Έρευνα: Το πρωινό ξύπνημα… ωφελεί σοβαρά την ευτυχία

Αν ξυπνάτε νωρίς το πρωί έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε αδύνατοι, ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι, λένε οι επιστήμονες που μας δίνουν περισσότερους από έναν λόγους να μην κατσουφιάζουμε που αποχωριζόμαστε νωρίς το μαξιλάρι μας.
Έρευνα: Το πρωινό ξύπνημα… ωφελεί σοβαρά την ευτυχία
Όσοι αντιστέκονται στην επιθυμία να κλείσουν το ξυπνητήρι τους και σηκώνονται νωρίς από το κρεβάτι τελειώνουν πιο γρήγορα τις πρωινές δουλειές και πετυχαίνουν περισσότερα στον εργασιακό τους χώρο, ενώ όσοι είναι λάτρεις των… παρατάσεων χουζουρέματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί, καθώς και υπέρβαροι, λένε οι επιστήμονες.

Οι εμπνευστές της έρευνας που κατέληξε στα πιο πάνω συμπεράσματα έλαβαν απαντήσεις από 1.068 ενήλικες για τα επίπεδα ευτυχίας και άγχους στην ζωή τους, καθώς και για την σωματική υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και το «πρόγραμμα» του ύπνου τους, σε ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε online.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι «πρωινοί τύποι» έχουν ήδη σηκωθεί μέχρι τις 6:59π.μ. κατά μέσο όρο, ενώ οι πιο «βραδινοί τύποι» περιμένουν μέχρι τις 8:45π.μ. για να αρχίσουν την ημέρα τους. Τα σαββατατοκύριακα, και οι δύο «κατηγορίες» ανθρώπων απολαμβάνουν μία επιπλέον ώρα κατά μέσο όρο κάτω από τα σκεπάσματα, αφού κατά μέσο όρο οι φανατικοί του «νωρίς» ξυπνούν στις 7:47π.μ. ενώ του «αργά» στις 10:09π.μ.

Ο Dr Joerg Huber του Πανεπιστημίου Roehampton, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα δήλωσε: «Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι, και οι πρώτοι τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι, καθώς και να έχουν μικρότερους δείκτες μάζας σώματος».

Ο λόγος που οι πρωινοί τύποι κερδίζουν «στα σημεία» εντοπίζεται στο ότι ξεμπερδεύουν νωρίς με τις πρωινές υποχρεώσεις –τις πρωινές δουλειές και υποχρεώσεις, το ξύπνημα των παιδιών, την προετοιμασία τους για το σχολείο κλπ- και έτσι προσαρμόζονται καλύτερα στο αγχώδες περιβάλλον της σύγχρονης ζωής, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας σε ένα συνέδριο της Βρετανικής Κοινότητας Ψυχολογίας.

«Ίσως όσοι σηκώνονται νωρίς ταιριάζουν περισσότερο στον βιομηχανικό κόσμο που ζούμε απ’ ό,τι αυτοί που ξυπνούν πιο αργά», πρόσθεσε. Οι διαφορές βέβαια μεταξύ των δύο «ομάδων» είναι μικρές και υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για τους «βραδινούς τύπους», όταν για παράδειγμα η δουλειά τους περιλαμβάνει βάρδιες προχωρημένης ώρας.

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πως όσοι παρακολουθούν πολλή τηλεόραση συνήθως δεν τρώνε πρωινό. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή τρώνε περισσότερα σνακ το βράδυ, όσο παρακολουθούν την μικρή οθόνη και το πρωί πεινούν λιγότερο, υποστήριξε ο Dr Huber.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v