Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε την πιο… προϊστορική πόλη της Ευρώπης

Στην Βουλγαρία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι την παλαιότερη προϊστορική πόλη της Ευρώπης. Πρόκειται για οικισμό που χτίστηκε περίπου το 5000π.Χ. και βρίσκεται κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, όπου η ανθρωπότητα αναζήτησε από πολύ νωρίς... αλάτι.
Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε την πιο… προϊστορική πόλη της Ευρώπης
Στην γειτονιά μας βρέθηκε η αρχαιότερη πόλη της Γηραιάς Ηπείρου, την οποία εντόπισε πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη σε περιοχή της βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ανακάλυψαν τον… πλέον προϊστορικό οικισμό, καθώς τα ευρήματά τους χρονολογούνται περίπου στα 5000 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το κλειδί για την ίδρυση και την ανάπτυξη της πόλης ήταν το αλάτι, που εκείνη την εποχή αποτελούσε πολύτιμο αγαθό, τόσης μεγάλης αξίας όσο και ο χρυσός.

Τα ευρήματα στον αρχαίο οικισμό περιλαμβάνουν τα ερείπια διώροφων σπιτιών, οχυρωματικά τείχη και θραύσματα μιας πύλης, τα οποία εντοπίστηκαν κοντά στην σημερινή Provadia της Βουλγαρίας, όχι πολύ μακριά από την Μαύρη Θάλασσα και το σημερινό θέρετρο της πόλης Varna.

Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 4700 και του 4200π.Χ., περίπου μία χιλιετία πριν την «αφετηρία» του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τοποθεσία όπου πιστεύεται πως οι προϊστορικοί αυτοί κάτοικοι παρήγαγαν αλάτι και είχαν οργανώσει τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πριν μερικά χρόνια, κοντά στην πόλη Varna είχαν βρεθεί 3.000 χρυσά αντικείμενα, που θεωρήθηκαν τα πιο παλαιά του κόσμου. Σήμερα, οι ειδικοί αντιλαμβάνονται την σημασία των ευρημάτων, καθώς το αλάτι αποτέλεσε μεγάλο εμπορικό ατού των κατοίκων της πόλης, που υπολογίζονται γύρω στους 350.

«Σε μια εποχή που ο άνθρωπος δεν είχε εφεύρει τον τροχό, αυτοί κίνησαν τεράστια βράχια και έχτισαν τείχη. Γιατί; Τι ήθελαν να κρύψουν πίσω τους; Η απάντηση είναι το αλάτι», δήλωσε ο αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, Vasil Nikolov. «Δεν μιλάμε για μια πόλη όπως οι ελληνικές πόλεις-κράτη ή οι ρωμαϊκοί οικισμοί, αλλά γι΄αυτό που οι αρχαιολόγοι συμφωνούν πως μπορεί να θεωρηθεί πόλη για την πέμπτη χιλιετία προ Χριστού», πρόσθεσε.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v