European Super League: Η άνοδος και η πτώση

Η είδηση για τη σύστασή της έσκασε σαν βόμβα στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, όμως αποδείχτηκε πυροτέχνημα.
European Super League: Η άνοδος και η πτώση
H European Super League κατάφερε, έστω και για μερικά 24ωρα, να ταρακουνήσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, προκαλώντας αντιδράσεις από οπαδούς, παίκτες και κυβερνήσεις.

Δημιουργήθηκε για να κοντράρει το Champions League, με τη συμμετοχή 20 ομάδων, εκ των οποίων οι 15 θα είναι ιδρυτικά μέλη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 θα υπάρχει μηχανισμός προκριματικών κάθε χρόνο με βάση τα αποτελέσματα τους την προηγούμενη σεζόν.

Ας δούμε λοιπόν τη… σύντομη ιστορία αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Ποιες ομάδες θα συμμετείχαν;

Πριν ξεκινήσουν οι αποχωρήσεις, στη νεοσύστατη λίγκα συμμετείχαν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ.

Η ανακοίνωσή τους είχε ως εξής:

«Δώδεκα από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και την οποία θα διοικούν τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.

»Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση».

Ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ο πρόεδρος και αντιπρόεδροι οι Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους και Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Προτάσεις είχαν γίνει και στις Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν, όμως αρνήθηκαν.

Γιατί το κάνανε αυτό;

Σύμφωνα με τον Πέρεθ, η European Super League είναι μια προσπάθεια των 12 συλλόγων «να σώσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». Ο ίδιος αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Chiringuito» στις ανάγκες για υψηλότερα έσοδα λόγω των ζημιών από την πανδημία, η οποία απλά επιτάχυνε τις διαδικασίες σύστασης της Super League, ενώ παρά την εγγυημένη συμμετοχή 15 από τις 20 ομάδες, δήλωσε ότι η λίγκα δεν είναι κλειστή και πως όλες οι ομάδες έχουν δυνατότητα πρόσβασης.

«Όταν δεν έχεις κανένα εισόδημα πέρα από τα τηλεοπτικά, η λύση είναι να δημιουργήσεις περισσότερους ανταγωνιστικούς αγώνες στη σεζόν που θα προσελκύουν περισσότερο τον κόσμο σε όλο τον πλανήτη, με όλους τους μεγάλους συλλόγους. Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι αντί για το Champions League, θα φτιάξουμε μία Super League ώστε να καλύψουμε τα χαμένα εισοδήματα. Οι μεγάλοι σύλλογοι στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία πρέπει να δώσουν τη λύση σε μια άσχημη κατάσταση που βιώνει το ποδόσφαιρο. Έχουμε χάσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πολύ άσχημο», ανέφερε σχετικά.

«Πέρσι είχαμε μπάτζετ 800 εκατομμυρίων και έσοδα 700 εκατ. και φέτος με 900 εκατ. προϋπολογισμό θα δούμε αν θα βγάλουμε πάνω από 600. Σε δύο σεζόν 400 εκατ. λιγότερα, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης. Βιώνουμε μια πολύ άσχημη κατάσταση», πρόσθεσε.

Και από λεφτά;

Σύμφωνα με τους Times, οι 15 ιδρυτικοί σύλλογοι, θα μοιράζονταν μια αρχική «επιχορήγηση» (δες παρακάτω για τη χρηματοδότηση) 3,5 δισ. Ευρώ, τα οποία μπορούν να δαπανηθούν σε γήπεδα, εγκαταστάσεις προπόνησης ή «για να αντικαταστήσουν τα χαμένα έσοδα που σχετίζονται με το γήπεδο λόγω πανδημίας».

Τα έσοδα από την τηλεόραση και τη χορηγία θα ευνοούσαν προφανώς τους ιδρυτές συλλόγους: το 32,5% του αρχικού μπάτζετ θα μοιραζόταν εξίσου μεταξύ των 15 συλλόγων και ένα 32,5% μεταξύ όλων των συλλογών της λίγκας, συμπεριλαμβανομένων των πέντε που θα συμμετέχουν στα προκριματικά.

Το 20% της επιχορήγησης θα είναι χρηματικό έπαθλο, διανεμημένο με τον ίδιο τρόπο όπως το τρέχον σύστημα της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες παίρνουν χρήματα ανάλογα με τη θέση που τερματίζουν. Το υπόλοιπο 15% θα είναι ανάλογα με την εμπορικότητα της κάθε ομάδας.  Ένα 55% των εσόδων θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές, ενώ θα υπάρχει επιτροπή οικονομικής παρακολούθησης για το που θα ξοδεύουν τα χρήματα οι ομάδες.

Ο νικητής της νεοσύστατης λίγκας θα μπορούσε να κερδίσει κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League για αυτή τη σεζόν, οι οποίες υπολογίζονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Πολλά λεφτά, ποιος τα δίνει;

Μία από τις κορυφαίες τράπεζες επενδύσεων στον κόσμο, η JP Morgan. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της που μίλησε στο Reuters, η εταιρεία θα κάλυπτε το ποσό των 3.5 δισ. Ευρώ, με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο 23 ετών και με επιτόκιο 2-3%.

Ποιοι αντέδρασαν;

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση αυτή. Οι FIFA, UEFA και άλλες πέντε Συνομοσπονδίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει στον θεσμό αυτό θα αποκλείεται από διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ και το Euro.

Ο Λαρς Κρίστερ Όλσον, πρόεδρος των ευρωπαϊκών Λιγκών, τόνισε πως «πρόκειται για μία «σημαντική απειλή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». Μία κλειστή Super League με έναν συγκεκριμένο αριθμό ομάδων θα λειτουργεί όπως στη Λατινική Αμερική και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα».

«Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην Eurοpean Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων» αναφέρει η τοποθέτηση της γαλλικής προεδρίας Μακρόν, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως «Τα σχέδια για την Eurοpean Super League θα ήταν πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές Αρχές για να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα».

Η κατάρρευση μιας λίγκας

Συγκεντρώσεις έξω από τα γήπεδα, αντιδράσεις παικτών, πανό στα κάγκελα, αυστηρές δηλώσεις πολιτικών, έδειξαν αμέσως ότι η European Super League ήταν το «μαύρο» (και πλούσιο) πρόβατο του ποδοσφαίρου.

Και ύστερα ήρθαν οι αποχωρήσεις: από την περασμένη Τρίτη, όλες οι αγγλικές ομάδες που αρχικά θα συμμετείχαν, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν, μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους ίδιους τους φιλάθλους τους, αλλά και τις προειδοποιήσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης αναμένεται να πράξουν το ίδιο, ενώ η ομάδα της Καταλονίας θα θέσει προς ψηφοφορία το ζήτημα στα μέλη της. «Για να είμαι ειλικρινής η αποχώρηση των αγγλικών ομάδων βάζει τέλος στο σχεδιασμό», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Γιουβέντους και ένας από τους ιδρυτές της νέας λίγκας, Αντρέα Ανιέλι.

Η αποδεκατισμένη πια λίγκα, σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για «πιέσεις» που υποχρέωσαν τους συλλόγους να αποχωρήσουν, επιμένοντας ότι η πρόταση συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και θα μπορούσε να υλοποιηθεί με κάποια άλλη μορφή. 

«Δεδομένων των τωρινών συνθηκών, θα εξετάσουμε τα πιο κατάλληλα βήματα για την αναμόρφωση της πρότασης, επιδιώκοντας πάντα τον στόχο μας που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v