ανάμεσα από καζάνια, ατμούς και φρουτώδη αρώματα, τρία «παράξενα» παιδιά μας μίλησαν για όλα.
Μια ηλιόλουστη Τετάρτη με θερμοκρασίες καλοκαιριού, περνώντας την πόρτα του νέου μικροζυθοποιείου της Strange Brew στο Περιστέρι, η ατμόσφαιρα μυρίζει… δημιουργία και φρεσκάδα.
Ο αέρας μοσχοβολά βρασμένο λυκίσκο και βύνη. Φάτσα φόρα, οι δεξαμενές βράζουν ήσυχα, ενώ η ομάδα της Strange Brew — οι δημιουργοί της (αγαπημένης μου) Jasmine IPA, της Mandy Black και της (επίσης αγαπημένης) Dr. Haze — είναι πνιγμένοι σε ένα δημιουργικό χάος: σωλήνες, κουβάδες, υπολογισμοί, και διάφορα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια που αναβοσβήνουν.
Κανένα όμως άγχος στο team. Αντίθετα, μια αίσθηση οικειότητας και ενθουσιασμού. Ο Γιώργος, ο Ορέστης και ο Αντώνης είναι εδώ, παρόντες, με τους συνεργάτες τους, όπως στα πρώτα χρόνια, όταν έβραζαν τις πρώτες πειραματικές μπίρες στα σπίτια τους.
«Ζυθοποιοί χωρίς ζυθοποιείο», έλεγαν κάποτε για τον εαυτό τους, κι όχι άδικα. Για σχεδόν 8 χρόνια, η Strange Brew έβραζε τις μπύρες της «νομαδικά» σε διάφορα μικροζυθοποιεία, ξεκινώντας από τη Λακωνική Ζυθοποιία στη Σπάρτη, συνεχίζοντας στη Χίο και στην Alea στη Μεταμόρφωση, και συνεργαζόμενη με πλήθος δημιουργών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αυτό το καλοδουλεμένο ταξίδι, γεμάτο (μ)πειραματισμούς και αλλιώτικες γεύσεις, οδήγησε τελικά σε ένα μόνιμο «σπίτι»: το νέο μικροζυθοποιείο στο Περιστέρι, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2025.
«Η αλήθεια είναι ότι το κίνητρο δεν ήταν οικονομικό – το αντίθετο μάλιστα», μου λένε. «Πάντα αντιλαμβανόμασταν τους εαυτούς μας ως ζυθοποιούς και όχι απλά “επιχειρηματίες” στον χώρο της μπύρας. Θέλαμε να είμαστε μέσα στην παραγωγή, να πειραματιζόμαστε, να φτιάχνουμε όλα εκείνα που τόσα χρόνια περιμέναμε υπομονετικά».
«Το Περιστέρι δεν ήταν τυχαία επιλογή», συνεχίζουν. «Δύο από εμάς έχουμε μεγαλώσει εδώ, ένας μένει ακόμη. Το ξέρουμε το μέρος. Επίσης, είναι πιο ανθρώπινο στο να βρεις χώρο και να στήσεις κάτι τόσο ιδιαίτερο όσο ένα μικροζυθοποιείο».
Οι πρώτες δημιουργίες που γεννήθηκαν εδώ περιλαμβάνουν μια επαναφορά της Uncle Jam’s Tale Of Creation, μια hazy IPA αρωματική και γεμάτη λυκίσκο – «μια ιστορία απ’το Brewhouse, την ιστορία δημιουργίας του ζυθοποιείου μας», όπως τη χαρακτηρίζουν. «Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς», λένε.
Μιλάμε για τη craft σκηνή στην Ελλάδα, για το πώς άλλαξε από τότε που ξεκίνησαν, και τους ρωτάω για το αν κορέστηκε.
«Η σκηνή σίγουρα έχει μεγαλώσει – νέες μπύρες, νέα μικροζυθοποιεία, περισσότερος κόσμος που δοκιμάζει και ενδιαφέρεται. Φυσικά, υπάρχει και ανταγωνισμός, όπως και τα πρώτα σημάδια κορεσμού, με κάποια projects να μη τα καταφέρνουν. Αλλά όλα αυτά δείχνουν ζωντάνια», λένε.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ποικιλίας στις προτάσεις. Όταν το θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τον πειραματισμό, όλοι καταλήγουν να φτιάχνουν περίπου τα ίδια. Δεν γίνεται το 2025 να ισχύει ακόμη ένας νόμος 200 χρόνων που καθορίζει τι “επιτρέπεται” να είναι μπύρα. Δεν μπορώ, ας πούμε, να χρησιμοποιήσω ροδάκινα απ’ το χωριό — ενώ θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο: μπύρα με τοπικό χαρακτήρα και γεύση».
Το νέο μικροζυθοποιείο δεν θα είναι μόνο ένα εργαστήριο• θα είναι ένα κάλεσμα. Μέσα στους επόμενους μήνες σκοπεύουν να καλέσουν πίσω όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί τους στο παρελθόν — από την Ελλάδα και το εξωτερικό — για να βράσουν μαζί εδώ, στη δική τους έδρα αυτή τη φορά.
«Τόσα χρόνια εμείς ήμασταν οι επισκέπτες. Τώρα ήρθε η ώρα να τους φιλοξενήσουμε εδώ, και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος collabs, όπως τα παλιά – μόνο που τώρα θα είναι ακόμα πιο προσωπικά».
Υπάρχει πρόβλεψη και για επισκέψιμο taproom. «Σε πρώτη φάση λειτουργούμε αποκλειστικά σαν χώρος παραγωγής», μου λένε. «Αλλά έχουμε κρατήσει χώρο για να μπορεί κάποιος να δοκιμάζει επιτόπου τις μπύρες μας. Έχει άλλη χάρη να δοκιμάζεις κάτι εκεί που γεννιέται. Όπως στα οινοποιεία, έτσι πρέπει να γίνει και στα ζυθοποιεία.»
Πριν φύγω, τους ρωτώ τι θα πρότειναν σε κάποιον που δεν έχει πιει ποτέ craft. Δεν το σκέφτονται καν.
«Τη Jasmine. Είναι η πρώτη μας μπύρα και ουσιαστικά η πρώτη hazy IPA στην Ελλάδα. Μια μπύρα-πύλη. Σε τραβάει στον κόσμο μας με τρόπο απλό και ανατρεπτικό».
Και έχουν δίκιο — έτσι έκανε και σε μένα, τόσα χρόνια πριν.
Εβίβες και καλές βρασιές λοιπόν!