Ακόμα και οι celebrities χρεοκοπούν: Οι σταρ που έμειναν στον άσσο

Μην σας τρομάζει η χρεοκοπία. Μπορεί να συμβεί και στα... καλύτερα παιδιά. Οικονομικά προβλήματα, χρεοκοπίες και κατασχέσεις για ορισμένους από τους μεγαλύτερους αστέρες του παγκόσμιου στερεώματος.
Ακόμα και οι celebrities χρεοκοπούν: Οι σταρ που έμειναν στον άσσο
του Γιώργου Φλώκα

Μπορεί η χρεοκοπία κράτους να αποτελεί πλέον κοσμοϊστορικό γεγονός –παλαιότερα οι χρεοκοπίες των χωρών ήταν πολύ συχνότερες– αλλά στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα αποτελούν σχετικά συνηθισμένο περιστατικό, αν και φυσικά γίνονται πρωτοσέλιδο στα tabloids.

Άλλοι λόγω του άστατου lifestyle, άλλοι λόγω σπάταλης ζωής, άλλοι λόγω εφορίας και άλλοι λόγω διαζυγίων, πολλοί σταρ του Χόλιγουντ έχουν οδηγηθεί πίσω από της φυλακής τα σίδερα, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν καταθέσει αιτήσεις χρεοκοπίας καθώς έχουν τεράστια χρέη και ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία. Δείτε τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Νίκολας Κέιτζ: Αφήνοντας το Μπελ Αιρ 
Δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, με συμμετοχή σε περισσότερες από είκοσι υπερπαραγωγές (τα λεγόμενα blockbusters) και αστρονομικές - επταψήφιες αμοιβές, θα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Κέιτζ ξόδεψε τα υψηλά κέρδη από τις ταινίες του σε επενδύσεις real estate, σε ιδιωτικό αεροπλάνο, γιωτ, αυτοκίνητα και κοσμήματα.

Ωστόσο, κάποια στιγμή η εφορία του χτύπησε την πόρτα, καθώς φαίνεται πως χρωστούσε εκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτους φόρους ενώ ο ηθοποιός βρίσκεται αντιμέτωπος και με μήνυση από την East West Bank για δάνειο, επίσης εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε και ποτέ δεν αποπλήρωσε.

Ο ηθοποιός αναγκάστηκε το 2009 να ξεπουλήσει όσο - όσο τις επενδύσεις στην κτηματαγορά για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 2010, έχασε τελικώς λόγω κατάσχεσης, την βίλα του στο Μπελ Αίρ, αξίας 35 εκατ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοπρασία για τη βίλα του, παρά το «άνοιγμα» της διαδικασίας στα 10,4 εκατ. δολάρια, λιγότερο από το 30% του αρχικού κόστους του ακινήτου, δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Σύμφωνα με τους μεσίτες, ίσως έφταιγε το ντεκόρ, που ένας εξ αυτών παρομοίασε με... οίκο ανοχής.

Γουέσλι Σνάιπς: Ο Blade στη φυλακή
Ο γνωστός από την ερμηνεία του στις ταινίες Blade ηθοποιός Γουέσλι Σνάιπς βρίσκεται στην ομοσπονδιακή φυλακή McKean. Έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή τις χρονιές 1999 έως 2001 ενώ το ποσό της οφειλής του ανέρχεται στα 7 εκατ. δολάρια. Σε μια ποινή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, στον Σνάιπς επιβλήθηκε τριετής φυλάκιση, ενώ πρόσφατα, απορρίφθηκε το αίτημά του να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του και επέστρεψε στις φυλακές.

Μπάρτ Ρέινολντς: Merrill Lynch and the Bandit
Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ στη δεκαετία του 1970, ο Μπάρτ Ρέινολντς κινδυνεύει να χάσει ακόμη και το σπίτι του, καθώς σύμφωνα με τη Merrill Lynch, χρωστά περί τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Ο πάλαι ποτέ μεγάλος αστέρας του αμερικανικού κινηματογράφου, με μεγάλες επιτυχίες όπως το Smokey and the Bandit, είδε την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα στη δεκαετία του 1980 ενώ το τελικό χτύπημα για τα οικονομικά του επήλθε το 1993, με το πανάκριβο διαζύγιο από τη Λόνι Άντερσον.

Το 1996 βρέθηκε με χρέη που ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια και κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές (το αμερικανικό άρθρο 11, το «δικό μας» άρθρο 99). Παρά την επάνοδό του στα στούντιο του Χόλιγουντ, ποτέ δεν συνήλθε οικονομικά, με αποτέλεσμα, η M. Lynch να καταθέσει στις 16 Αυγούστου αίτηση κατάσχεσης της βίλας του στη Φλόριντα, για χρέη 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τόνι Μπράξτον: Unbreak my debt
Παρά τα εκατομμύρια άλμπουμ που έχει πουλήσει και την κατάκτηση της κορυφής των charts με το single «unbreak my heart», η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια δεν κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία και μάλιστα... διπλή. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, το αρμόδιο δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε ότι η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αποφύγει την κατάσχεση του σπιτιού της. Η τραγουδίστρια χρωστά μέχρι σήμερα 1,5 εκατ. δολάρια, το σύνολο του ενυπόθηκου δανείου που είχε λάβει.

Meat Loaf: Ο ροκάς που... εξαφανίστηκε
Ο Marvin Lee Aday, γνωστός ως Meat Loaf, μεσουράνησε στη δεκαετία του ’70, ενώ το άλμπουμ του Bat out of Hell, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ροκ άλμπουμ σε πωλήσεις. Ωστόσο, στο απόγειο της καριέρας του έχασε τη φωνή του και όταν επανήλθε, το 1981, δεν ήταν πια δημοφιλής. Οι απόπειρες να επανέλθει στο προσκήνιο απέτυχαν και δήλωσε χρεοκοπία, με χρέος ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων.

Μάρβιν Γκέι: Διπλό διαζύγιο, διπλή χρεοκοπία 
Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους τραγουδιστές σόουλ, με κλασικές επιτυχίες όπως το «I heard it through the grapevine». Ωστόσο, ο γάμος του με την Anna Gordy καταστράφηκε όταν μαθεύτηκε πως όχι μόνο διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, αλλά είχε κάνει και δυο παιδιά με την ερωμένη του. Έχοντας ξοδέψει μεγάλο μέρος των κερδών του σε ναρκωτικά και ακριβά αυτοκίνητα, ο Γκέι αδυνατούσε να πληρώσει διατροφή και στις δυο γυναίκες και έτσι, χρεοκόπησε το 1976, με την πρώην γυναίκα του να συμφωνεί τελικώς να λάβει 600.000 δολάρια από τον επόμενο δίσκο του. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τελικά το 1978, με τον εύγλωττο τίτλο «Here, my dear» (ορίστε, καλή μου), αλλά... πάτωσε.

MC Hammer: Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες
Ο MC Hammer έκανε το μεγάλο «μπαμ» στη δισκογραφία το 1990 με το τραγούδι «U cant touch this», κερδίζοντας ξαφνικά εκατομμύρια δολάρια. Έκανε κατευθείαν μεγάλο άνοιγμα, αγοράζοντας βίλα αξίας 30 εκατ. δολαρίων και προσλαμβάνοντας το ανάλογο προσωπικό, που του κόστιζε περίπου 500.000 δολάρια το μήνα. Ωστόσο, η δημοτικότητά του δεν κράτησε, ο επόμενος δίσκος του δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και προτού το καταλάβει, βρέθηκε με χρέη 13,7 εκατομμυρίων σε εφορία και δάνεια, καταθέτοντας τελικώς χαρτιά για χρεοκοπία το 1996.

Billy Joel: Ο παλαίμαχος της χρεοκοπίας
Μπορεί ο Billy Joel να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους τραγουδιστές όλων των εποχών (θυμηθείτε το “we didn’t start the fire”), αλλά αυτό δεν τον έχει εμποδίσει από το να χρεοκοπήσει και μάλιστα, πολλές φορές. Στην πιο γνωστή περίπτωση, ο πρώην ατζέντης και κουμπάρος του, Frank Weber, είχε «απορροφήσει» σταδιακά από τον καλλιτέχνη περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Jerry Lee Lewis: Για όλα φταίει η (ανήλικη) ξαδέλφη 
Ένας από τους πραγματικούς πρωτοπόρους της ροκ, ο Jerry Lee Lewis τα έχασε όλα λόγω του έρωτά του για τη 13χρονη ξαδέλφη του. Ο γάμος του με την Myra Gale Brown, όταν αυτή ήταν μόλις 13 ετών εν έτει 1958 προκάλεσε τεράστιο σάλο και κατέστρεψε ουσιαστικά την καριέρα του. Χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να αποκαταστήσει το όνομά του και μόλις το 1986, το όνομά του συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Ωστόσο, δυο χρόνια αργότερα κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας, καθώς είχε χρέη άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v