Η Οδύσσεια ενός… γαϊδάρου

Όλο και περισσότερα γαϊδουράκια εγκαταλείπονται στην Ελλάδα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Δείτε την ιστορία του Χριστόφορου και του Φώτη, δύο γαϊδάρων από την Κω, που ζουν το happy end τους, μεταναστεύοντας στην Βρετανία.
Η Οδύσσεια ενός… γαϊδάρου
Ο Χριστόφορος και ο Φώτης ζούσαν στην Ελλάδα. Δούλευαν σκληρά για πάνω από 30 χρόνια, αλλά όταν ήρθε η στιγμή της «συνταξιοδότησης», τους χτύπησε η κρίση. Και τους πέταξαν στον δρόμο. Αποφάσισαν λοιπόν να βρουν καταφύγιο στην ξενιτιά, όπως αναφέρει ευφάνταστο δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

Αυτή είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που βιώνουν πολλοί Έλληνες. Ευτυχώς, όμως, για τον Χριστόφορο και τον Φώτη, οι ίδιοι έχουν… γαϊδουρινή υπομονή, καθότι… γάιδαροι.

Αίσιο τέλος είχε η ιστορία τους, καθώς την τελευταία στιγμή τους έσωσαν από τους δρόμους της Κω τον περασμένο χρόνο, για να καταλήξουν να ζουν σε ένα αριστοκρατικό βρετανικό κτήμα στο Littlehampton της Νότιας Αγγλίας.

Σύμφωνα με την βρετανική οργάνωση Greek Animal Rescue, η οποία ανέλαβε την μεταφορά των δύο ζώων, οι γάιδαροι εργάζονται πολύ σκληρά στην ελληνική επαρχία, ενώ τελούν και χρέη τουριστικής ατραξιόν στα νησιά τα καλοκαίρια, αλλά τώρα που η κρίση χρέους χτύπησε για τα καλά την Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες των άτυχων ζώων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην σίτισή τους και τους εγκαταλείπουν, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.  

Σήμερα, οι δύο συγκεκριμένοι… Έλληνες γάιδαροι περιφέρονται στην μεγάλη φάρμα της Anne Herries, κόρης του Δούκα του Norfolk. Στην τεράστια έκταση και στους «ξενώνες» που χωρούν περίπου 40 ζώα, φιλοξενούνται μόλις οκτώ. Τρώνε φρέσκο σανό και εκλεκτά «εδέσματα», ενώ το βράδυ κοιμούνται, έχοντας θέα το Αγγλικό Κανάλι. «Θα πρέπει να νομίζουν πως βρίσκονται στον παράδεισο των γαϊδουριών», λέει η Gwen Ware της φιλοζωικής οργάνωσης Saving Greek Animals, που συγκεντρώνει επίσης πολλά χρήματα για αυτό τον σκοπό.

Ο Χριστόφορος και ο Φώτης δεν είναι οι μόνοι γάιδαροι που φιλοξενούνται στην Γηραιά Αλβιόνα. Μεταξύ της ελληνικής… γαϊδουρινής κοινότητας της Αγγλίας, βρίσκεται και η Αλίκη –σήμερα ακούει στο Alice- η οποία αποδεικνύει πως η καλή ζωή δεν την έκανε τεμπέλα: Σε λίγες ημέρες θα περάσει από οντισιόν για να παίξει τον ρόλο του μεταφορέα της Παναγίας, στην σκηνή της Γέννησης σε τοπική γιορτή.

Δείτε περισσότερες σκηνές από τους χαριτωμένους… μετανάστες στο παρακάτω video.



Πηγή: WallStreet Journal
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v