Έρευνα: Ρούχα και ρατσιστικά στερεότυπα σημειώσατε… Χ

Ένας άνθρωπος που φορά κοστούμι είναι λευκός, ένας άνθρωπος με φόρμα εργασίας είναι μαύρος. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι… ένας. Ερευνητές στις ΗΠΑ κάνουν ένα ενδιαφέρον πείραμα για το πώς τα στερεότυπα επηρεάζουν ό,τι βλέπουμε.
Έρευνα: Ρούχα και ρατσιστικά στερεότυπα σημειώσατε… Χ
Τα ρούχα μπορούν να επηρεάσουν το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρώμα του δέρματος –και συνεπώς την φυλή στην οποία ανήκει αυτός που τα φορά– σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Tufts, Medford, Stanford και California, Irvine έντυσαν ανθρώπους με κοστούμια και φόρμες εργασίας, και εν συνεχεία ζήτησαν από είκοσι εθελοντές να πουν αν ο/η εικονιζόμενος-η είναι λευκός ή μαύρος.

Τα πρόσωπα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκληφθούν ως λευκά όταν ήταν επίσημα ντυμένα, και μαύρα όταν φορούσαν φόρμες εργασίας, κατέληξαν οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα ευρήματά του στο περιοδικό Plos One. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν ο κόσμος συνειδητοποιήσει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί για να αξιολογήσει άλλους ανθρώπους, οι συνέπειες αυτών των υποσυνείδητων προκαταλήψεων θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν.

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ο τόνος του δέρματος των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν ποικίλλει, έτσι ώστε να μην είναι πάντα ξεκάθαρο αν ο εικονιζόμενος είναι λευκός ή μαύρος. Πρόσωπα όπως αυτά που βρίσκονται στη μέση της φωτογραφίας, χαρακτηρίστηκαν κατά 61% «μαύροι» όταν φορούσαν κοστούμι και κατά 65% όταν φορούσαν φόρμα εργασίας.

Καταγράφοντας τις κινήσεις των χεριών των εθελοντών καθώς κινούσαν το ποντίκι για να επιλέξουν «μαύρος» ή «λευκός», οι ερευνητές διέκριναν ακόμα και τους στιγμιαίους δισταγμούς, πράγμα που τους βοήθησε να συμπεράνουν πώς ακριβώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις. Ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι ακόμα και όταν ένας εθελοντής αποφάσιζε πως ένας εικονιζόμενος που φορούσε κοστούμι ήταν μαύρος, η διαδρομή του ποντικιού έτεινε να παρεκκλίνει λίγο προς το «λευκός» πιο συχνά απ’ ότι όταν ο «μαύρος» εικονιζόμενος φορούσε φόρμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν πως αυτό που περιμένουμε να δούμε, επηρεασμένοι από στερεότυπα και κοινωνικές αναφορές, μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει αυτό που όντως βλέπουμε στους άλλους ανθρώπους» δήλωσε στο BBC ο Jon Freeman, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Tufts University και επικεφαλής της έρευνας.

Ο κ. Freeman και οι συνεργάτες του θα πραγματοποιήσουν νέα έρευνα, για να διαπιστώσουν αν τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται όταν οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πως τα στερεότυπά τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τους ανθρώπους. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, έρευνες όπως αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξαλειφθούν αν όχι τα ίδια τα στερεότυπα τουλάχιστον οι σοβαρότερες συνέπειές τους.

Πηγή: BBC.co.uk
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v