Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας (επιτέλους) αποκτούν δικαίωμα ψήφου

Το τελευταίο οχυρό των άνισων δικαιωμάτων εις βάρος των γυναικών επιτέλους έπεσε. Ο Σαουδάραβας μονάρχης ανακοίνωσε πως πλέον επιτρέπεται στις γυναίκες του κράτους του να ψηφίζουν, δίνοντας ελπίδες στον γυναικείο πληθυσμό της Μέσης Ανατολής για «αέρα αλλαγής».
Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας (επιτέλους) αποκτούν δικαίωμα ψήφου
Η Μέση Ανατολή δεν φημίζεται για την προοδευτικότητά της σε σχέση με τον δυτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, ο αέρας της αλλαγής είχε έστω αγγίξει τις περισσότερες χώρες της περιοχής, εκτός από μία: Η Σαουδική Αραβία αρνιόταν πεισματικά να δώσει στον γυναικείο πληθυσμό δικαίωμα ψήφου.

Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς η ριζοσπαστική απόφαση της αναγνώρισης του δικαιώματος ψήφου ήρθε όταν ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ παραδέχθηκε πως από την μελέτη της μουσουλμανικής Ιστορίας προκύπτει η γυναικεία ικανότητα λογικών σκέψεων και αποφάσεων.

«Οι μουσουλμάνες στην ισλαμική μας Ιστορία έχουν επιδείξει θέσεις που εξέφρασαν ορθές απόψεις και συμβουλές», φέρεται να είπε στους συμβούλους του. Μέχρι πρότινος, στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας απαγορευόταν το δικαίωμα σε βασικές ελευθερίες, όπως η οδήγηση ή η έξοδος από το σπίτι χωρίς αρσενικό συνοδό.

Τα νέα από την Σαουδική Αραβία αποδεικνύουν ότι το κράτος που μέχρι τώρα αποτασσόταν μετά βδελυγμίας τον φεμινισμό δεν έχει «ανοσία» στα συμπτώματα της Αραβικής Άνοιξης. Αν και δεν γνώρισε τις επαναστάσεις και τις διαδηλώσεις των γειτόνων του, το κράτος του Αμπντουλάχ απαίτησε από τον μονάρχη του βασικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έπρεπε να πει «ναι», αν ήθελε να διατηρήσει την εξουσία.

Η ανακοίνωση δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι γυναίκες αποκτούν αυτόματα μια δυνατή φωνή στην χώρα: Οι εκλογές στην Σαουδική Αραβία γίνονται μόνο σε δημοτικό επίπεδο, ενώ η εξουσία παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια της βασιλικής οικογένειας.

Ωστόσο, δεν είναι ήσσονος σημασίας η πρόσφατη απόφαση του μονάρχη, που επιτρέπει στις γυναίκες όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για να υπηρετήσουν στο Συμβούλιο Shura, του οποίου ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αλλά παρ’ όλα αυτά αποτελεί τον θεσμό με την μεγαλύτερη εξουσία αμέσως μετά την βασιλική οικογένεια.

Ο αραβικός πολιτικός και θρησκευτικός κόσμος υποδέχθηκε με ποικίλες αντιδράσεις την απόφαση του ηλικιωμένου βασιλιά, αλλά οι γυναίκες ακτιβίστριες της χώρας πανηγύρισαν με τα νέα, δηλώνοντας έτοιμες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για περισσότερα δικαιώματα, όπως αυτό της οδήγησης αυτοκινήτου.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v