Έτσι θα γίνει ο λόφος του Λυκαβηττού (μακέτες)

Νέα πεζοπορική διαδρομή και ασφαλτόστρωση του δρόμου από τον οποίο ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα περιλαμβάνει η πρώτη φάση της ανάπλασης που ξεκίνησε ήδη.
Έτσι θα γίνει ο λόφος του Λυκαβηττού (μακέτες)
Ξεκίνησε η πρώτη φάση της ανάπλασης του λόφου του Λυκαβηττού, ένα έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε αυτή την πρώτη φάση, η ανάπλαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια νέα περιπατητική διαδρομή 3 χιλιομέτρων, με φυσικά υλικά, καθώς και την ασφαλτόστρωση όλου του δρόμου που ανεβαίνει το βουνό, το μήκος του οποίου αγγίζει το 1,7 χιλιόμετρα.

Το αστικό δάσος του Λυκαβηττού απλώνεται σε 442 στρέμματα, από τα οποία τα 35 ανήκαν μέχρι πρόσφατα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ). Αυτός ήταν ο λόγος που δεν επισκευαζόταν το θέατρο, και γενικώς δεν μπορούσε να γίνει κανένα έργο ανάπλασης στον Λυκαβηττό. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, η ΕΤΑΔ παραχώρησε τα στρέμματά της στον Δήμο Αθηναίων, και τα έργα ξεκίνησαν άμεσα. 

Όπως διαβάζουμε στην τελευταία ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, «βάσει της στρατηγικής (σ.Σ. για την ανάπλαση του λόφου) είναι το πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο «Πρόγραμμα Λυκαβηττός» που εκπονήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καμίνη, τον συντονισμό της Αρχιτέκτων Μαρίας Καλτσά και με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».



Η πρώτη φάση του προγράμματος, που ξεκίνησε να υλοποιείται ήδη, περιλαμβάνει:

- Εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου.

- Αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700m και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.

- Ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους 3χλμ, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του Λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα που ξανάνοιξε τις πόρτες της και το Πέτρινο Περίπτερο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v