Zero Waste στο σπίτι: 5 απλά βήματα για αρχάριους

Θες να μειώσεις το… σπιτικό οικολογικό αποτύπωμα αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Δες 5 εύκολα βήματα.

Zero Waste στο σπίτι: 5 απλά βήματα για αρχάριους

Το zero waste δεν είναι απλώς μια οικολογική μόδα, αλλά ένας τρόπος ζωής που ξεκινά από απλές καθημερινές αλλαγές και οδηγεί σε έναν πιο συνειδητό, υγιή και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο ύπαρξης. Το σύνθημα “Refuse – Reduce – Reuse – Recycle – Rot” (Άρνηση – Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση) είναι το θεμέλιο της φιλοσοφίας αυτής.

Σου φαίνονται όλα αυτά κινέζικα; Μην ανησυχείς.

Αν δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις, ξεκίνα με τα παρακάτω.

Μείωσε την κατανάλωση

Η πρώτη και σημαντικότερη αρχή είναι η μείωση της κατανάλωσης. Όσο λιγότερα αγοράζεις, τόσο λιγότερα απορρίμματα παράγεις. Ξεκίνα κάνοντας ξεκαθάρισμα στο σπίτι σου και δώρισε ό,τι δεν χρειάζεσαι σε καταστήματα με είδη second hand ή φιλανθρωπικά ιδρύματα – έτσι δίνεις ζωή σε αντικείμενα που αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια και ελαφραίνεις τον χώρο σου. Παράλληλα, μείωσε τις αγορές σου οργανώνοντας καλύτερα τις εξόδους σου για ψώνια, κρατώντας λίστες και αποφεύγοντας τις παρορμητικές επιλογές.

Επαναχρησιμοποίησε ό,τι μπορείς

Προσπάθησε να επαναχρησιμοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα. Αντικατάστησε τα μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα, όπως πετσέτες, υφασμάτινες χαρτοπετσέτες, παγούρια και σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Όταν πηγαίνεις για ψώνια, πάρε μαζί σου τα δικά σου δοχεία, σακουλάκια και βάζα, ώστε να αποφύγεις τη σπατάλη πλαστικού, ειδικά για προϊόντα όπως τα τυριά, τα αλλαντικά και τα χύμα τρόφιμα.

Ανακύκλωσε μόνο όταν χρειάζεται

Η ανακύκλωση είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή. Είναι το τελευταίο βήμα, μετά την αποφυγή, τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση. Μάθε ποια είναι η πολιτική ανακύκλωσης στον δήμο σου και τι απορρίπτεται σωστά. Όταν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι νέο, προτίμησε προϊόντα σε γυαλί, μέταλλο ή χαρτόνι αντί για πλαστικό, το οποίο σπάνια ανακυκλώνεται πραγματικά και συχνά καταλήγει σε χωματερές ή στους ωκεανούς.

Κομποστοποίησε στην κουζίνα σου

Η κομποστοποίηση αποτελεί έναν από τους πιο πρακτικούς και αποδοτικούς τρόπους να διαχειριστείς τα οργανικά απορρίμματα. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα συστήματα κομποστοποίησης για το σπίτι, ακόμα και για μικρά διαμερίσματα. Ξεκίνα μαθαίνοντας τι μπορεί να κομποστοποιηθεί – πέρα από φλούδες και υπολείμματα τροφών, μπορείς να προσθέσεις ακόμα και τρίχες, νύχια, χαρτοπετσέτες ή βαμβάκι. Αντικατάστησε τον κλασικό κάδο απορριμμάτων της κουζίνας με έναν μεγαλύτερο κάδο κομποστοποίησης και θα δεις πόσο πιο εύκολα εντάσσεται στην καθημερινότητά σου.

Σεβάσου την τροφή και τις εποχές

Η σπατάλη φαγητού και πρώτων υλών δεν είναι απλώς θέμα μόδας ή κάποιας βιώσιμης τάσης από το εξωτερικό. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Η βιωσιμότητα, η εποχικότητα, η εντοπιότητα, η στήριξη της βιολογικής γεωργίας και της ηθικής αλιείας ή κτηνοτροφίας, είναι αρχές που οφείλουμε να υιοθετήσουμε ξανά. Από τον πελτέ ντομάτας και τα γλυκά κουταλιού, μέχρι τις πίτες που φτιάχνονταν με τα περισσεύματα του προηγούμενου γεύματος, η λογική του «τίποτα δεν πάει χαμένο» ήταν πάντα παρούσα στον ελληνικό τρόπο ζωής – δες εδώ πόσο ωραία τα λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου https://www.argiro.gr/2024/10/food-waste-sta-spitia-kai-tin-estiasi/ .

Ας συνεχίσει να είναι λοιπόν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v