Οι Top 10 συναυλίες όλων των εποχών στην Ελλάδα

Από τους Pink Floyd στους Metallica και από τους U2 στους AC/DC, θυμόμαστε δέκα εμφανίσεις ξένων συγκροτημάτων που «σημάδεψαν» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την σύγχρονη Ελλάδα.
Οι Top 10 συναυλίες όλων των εποχών στην Ελλάδα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί κάθε χρονιά να γκρινιάζουμε για «μέτριο συναυλιακό καλοκαίρι και χειμώνα», όμως από αυτή την χώρα έχουν περάσει κατά καιρούς μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα και καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Rolling Stones, AC/DC, Prodigy, Pink Floyd, Rage Against the Machine, Black Sabbath, Depeche Mode, Radiohead. Η λίστα δεν έχει τέλος. Πολλά από αυτά τα συγκροτήματα μας επισκέφτηκαν ξανά και ξανά, άλλα πάλι περιορίστηκαν σε μία μόνο συναυλία (και... φαρμακερή). Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποίησαν εμφανίσεις στην χώρα μας οι οποίες έγραψαν ιστορία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όσοι ήταν εκεί, τα διηγούνται με νοσταλγία, όσοι πάλι δεν ήταν τα βάζουν με την… ηλικία τους.

Σε οποιαδήποτε από τις δυο κατηγορίες και αν ανήκετε, ακολουθεί μια μίνι αναδρομή, στα εγχώρια live που άφησαν εποχή.

Metallica – Ριζούπολη- 12 Ιουνίου 1999

Τα μεγαθήρια του thrash metal έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί την χώρα μας κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Όμως καμία συναυλία που έδωσαν δεν συγκρίθηκε ποτέ με εκείνη στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη to '99. Μόλις είχαν βγάλει τότε ο"Garage Inc.", το οποίο ναι μεν έκανε καλή αίσθηση, όμως περιείχε μόνο διασκευές και αρκετοί τους είχαν κατηγορήσει ότι «φλώρεψαν». Οι τελευταίοι έμελλε να διαψευστούν πανηγυρικά από τον James Hetfield και την παρέα του, οι οποίοι για περίπου δύο ώρες έφεραν τον όλεθρο στη Ριζούπολη με τη setlist τους να περιλαμβάνει κομμάτια όπως το «Master of Puppets», «One» και «Creeping Death». Ανελέητο moshing στο κοινό, ανυπόφορη ζέστη, αίματα(!), μπύρα, ιδρώτας και το «Battery» ως αποτελειωτικό encore.

AC/DC – OAKA – 28 Μαΐου 2009

Τους περιμέναμε τριάντα (και βάλε) χρόνια και μας έκαναν την χάρη να έρθουν, έστω και στα… γεράματα. Ποια γεράματα δηλαδή, οι AC/DC «κεραυνοβόλησαν» το ΟΑΚΑ σαν να μην γέρασαν ποτέ. Το rock 'n' roll τρένο με τον κιθαρίστα Angus Young δεμένο πισθάγκωνα συγκρούεται (κυριολεκτικά) με τη σκηνή του ΟΑΚΑ και οι πρώτες νότες από το "Rock N' Roll Train" κάνουν τους χιλιάδες οπαδούς τους να παραληρούν, ακόμα και όσους «καθωσπρέπει» επέλεξαν να κάτσουν στις κερκίδες. Highlight της βραδιάς το τελετουργικό στριπτίζ του Angus υπό τους ήχους του “The Jack”, η φουσκωτή γιγαντιαία γκόμενα Rosie στο ομώνυμο τραγούδι, φυσικά το ανεπανάληπτο «Highway to Hell» και η ομοβροντία κανονιών στο "For Those About To Rock" .



Pink Floyd - Ο.Α.Κ.Α. - 31 Μαΐου 1989

Είναι Μάιος του 1989 και το θρυλικό συγκρότημα (έστω και χωρίς τον Roger Waters) έρχεται στην Ελλάδα. Το περιοδικό «Ποπ + Ροκ» αναφέρει πως τότε στο ΟΑΚΑ παρευρέθηκαν περίπου 50 με 60 χιλιάδες κόσμος, ενώ άλλες πηγές μιλούν για… 110 χιλιάδες κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, όσοι βρέθηκαν τότε στο ΟΑΚΑ παρακολούθησαν ένα από τα κορυφαία ροκ συγκροτήματα του κόσμου σε μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα με surround ήχο, δεκάδες λέιζερ να «ζωγραφίζουν» παντού και ένα... ιπτάμενο γουρούνι να πετάει από πάνω τους.



The Rolling Stones – Γήπεδο Παναθηναϊκού- 17 Απριλίου 1967

Τέσσερεις ημέρες πριν το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Βρετανοί Rolling Stones ανοίγουν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους όμως στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η οποία μάλιστα θα «έκλεινε» την ευρωπαϊκή τους περιοδεία, έμελλε να είναι επεισοδιακή. Στις 9:30 το βράδυ, οι Stones ανεβαίνουν στη σκηνή και ανοίγουν τη συναυλία με το «Last Drive». Οι θεατές ξεπερνούσαν τις 10 χιλιάδες, ενώ η παρουσία των αστυνομικών στον χώρο ήταν αισθητή. Μάλιστα είχαν σαφείς εντολές να συλλάβουν όποιον παρεκτρεπόταν, δηλαδή όποιον… σηκωνόταν από τη θέση του για να χορέψει ή να χειροκροτήσει με ενθουσιασμό.

Οι Βρετανοί συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με τα τραγούδια Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s spend the night together και λίγο πριν αρχίσουν να παίζουν το Satisfaction, o Mick Jagger αποφασίζει να ρίξει στους θεατές κόκκινα γαρύφαλλα. Μιας και ο ίδιος δεν μπορούσε να φτάσει στην εξέδρα, αναθέτει την «δουλειά» στον μάνατζερ της περιοδείας, Tom Keylock. Η πράξη θεωρήθηκε επαναστατική από την Αστυνομία και αμέσως έξι άνδρες της έπεσαν πάνω στον… άμοιρο μάνατζερ και τον έσπασαν στο ξύλο. Αμέσως μετά, οι υπεύθυνοι του γηπέδου με διαταγή της Αστυνομίας, κατέβασαν το γενικό και κάπως έτσι η πρώτη εμφάνιση της θρυλικής μπάντας στην χώρα έληξε άδοξα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Τριάντα χρόνια μετά το φιάσκο του ’67,το 1998 στο ΟΑΚΑ, η Αστυνομία ήταν πιο… χαλαρή και το ελληνικό κοινό απόλαυσε (επιτέλους) το ιστορικό συγκρότημα χωρίς φασαρίες. 

Δείτε εδώ ένα βίντεο – αφιέρωμα στην επεισοδιακή συναυλία του ’67.

Πηγή: kamarinia.grThe Police – Γήπεδο Σπόρτινγκ – 30 και 31 Μαρτίου 1980

Είχαν μόνο δύο LP’s στο ενεργητικό τους και 34 τραγούδια ρεπερτόριο, όμως η εμφάνιση των Police στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτινγκ ήταν σημαδιακή για δύο λόγους. Αφ’ ενός το συγκρότημα βρισκόταν τότε στο ζενίθ της καριέρας του, αφ’ ετέρου ήταν η πρώτη ροκ συναυλία στην Ελλάδα μετά τη Χούντα. Η συναυλία ήταν από κάθε άποψη εξαιρετική, όμως επισκιάστηκε από οδομαχίες της αστυνομίας με αγανακτισμένους νεαρούς, οι οποίοι μη βρίσκοντας εισιτήρια (τα «μαγικά χαρτάκια» είχαν εξαφανιστεί ήδη από τις πρώτες μέρες) επιχείρησαν να κάνουν «ντου». Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», ο οποίος εκφράζοντας τότε το κλίμα της εποχής, αλλά άσχετος από ροκ, έγραφε για «συναυλία αστυνομικού συγκροτήματος».

Rock in Athens – Καλλιμάρμαρο – 26 και 27 Ιουλίου 1985

Το 1985 η Αθήνα γίνεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και οι Αθηναίοι από εκεί που έβλεπαν μόνο σε… φωτογραφίες ξένα συγκροτήματα, είδαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες την αφρόκρεμα της (τότε) ροκ σκηνής στο πρώτο πραγματικό «Ροκ Φεστιβάλ» (γνωστό και ως «το φεστιβάλ της Μελίνας»). The Cure, Depeche Mode, Culture Club, Stranglers και Nina Hagen γέμισαν με τις μουσικές τους το Καλλιμάρμαρο, συγκεντρώνοντας περίπου 90 χιλιάδες κόσμο και προκαλώντας φρενίτιδα στο κοινό. Στο moshpit στους Stranglers κάποιος από τους θεατές πέταξε παντόφλα (!) στον μπασίστα Jean Jacques Burnel, ο Boy George των Culture Club δέχτηκε σωρεία πλαστικών μπουκαλιών με… άμμο απαντώντας με την ατάκα «Αν ήμουν κακό κορίτσι θα σας έδειχνα τον κώλο μου», ενώ οι (άγνωστοι τότε στην Ελλάδα) The Cure έκαναν τότε την πρώτη τους προσπάθεια για να προσεγγίσουν το ελληνικό κοινό. Και τα κατάφεραν.
Πηγή: tribe4mian
Στο «τσουχτερό» εισιτήριο (2.000 δραχμές) αναγραφόταν και μια μυστική «guest star» μπάντα, η οποία δεν ήταν άλλη από τους θρυλικούς «The Clash». Όταν μάλιστα βγήκαν στη σκηνή, ο πανικός μεταφέρθηκε και έξω από το Καλλιμάρμαρο, όπου δεκάδες άτομα προσπάθησαν να κάνουν «ντου» με τα γνωστά επακόλουθα, ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας που μιλούσαν για «ροκάδες-χούλιγκαν».

Δείτε backstage videos από τα παρασκήνια του Rock in Athens με highlight tη συνομιλία της goth-punk ιέρειας Nina Hagen με την Μελίνα Μερκούρη (τρίτο βίντεο):








Rage Against the Machine – Θέατρο Πέτρας – 14 Ιουνίου 2000

Το στρατευμένο και καταιγιστικό rap του Zac DeLaRocha και οι «εξεγερμένες» κιθάρες του Tom Morello, ήχησαν για πρώτη (και τελευταία) φορά στην Ελλάδα στο επεισοδιακό εκείνο βράδυ του Ιουνίου στην Πετρούπολη. Το Θέατρο Πέτρας κατάμεστο (περίπου 8 χιλιάδες κόσμος). Με το που παίζουν οι πρώτες νότες του “Bombtrack”, ο κόσμος που βρίσκεται απ’ έξω ξεχύνεται στον χώρο μέσα από τα συρματοπλέγματα και το… πανηγύρι ξεκινάει. Μέσα στο Θέατρο ανελέητο moshing, έξω από αυτό ανελέητο ξύλο και χημικά. Το ίδιο το συγκρότημα, μετά το τέλος της συναυλίας εξέφρασε τη θλίψη του για τα επεισόδια, δηλώνοντας ότι «η οργή των εξεγερμένων πρέπει να εκφράζεται ενάντια στην εξουσία και όχι στην περιουσία των πολιτών».



Morrissey – Ρόδον – 6 Νοεμβρίου 1999

Ο ταλαντούχος frontman των Smiths έχει επισκεφτεί την χώρα μας συνολικά τέσσερεις φορές, όμως όσοι ήταν εκείνο το βράδυ στο ιστορικό «Ρόδον», μιλούν για την καλύτερη συναυλία του βρετανού «ποιητή» στην χώρα μας. Χωρίς μάνατζερ, χωρίς δισκογραφική εταιρεία και σχεδόν χωρίς ίχνος διαφήμισης ο Moz κατάφερε να γεμίσει το «Ρόδον» με μελωδίες από την σόλο καριέρα του (Alma Matters, The Boy Racer, Trouble Loves Me), αλλά και αρκετά b-sides των Smiths. To «κλείσιμο» της συναυλίας με το «Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me» έκανε αρκετά κοριτσάκια (και αγοράκια) να κλάψουν , βλέποντας για πρώτη φορά μπροστά τους τον άνθρωπο που τους είχε απελευθερώσει με τους στοίχους του.

Iggy Pop – Λιμάνι Πειραιά - 14 Ιουλίου 1996

Όσοι τον είδαμε φέτος στο Rockwave μείναμε (ξανά) με ανοικτό το στόμα. Ο 65χρονος(!) Iggy ούρλιαζε, έκανε crowdsurfing και χόρευε σαν ψυχωτικός. Ήταν όμως στο πρώτο μεγάλο φεστιβάλ στην Ελλάδα, στο Rock of Gods (νυν Rockwave) του ’96, που το ελληνικό κοινό γεύτηκε για πρώτη φορά το μεγαλείο αυτού του performer. Ένα εικοσάλεπτο μάλιστα από την στιγμή που βγαίνει ο Iggy κάποιος του πετά ένα μπουκάλι, το αίμα τρέχει ποτάμι και οι άνθρωποι της ασφάλειας με λευκές πετσέτες προσπαθούν να το σταματήσουν. Εκείνος τους διώχνει και συνεχίζει ακάθεκτος σαν να μη συνέβη τίποτα. Μετά από μιάμιση σχεδόν ώρα ροκ φρενίτιδας και ενώ ο κόσμος απομακρύνεται πιστεύοντας ότι η συναυλία τελείωσε, επιστρέφει στη σκηνή, ανεβάζει δύο κοπέλες από το κοινό, κατεβάζει το παντελόνι του και ελάχιστοι θυμούνται με ακρίβεια πόσα encore έπαιξε εκείνο το βράδυ.

U2 – Θεσσαλονίκη – 26 Σεπτεμβρίου 1997

«Γεια σου Θεσσαλονίκη, γεια σου Ελλάδα». H μεγαλύτερη και ιστορικότερη συναυλία που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι άλλη από αυτή των Ιρλανδών U2, οι οποίοι στο απόγειο της καριέρας τους και ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη του "Achtung Baby" σε καλύτερο ροκ άλμπουμ των 90's από το περιοδικό «Rolling Stone», επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την χώρα μας. Πενήντα χιλιάδες νέοι ήταν εκεί, μπροστά από μια τεράστια σκηνή 700 τετραγωνικών και ύψους 20 μέτρων, για να τραγουδήσουν μαζί με τον Bono και την παρέα του, σε πολιτισμένο κλίμα κάτι πρωτοφανές για ροκ συναυλία.

Δείτε βίντεο από την εμφάνιση των U2 στην Θεσσαλονίκη:



Last but not Least…

...οι εκπληκτικοί Radiohead το 2000 στον Λυκαβηττό, οι Pulp το 1998 στη Φρεάττυδα, οι Prodigy το 1995 στον Λυκαβηττό να δέχονται βροχή από... πέτρες, οι θρυλικοί Ramones το 1989 στο Ρόδον, ο Bob Dylan το 1989 στην «Λεωφόρο», οι κυρίαρχοι της grunge Pearl Jam το 2006 στο ΟΑΚΑ, ο performer David Bowie το 1996, οι Pixies το 2004 στο Terra Vibe, o Moby to 1996 στο Rock of Gods, οι γερόλυκοι της ροκ Black Sabbath το 2005 στη Μαλακάσα και οι Iron Maiden στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1988 (επικό ντοκιμαντέρ από την εμφάνισή τους εδώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v