Βατικανό εναντίον ποπ κουλτούρας... σημειώσατε Χ

Από τους Beatles στην Madonna και από εκεί στον Dan Brown, τους Simpsons και το Avatar, η Αγία Ρωμαϊκή Εκκλησία έχει πάντα αφορμές να εκφράζει δημόσια τις απόψεις της για την ποπ κουλτούρα. Κι εμείς να γελάμε.
Βατικανό εναντίον ποπ κουλτούρας... σημειώσατε Χ
Αν μέχρι τώρα νομίζατε πως μόνο η ορθόδοξη εκκλησία μιλούσε τη «γλώσσα του λαού» και είχε άποψη για τα πάντα, από τα βαλκανικά ζητήματα μέχρι την LGBT κοινότητα, καιρός να αναθεωρήσετε. Ο επικεφαλής και τα μέλη της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, όταν δεν κόβουν συλλεκτικά ευρώ, παρακολουθούν τους Simpsons, διαβάζουν Dan Brown και Χάρι Πότερ, και βλέπουν ταινίες.

Και φυσικά σχηματίζουν άποψη, την οποία (εννοείται πως) εκφράζουν δημοσίως, προς τέρψιν λιγότερο των ακολούθων τους, και περισσότερο όλων ημών, που βρίσκουμε αφορμές να συνθέτουμε λίστες με τις καλύτερες ετυμηγορίες τους επάνω σε ζωογόνα ζητήματα, όπως το αν ο Χόμερ Σίμπσον είναι ή όχι καθολικός. Ιδού μία από αυτές.

Καταραμένη Beatle-mania: Τον Απρίλιο του 2010, η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, L'Osservatore Romano, δημοσίευσε την πλήρη άφεση του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος που είχε προκαλέσει την οργή του Πάπα, πριν από 44 ολόκληρα χρόνια. Αιτία είχε αποτελέσει η δήλωση του John Lennon πως οι Beatles είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού Χριστό, το μακρινό 1966. Η μεγαλόψυχη κεφαλή της εκκλησία του συγχώρησε εν τέλει το ατόπημα, έστω και μετά θάνατον.

Το έπος της Madonna: Ποιος δεν γνωρίζει καλά την σχέση αγάπης και μίσους μεταξύ της Madonna και του Βατικανό; Ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές του ιστορικού τους, φιγουράρει το βίντεο του Like a Prayer, το οποίο το Βατικανό δεν ήξερε για τι να πρωτοκαταδικάσει: για τους φλεγόμενους σταυρούς, την εσταυρωμένη τραγουδίστρια ή το σεξ με τον άγιο; Η πρώην καθολική και νυν ακόλουθος της Καμπάλα, βέβαια, δεν σταμάτησε εκεί: κάλεσε τον Πάπα στην συναυλία της στη Ρώμη, το 2006, κατά τη διάρκεια της οποίας (ξανα)σταυρώθηκε, προκαλώντας την οργή ενός εκπρόσωπου του Βατικανό, που ζήτησε –αλλά παραδόξως δεν πέτυχε– τον αφορισμό της, χαρακτηρίζοντας την σταύρωσή της στην πόλη των μαρτύρων «καθαρή εχθροπραξία». Δύο χρόνια αργότερα, εκείνη αφιέρωσε live την πέτρα του σκανδάλου, το κομμάτι Like a Prayer, στον Πάπα, λέγοντας «γιατί είμαι παιδί του θεού».



Η ανακήρυξη του Χόμερ Σίμπσον σε πιστό καθολικό: Πριν από λίγους μήνες, το Βατικανό ανακήρυξε τον Χόμερ Σίμπσον «υπόδειγμα καθολικού», στηριζόμενο στην μελέτη ενός Ιησουίτη ιερέα –ο οποίος προφανώς παρέβλεψε τα επεισόδια όπου ο αιδεσιμότατος της προτεσταντικής εκκλησίας στην οποία πηγαίνει η οικογένεια Simpson μαλώνει με έναν παπά και κοροϊδεύει ολοφάνερα την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. «Λίγοι το γνωρίζουν, και εκείνος κάνει τα πάντα για να το κρύψει. Αλλά είναι αλήθεια: ο Homer J. Simpson είναι Καθολικός», αναφέρει χαρακτηριστικά η L'Osservatore Romano. Διαβάστε ολόκληρη την είδηση σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life



Ο τελευταίος πειρασμός vs. τα πάθη του Χριστού: Το μακρινό 1960, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αφόρισε τον Νίκο Καζαντζάκη, και το Βατικανό περιέλαβε τον Τελευταίο Πειρασμό στη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη πως η ομώνυμη ταινία του Martin Scorsese προκάλεσε την οργή χιλιάδων χριστιανικών οργανώσεων, μία εκ των οποίων μάλιστα προσφέρθηκε να αποζημιώσει την εταιρεία παραγωγής για ολόκληρο το κόστος της ταινίας, εάν αυτή αποσυρόταν. Αυτό φυσικά δεν έγινε, κι έτσι το Βατικανό καταδίκασε δημόσια την ταινία. Μερικά χρόνια αργότερα, ενέκρινε την ταινία του Mel Gibson τα Πάθη του Χριστού, κατόπιν ιδιωτικής προβολής στο Βατικανό, μετά την οποία εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πάπας της έδωσε “two thumbs up”. Δήλωση που εν συνεχεία αποσύρθηκε, γιατί «ο Πάπας δεν είναι κριτικός ταινιών».

Ο Χάρι Πότερ και ο αναποφάσιστος Πάπας: Το 2003, όταν ακόμη ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ ήταν Καρδινάλιος Joseph Ratzinger, έγραφε στον συγγραφέα μιας διατριβής για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χριστιανική πίστη εξαιτίας των βιβλίων του Χάρι Πότερ πως «η τάση προς τον αποκρυφισμό είναι υποβόσκουσα στα βιβλία, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην πίστη των νεαρών χριστιανών, προτού ακόμη αυτή εκκολαφθεί». Παρ’ όλα αυτά, λίγα χρόνια αργότερα η L'Osservatore Romano επαίνεσε την ταινία ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ για την «σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ καλού και κακού».

Ο Dan Brown και το παρ’ ολίγον έπος: Το μένος της κεφαλής της καθολικής εκκλησίας ενάντια στον αφορισμένο συγγραφέα του Κώδικα Ντα Βίντσι προκάλεσε αλλεπάλληλους πονοκεφάλους στον σκηνοθέτη του sequel Angels and Demons, Ron Howard, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει τις απαραίτητες άδειες για τα γυρίσματά του, όχι μόνο εντός του κρατιδίου του Βατικανό, αλλά ούτε καν σε ολόκληρη τη Ρώμη, αφού του απαγορεύθηκε να γυρίσει οποιαδήποτε σκηνή με εκκλησία στο φόντο. Παρ’ όλα αυτά, το Βατικανό δεν εξέδωσε έκκληση για μποϋκοτάζ της ταινίας, όπως είχε κάνει για τον Κώδικα Ντα Βίντσι, φοβούμενο πως θα προκαλούσε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η L'Osservatore Romano έγραψε απλά σε αυστηρό ύφος πως «δεν μπορούν να εγκρίνουν» την ταινία.



Το Avatar και η «νέα θρησκεία»:
Ανάμεσα στους επικριτές της οικολογίας ως μόδας προστέθηκε πέρυσι και η Αγία Καθολική Εκκλησία, η οποία λίγες μέρες μετά την έξοδο του Avatar στις αίθουσες, δημοσίευσε στην L'Osservatore Romano μια σειρά άρθρων που καταδίκαζαν την ταινία, γιατί «κλείνει έξυπνα το μάτι σε όλα εκείνα τα ψευδο-δόγματα που ανακηρύσσουν την οικολογία σε θρησκεία της χιλιετίας… Η φύση δεν είναι πια ένα δημιούργημα που πρέπει να υπερασπιζόμαστε, αλλά μια θεότητα που λατρεύεται».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v