Γιατί η μαμά αγαπάει εσένα – ή τα αδέρφια σου – περισσότερο;

Απόλυτοι κανόνες στην οικογενειακή ζωή δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν έναν: Όσο και αν οι γονείς το αρνούνται, πάντα έχουν ένα παιδί που αγαπούν περισσότερο από τα υπόλοιπα.
Γιατί η μαμά αγαπάει εσένα – ή τα αδέρφια σου – περισσότερο;
Το «χρυσό» παιδί της οικογένειας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο, αλλά και το μικρότερο. Μπορεί να είναι το πιο σκληρό, αλλά και το πιο ευαίσθητο. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο η μαμά και ο μπαμπάς να «προτιμούν» το ίδιο παιδί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Μα καλά, υπάρχουν έρευνες που να το αποδεικνύουν;». Και όμως, υπάρχουν.

Μια αρκετά διαδεδομένη έρευνα έδειξε ότι περίπου το 70% των μπαμπάδων και το 65% των μαμάδων δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε ένα από τα παιδιά τους. Για τους μπαμπάδες, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το νεαρότερο κορίτσι, ενώ για τις μαμάδες είναι συνήθως το μεγαλύτερο αγόρι. Και δεδομένου ότι οι γονείς είναι… εξπέρ στο να κρύβουν τις προτιμήσεις τους – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έρευνες – τα παραπάνω ποσοστά πιθανώς να είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Αν πάντως τρέφετε και εσείς περισσότερα συναισθήματα για κάποιο από τα παιδιά σας, μπορείτε να παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι η προτίμηση αυτή είναι έμφυτη στο ανθρώπινο είδος εδώ και αιώνες. Από την στιγμή που οι οικογένειες, όσον αφορά τον εξελικτικό τους χαρακτήρα, υφίστανται πρωτίστως ως τρόπος για να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γονίδια από την μία γενιά στην άλλη, είμαστε «προγραμματισμένοι» να προτιμούμε τα παιδιά εκείνα που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπαραχθούν με επιτυχία.

Ο κάθε γονέας βέβαια, ορίζει το «τυχερό παιδί» με διαφορετικό τρόπο: για μερικούς η επιλογή βασίζεται στην ομορφιά, για άλλους στο μυαλό, για άλλους στην χρονολογία γέννησης. Από την στιγμή που η επιλογή έχει γίνει, η επιπλέον προσοχή και τα λοιπά «καλούδια» κατευθύνονται διακριτικά προς το παιδί, ακόμα και αν οι γονείς δεν το συνειδητοποιούν.

Φυσικά οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα ζώα, βάζουν στο «παιχνίδι» και άλλα συναισθήματα όπως αγάπη, αφοσίωση, συμπόνια και χαρά.

Πηγή: Time

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v