Συναυλίες: Ξένα συγκροτήματα που «αγαπάνε» Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια είναι τακτικοί επισκέπτες της χώρας μας και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Τα ξένα συγκροτήματα που έχουμε βαρεθεί(;) να βλέπουμε live.
Συναυλίες: Ξένα συγκροτήματα που «αγαπάνε» Ελλάδα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν συνεχίσουν να επισκέπτονται την χώρα μας με αυτήν την συχνότητα, τότε σίγουρα η ελληνική υπηκοότητα για αυτούς είναι θέμα χρόνου. Αρκετά συγκροτήματα και καλλιτέχνες έχουν κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους και φροντίζουν να μας επισκέπτονται συχνά πυκνά- αρκετές φορές σε εκνευριστικό βαθμό. Η – μουσική – επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Αρπαχτές; Σε αρκετές περιπτώσεις. Σχέσεις «πάθους» με το ελληνικό κοινό; Τις περισσότερες φορές.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι των επισκέψεών τους, το ελληνικό κοινό τους είδε, τους βλέπει και το πιο πιθανό είναι να τους ξαναδεί στο μέλλον, με τον ίδιο ενθουσιασμό. Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη συναυλία των James και τις επικείμενες συναυλίες των Placebo, Scorpions και Ozzy Osbourne στην χώρα μας, θυμόμαστε τους πιο συχνούς “επισκέπτες” των ελληνικών stages.

Scorpions
Αν δεν ήταν Γερμανοί θα ήταν Έλληνες. Σίγουρα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι έχουν επισκεφτεί την Αθήνα δέκα(!) φορές, είτε στα πλαίσια φεστιβάλ είτε μόνοι τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, δείχνουν να προτιμούν και τις πόλεις της επαρχίας όπως την Μυτιλήνη και τα Γιάννενα – όχι στην Άρτα δεν έχουν πάει, προς το παρόν. Ο λόγος για τους γερό- σκορπιούς οι οποίοι μπορούν πλέον να βρουν με κλειστά μάτια τον δρόμο προς την χώρα μας, ακόμα και περπατώντας. Έτσι λοιπόν, και φέτος όπως όλα δείχνουν θα έχουμε την δυνατότητα να τραγουδήσουμε μαζί τους – για ακόμα μια φορά – τα Rock you like a Hurricane, Still Loving You, Send me an Angel κτλ. στην Αθήνα, αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι προς το παρόν.



Στα πλαίσια της γνωριμίας τους με την ελληνική επαρχία, θα εμφανιστούν επίσης στην Πάτρα και τα Ιωάννινα, ενώ στις 7 Ιουνίου θα εμφανιστούν και στην Θεσσαλονίκη. Ευελπιστούμε του χρόνου να τους δούμε στα Ζαγοροχώρια, στην Ελαία Κυπαρισσίας, στην Χαλκιδική και στο Ρέθυμνο. Επίσης, περιμένουμε με ανυπομονησία την νέα τους συνεργασία με γνωστό ‘Έλληνα καλλιτέχνη. Πέρσι ήταν ο Vasilis, φήμες λένε ότι του χρόνου θα είναι η Μαρινέλλα. Ίδωμεν.

Σημειώνετε; 1990 στο ΣΕΦ, 1993 γήπεδο Πανιωνίου, 1996 στο κλειστό Περιστερίου, 2001 ΣΕΦ, 2003 Λυκαβηττός, 2006 Καραϊσκάκη, 2007 Καραϊσκάκη, 2009 Καραϊσκάκη και 2010 coming soon.


Placebo
Αγαπημένο του αθηναϊκού κοινού, το βρετανικό συγκρότημα φροντίζει εδώ και δέκα περίπου χρόνια να μας επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αφορμή τις κυκλοφορίες των νέων του άλμπουμ. Ο θηλυπρεπής Brian Molko λοιπόν, και η παρέα του τραγούδησαν παραπάνω από έξι φορές στην χώρα μας το σουξέ τους Black Eyed και πολλά ακόμα, προκαλώντας ουκ ολίγες φορές φρενίτιδα στο γυναικείο κοινό. Τι και αν τα τελευταία χρόνια τα shows τους ήταν μικρά σε διάρκεια (μόλις μία ώρα) και απογοήτευσαν αρκετούς φανατικούς τους θαυμαστές; Τι και αν τα τελευταία τους άλμπουμ δεν στάθηκαν αντάξια των προσδοκιών; Το όνομά τους πουλάει – και θα πουλάει – ενώ οι συναυλίες τους μέσα και έξω από την Αθήνα θα αποτελούν το μουσικό event του μήνα. Α, και ξαναέρχονται αυτόν τον Σεπτέμβρη.



Σημειώνετε; 1999 στο Rockwave στον Άγιο Κοσμά, 2001 στο Rockwave στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, 2003 Λυκαβηττό, 2004 στο Rockwave Festival στο Terra Vibe, το 2006 πάλι στο Terra Vibe, το 2007 στον Λυκαβηττό, το 2009 στο Rockwave και φέτος το Σεπτέμβριο στο Terra Vibe.

Iron Maiden
Μπορεί να πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την τελευταία φορά που μας επισκέφθηκαν, αλλά η αλήθεια είναι πως από το 1988(!) μέχρι το 2008 είχαμε αρκετές ευκαιρίες για να μάθουμε απέξω τους στοίχους του Fear of the Dark και του Aces High και να ουρλιάξουμε μαζί με τον Bruce Dickinson και την heavy metal παρέα του. Δεν γνωρίζουμε αν το Final Frontier Tour του συγκροτήματος που ξεκινάει τον Ιούνιο στην Αμερική θα κάνει στάση και στην χώρα μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Maiden έχουν γράψει ιστορία στο είδος τους και όσα χρόνια και αν περάσουν το ελληνικό κοινό θα τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες.


 
Σημειώνετε; 1988 στην Νέα Φιλαδέλφεια, 1995 στο γήπεδο του Περιστερίου, 1996 πάλι στο Περιστέρι, 1998 στον Λυκαβηττό, 1999 στο Περιστέρι, 2000 στον Άγιο Κοσμά, 2005 στο Terra Vibe, 2007 στο γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού και 2009 στο Terra Vibe.

Nick Cave and the Bad Seeds
Ακόμα μια συναυλία να κάνει στην χώρα μας ο μυστακοφόρος τροβαδούρος με την μπάσα φωνή και θα έχει συμπληρώσει ήδη δέκα συνολικά εμφανίσεις από το 1984, όταν και πήρε το μουσικό βάπτισμα του πυρός. Ο λόγος για τον Nick Cave και το συγκρότημά του Bad Seeds, οι οποίοι τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχουν σταματήσει να επισκέπτονται την Ελλάδα με κάθε δυνατή αφορμή.



Σημειώνετε; 1984 στο club Hima, 1987 στο Βεάκειο, 1989 στο Ρόδον, 1990 στο Λυκαβηττό, 1992 στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, 1995 στο κλειστό Περιστερίου, 1998 στο Rockwave, 2004 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού, 2006 στο Λυκαβηττό (ακουστική συναυλία του Nick Cave) και 2008 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Puressence
Έχοντας πραγματοποιήσει παραπάνω από δεκαπέντε συναυλίες σε όλη τη χώρα, η μπάντα από το Manchester ανταγωνίζεται στα... ίσια τους Scorpions, όντας μια από τις πιο αγαπημένες στην Ελλάδα. Αμφιβάλλουμε μάλιστα, αν η απήχηση που έχουν στο ελληνικό κοινό είναι η ίδια με αυτή που έχουν στην χώρα τους. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν, στην ελληνική φιλοξενία φροντίζουν να μας κρατούν σε εγρήγορση με συχνά δίωρα shows. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί και σε πόλεις εκτός Αθηνών, όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη. Ενδεικτική της συχνότητας με την οποία επισκέπτονται την χώρα μας, η φράση θαυμαστή τους: «Ε, και να τους χάσω φέτος, του χρόνου πάλι εδώ θα’ ναι».



Σημειώνετε; 1996 και 2001 στο Ρόδον, 2003 δις (στο Ρόδον και το Θέατρο Βράχων), 2006 στο Θέατρο Βράχων, 2007 στο Gagarin, 2008 στο An Club, 2009 στο Fuzz και την ίδια χρονιά σε μαγαζιά στην Κοζάνη, το Αγρίνιο, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, την Καβάλα και την Πάτρα.

James
Έχουν έρθει ήδη πέντε φορές στην χώρα μας από το 2001 και κάτι μας λέει ότι έχουν «πάρει το κολλάϊ» και του χρόνου θα βρίσκονται ξανά εδώ. Αν κρίνουμε μάλιστα από την ανταπόκριση του ελληνικού κοινού, οι βρετανοί James δεν έχουν λόγο να μην μας ξαναταλαιπωρήσουν με τα χιτάκια τους Laid, Getting away with it και Sometimes. Πόσο μάλλον την στιγμή που οι συναυλίες τους στην Ελλάδα είναι sold out – περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην χώρα τους δεν είναι και τόσο γνωστοί. Ακόμα ένα συγκρότημα λοιπόν, που βρήκε «στέγη» στα αθηναϊκά – και όχι μόνο- stages και ήρθε για να μείνει.



Σημειώνετε; 2001 στο δεύτερο Electron Festival στον Λυκαβηττό, 2007 στο Fly Beeyond Festival στο ΟΑΚΑ, 2008 στο Eject Festival στο Ελληνικό, 2009 στην Θεσσαλονίκη, φέτος στο Κλειστό Φαλήρου και – λογικά – έπεται συνέχεια.

Moby
“Thank you, thank you thank you”. Ο μικροσκοπικός χορτοφάγος, συνθέτης, σκηνοθέτης, Dj και προσφάτως μέλος heavy metal μπάντας, Moby έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με οποιαδήποτε συναυλία ή φεστιβάλ πραγματοποιείται στην χώρα μας, αν και φέτος δεν την τίμησε όπως αναμενόταν. Κάτι μας λέει πάντως, πως του χρόνου πάλι... δικός μας θα’ ναι.



Σημειώνετε; 1996 στο Rock Festival στον Πειραιά και στο Ρόδον, το 1998 στο Rockwave, το 2000 στο Ρόδον και στο Rockwave την ίδια χρονιά, το 2003 στον Λυκαβηττό, το 2005 στο Terra Vibe και στο Rockwave την ίδια χρονιά και το 2009 στο Rockwave.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v