Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες μεταξύ γυναικών κι αντρών

Μια γενιά πίσω πήγε η πανδημία τον αγώνα για την κατάκτηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, λέει έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες μεταξύ γυναικών κι αντρών
Όχι πως δεν το υποψιαζόμασταν… όμως τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πανδημία έπληξε την ισότητα των φύλων σε τέτοιο βαθμό, που πλέον χρειάζεται παραπάνω από μία γενιά για να εξαλειφθούν οι διαφορές.

Για την ακρίβεια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει πως θα χρειαστούμε 36 ολόκληρα χρόνια για να πετύχουμε τον στόχο της εξάλειψης των διαφορών τόσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγείας ή ακόμη και εκπαίδευσης.

«Η πανδημία είχε καταλυτική επιρροή στην ισότητα ανδρών-γυναικών, τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι, ανατρέποντας χρόνια προόδων», δήλωσε η Σάαντια Ζαχίντι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μεταξύ των δεδομένων της έκθεσης, είναι το ότι πολύ περισσότερες γυναίκες (5% παγκοσμίως) έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της πανδημίας σε σχέση με τους άνδρες (το ποσοστό των οποίων ανήλθε σε 3,9%). Ένας λόγος για αυτό είναι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, πως οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως η εστίαση.

Επίσης, σημειώνεται στην έκθεση, η υγειονομική κρίση αύξησε τον φόρτο εργασίας των γυναικών στο σπίτι, οι οποίες ανέλαβαν σε δυσανάλογο ποσοστό τις δουλειές του σπιτιού, τη φύλαξη των παιδιών και την φροντίδα των ηλικιωμένων.

Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, και το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, ο ρυθμός που προσλαμβάνονται γυναίκες είναι πιο αργός, και οι πιθανότητες να τους ανατεθούν ηγετικές θέσεις μικρότερες. Αυτή είναι μια υποχώρηση ενός ή δύο ετών στη μέχρι τώρα πρόοδο, σημειώνει η έκθεση.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το χάσμα στην πολιτική: Παρά την βελτίωση που παρατηρείται στις μισές από τις 156 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, οι γυναίκες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μόλις το 26,1% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 22,6% των υπουργικών θέσεων παγκοσμίως. Με αυτόν τον ρυθμό, το χάσμα θα έχει καλυφθεί σε… 145,5 χρόνια. Με βάση την προηγούμενη έκθεση, που είχε δημοσιευτεί στο τέλος του 2019, θα χρειαζόμασταν 95 χρόνια για να ξεπεράσουμε αυτή τη διαφορά.

Στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών που έχουν πετύχει σε μεγαλύτερο βαθμό κάποιας μορφής ισότητα των φύλων βρίσκεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά η Ισλανδία, και ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v