Πίστευε και μη ερεύνα: Οι θρησκείες... τρελάθηκαν

Τζενταϊσμός, Εκκλησία του Ed Wood, Κίνημα του Βασιλιά Φίλιππου. Όχι, δεν πρόκειται για σύντομα ανέκδοτα, αλλά για θρησκείες με ορκισμένους οπαδούς που όπως φαίνεται δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Όσοι... πιστοί προσέλθετε.
Πίστευε και μη ερεύνα: Οι θρησκείες... τρελάθηκαν
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στο σατιρικό ντοκιμαντέρ Religulous, ο κωμικός Bill Maher κρίνει σκωπτικά τους παραλογισμούς και τις αντιφάσεις mainstream θρησκειών όπως ο Χριστιανισμός και ο Μουσουλμανισμός, αλλά και αιρέσεων όπως η Σαϊεντολογία, προκαλώντας το αβίαστο γέλιο μας. Εξίσου αβίαστα, διασκεδάσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως η δημιουργία μιας θρησκείας ή αίρεσης δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη διαδικασία όσο φαίνεται.

Για την ακρίβεια, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει την θρησκεία του κεφαλιού του, μπλέκοντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας, εξωγήινους πλανήτες, τον Ed Wood και τον Βασιλιά Φίλιππο. Μπερδευτήκατε; Πάρτε μια γεύση από τις πιο περίεργες θρησκείες και αιρέσεις του πλανήτη και – γιατί όχι- εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε την δική σας.

Τζενταϊσμός: Τον master Yoda ημών τον επιούσιον...

Πού να ήξερε ο George Lucas, ότι η θρυλική του τριλογία Star Wars θα αποτελούσε έμπνευση για την δημιουργία ενός θρησκευτικού κινήματος με γενεές «πιστών» που κυκλοφορούν ντυμένοι Jedi, κραδαίνουν τα –πλαστικά – τους φωτόσπαθα και πιστεύουν ότι η Δύναμη όντως υπάρχει. Αν δεν έχετε οικειότητα με τον φανταστικό κόσμο του Lucas, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την μυθολογία του Star Wars, η Δύναμη είναι η αιτία που το Σύμπαν είναι συμπαγές και συνεχίζει να υπάρχει διαπερνώντας κάθε υλικό αντικείμενο. Οι Jedi τώρα, μπορούν να ελέγξουν και να χρησιμοποιήσουν την Δύναμη, χάρη σε έναν κώδικα ηθικής και δικαιοσύνης.

Ο Τζενταϊσμός αποτελεί ένα κράμα του Ταοϊσμού και του Βουδισμού, ενσωματώνοντας ορισμένα μεσαιωνικά στοιχεία, ενώ το δόγμα της θρησκείας αυτής αναφέρεται γενικά ως «Κώδικας Jedi». Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, για να γίνει κάποιος μέλος της θρησκείας θα πρέπει να μπει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να δει το πρώτο μέρος της τριλογίας δεκαέξι συνεχόμενες φορές(!).

Ραελισμός: Ο Ελοχίμ, τα alien και ο Κομφούκιος

Οι υπερβολικές ταχύτητες φαίνεται να στοίχισαν στον ραλίστα Claude Vorilhons, ο οποίος κηρύττει ότι ύστερα από επικοινωνία που είχε με τα πράσινα ανθρωπάκια, κατάφερε να συσφίξει τις ανθρωπο-εξωγήινες σχέσεις. Πώς έγινε αυτό; Οι εξωγήινοι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον πήγαν στον πλανήτη Ελοχίμ, όπου είχε την τύχη να συναντήσει τον Ιησού, τον Βούδα, τον «προφήτη» Joseph Smith και τον Κομφούκιο. Αφού τα είπαν μεταξύ τους για λίγο, οι εξωγήινοι τον γύρισαν στην Γη, του έδωσαν το όνομα Rael και του εκμυστηρεύτηκαν τρεις βασικές πληροφορίες. Σημειώνετε;

- Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν σε ένα εξωγήινο εργαστήριο από εξωγήινο DNA, περίπου 25 χιλιάδες χρόνια πριν. (Ας πούμε, δεκτό)
- Οι εξωγήινοι θα επισκεφτούν την Ιερουσαλήμ το 2025. (Επίσης, δεκτό και ενδιαφέρον)
- Ο Rael θα πρέπει να μεταφέρει στην ανθρωπότητα μήνυμα Ειρήνης και «αισθησιακής διαμεσολάβησης». (Οκ, εδώ το χάσαμε)
Η θρησκεία υποστηρίζει πως έχει περίπου τριάντα χιλιάδες πιστούς οπαδούς.

Η Εκκλησία του Ed Wood: Cult-ερ ημών...
 
Αναμφίβολα η πιο cult θρησκεία από όλες. Βασικός της άξονας είναι ο καλύτερος... χειρότερος σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου Ed Wood (αν δεν σας λέει κάτι το όνομα αγοράστε τώρα την ομώνυμη ταινία του Tim Burton). O Wood γύριζε ως επί το πλείστον low budget ταινίες, οι οποίες μετά τον θάνατό του απέκτησαν αμέσως χαρακτήρα cult. Η πιο γνωστή εξ’ αυτών είναι το Plan 9 from Outer Space, στο οποίο πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων ο θρυλικός «Δράκουλας» Bella Lugosi.

Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία του Ed Wood ή αλλιώς ο Γουντισμός, αυτοχαρακτηρίζεται ως μια pop θρησκεία, η οποία αποσκοπεί στο να φέρει πνευματική διαύγεια σε όσους δεν μπορούν να την βρουν στις υπόλοιπες θρησκείες. Όπως θα περίμενε κανείς, ο σκηνοθέτης θεωρείται Σωτήρας – αλλά όχι ο μοναδικός. Μερικά από τα δόγματα του Γουντισμού περιλαμβάνουν την υπεράσπιση των ιδεών και του ήθους του Ed Wood, καθώς και την μετάδοση του μηνύματός του για κατανόηση και αποδοχή για όλους, ανεξάρτητα από τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας. Σύμφωνα με την Εκκλησία, υπάρχουν παραπάνω από τρεις χιλιάδες «νόμιμοι» υποστηρικτές της παγκοσμίως...

Κίνημα του Βασιλιά Φίλιππου: Από τα παλάτια στην... ζούγκλα

Το τελευταίο που περίμενε ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ της 2ης της Αγγλίας, ήταν να γίνει αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας σε φυλή του Νότιου Ειρηνικού. Και όμως, η φυλή των Yaohnanen στο νησί Tanna, θεωρούν ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος είναι μία θεία οντότητα, γιος ενός βουνίσιου πνεύματος που ταξίδεψε προς ένα μακρινός μέρος, παντρεύτηκε μια ισχυρή γυναίκα και κάποια στιγμή θα επιστρέψει στον τόπο τους.

Το Κίνημα αποτελεί ένα είδος «λατρείας του φορτίου», μιας θρησκευτικής πρακτικής η οποία εμφανίζεται κυρίως σε κοινωνίες ιθαγενών, μετά την αλληλεπίδρασή τους με τεχνολογικά προηγμένους πολιτισμούς. Η πιο γνωστή περίοδος «λατρείας φορτίου», ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν οι Συμμαχικές Δυνάμεις δημιούργησαν αεροδρόμια στη νήσο των Παπούα, γεγονός που προκάλεσε τον θαυμασμό των ιθαγενών, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι με τα «σιδερένια πουλιά των θεών». Όταν το βασιλικό ζεύγος επισκέφτηκε το νησί Vanuatu το 1974 και προσέφερε δώρα στην φυλή, ο Βασιλιάς Φίλιππος απέκτησε... θεϊκές διαστάσεις και λατρεύεται μέχρι σήμερα από τους ιθαγενείς. Ο ίδιος γνωρίζει για την ύπαρξη του Κινήματος και ανταλλάσει κατά καιρούς δώρα με τους... πιστούς του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v