Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Πότε μπορούμε να ελπίζουμε σε χαλάρωση της καραντίνας και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδυναμωθεί ο κορωνοϊός;
Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Με την κοινωνική αποστασιοποίηση να κρατάει καλά χωρίς να ξέρουμε για πόσο ακόμα θα είμαστε σε αυτήν την κατάσταση, είναι λογικό να εγείρονται ερωτήματα όπως «Πότε θα τελειώσει η πανδημία;» και «Για πόσο ακόμα θα είμαστε κλεισμένοι μέσα»;

Σαφές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν προς το παρόν. Υπάρχουν όμως κάποια σενάρια.

Αν αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης»

Ο όρος αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που είναι άνοσο στο παθογόνο, εν προκειμένω τον κορωνοϊό. Σκεφτείτε πως όσοι έχουν μολυνθεί τον ιό είναι σαν εκείνους που διαδίδουν μια κακή φήμη, με άφθονο χρόνο να τη διαδώσουν. Αυτός που διαδίδει τη φήμη μπορεί να τη μεταδώσει μόνο αν βρει άλλους που δεν την γνωρίζουν σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Το να προσπαθήσει να τη διαδώσει σε κάποιον που ήδη την γνωρίζει δεν έχει νόημα. Αν λοιπόν δεν μπορεί να βρει κάποιον που να μην την έχει ακούσει, η φήμη δεν μπορεί να διαδοθεί περαιτέρω.



Ομοίως, αν αρκετοί άνθρωποι γύρω από έναν μολυσμένο είναι ήδη άνοσοι στον ιό, τότε αυτός δεν θα μπορέσει να τον μεταδώσει κάπου. Ως εκ τούτο, αντί ο ιός να συνεχίσει να μεταδίδεται, ο άρρωστος λογικά θα ανακάμψει και δεν θα είναι πλέον μεταδοτικός, ενώ θα έχει αποκτήσει και ανοσία σε μελλοντικές λοιμώξεις.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως όλοι πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται. Αν κάποιος μολυνθεί με τον ιό δε θα μπορεί να αλληλλεπιδρά με όποιον θέλει. Όμως όταν ένα συγκεκριμένο μερίδιο του πληθυσμού έχει ανοσία ήτοι το κατώφλι της ανοσίας αγέλης, οι πιθανότητες να βρεθεί άτομο που μπορεί να μολυνθεί είναι πολύ χαμηλές.

Χωρίς εμβόλιο βέβαια, ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς ανοσία είναι να κολλήσει τον ιό. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι κάποιος πράγματι θα αποκτήσει ανοσία μετά την έκθεση στον ιό, και ότι ο ίδιος δεν θα ξανακολλήσει. Αυτή η πιθανότητα, δηλαδή κάποιος να μολυνθεί ξανά είναι πιθανή, αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως ισχύει.

Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική κατά της διάδοσης του ιού έχει προταθεί όμως υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό: ο κόσμος πρέπει να μολυνθεί. Και κάτι τέτοιο θα ήταν ωραίο, αν ο ιός το μοναδικό που προκαλούσε στο σώμα ήταν ένα απλό βηχαλάκι ή φαγούρα. Δυστυχώς, ο ιός σκοτώνει. Επίσης, αν όσοι αρρωστήσουν κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο, θα προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας. Εν ολίγοις, η «ανοσία αγέλης» είναι σαν να χρησιμοποιείς ένα σφυρί για να σκοτώσεις μια μύγα στο κεφάλι κάποιου.

Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως που πρέπει να μολυνθούν για να έχουμε «ανοσία αγέλης»; Οι ερευνητές εκτιμούν πως το κατώφλι για τον ιό είναι περίπου από το 1/3 μέχρι τα 2/3 του κάθε πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό σημαίνει από 2,5 μέχρι 5 δις κόσμου.

Αν βρεθεί εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι ένας τρόπος για να υπάρξει ανοσία, χωρίς να μολυνθεί (και να πεθάνει) ο κόσμος. Δείτε παρακάτω ένα βίντεο που εξηγεί πως γίνεται αυτό:



Ένα εμβόλιο θα ήταν ιδανική επιλογή, όμως πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αν μειωθεί η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι

Υπάρχει ελπίδα πως ο ιός θα συμπεριφερθεί σαν τον ιό της γρίπης, τουλάχιστον με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η μετάδοση της γρίπης συνήθως μειώνεται όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο. Στο νότιο ημισφαίριο η γρίπη συνήθως εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια του δικού μας καλοκαιριού.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί η γρίπη μεταδίδεται λιγότερο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο βόρειο ημισφαίριο και τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στο νότιο. Λόγω της θερμότητας ή λόγω της υγρασίας; Μια εκτίμηση είναι ότι η μεγαλύτερη υγρασία αυξάνει το μέγεθος των αναπνευστικών σταγονιδίων που μεταφέρουν τον ιό και έτσι αραιώνουν τα σωματίδια του ιού.  Ανεξάρτητα από το αν η μετάδοση SARS-Cov2 μειώνεται με τον ίδιο τρόπο, ίσως η καραντίνα να χαλαρώσει τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που θα έδινε μια ανάπαυλα για καλύτερο προγραμματισμού εν όψει φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω είναι απλά υποθέσεις μιας και ο SARS-CoV2 δεν είναι γρίπη και δεν είναι σαφές αν η μετάδοσή του θα μειωθεί πραγματικά όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Αν ο ιός μεταλλαχθεί

Υπάρχει και αυτή η πιθανότητα. Οι ιοί, όπως οι κορωνοϊοί, μπορούν να μεταλλαχθούν. Θεωρητικά, μια μεταλλαγμένη έκδοση που θα είναι λιγότερο επιβλαβής για τον άνθρωπο θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την τρέχουσα κατάσταση. Από την άλλη πλευρά βέβαια, θα μπορούσε να προκύψει μια ακόμα πιο χειρότερη μορφή του.

Αν υπάρξουν περισσότερα διαγνωστικά τεστ

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα μπορούσε να χαλαρώσει τουλάχιστον την ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο πριν», λέει η Caitlin Rivers, ένας επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security. «Όμως δεν γίνεται να μην δούμε τα παραδείγματα από περιοχές όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν,τα οποία έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να απομονωθεί τοπικά μέσα από τη γενική κοινωνική αποστασιοποίηση σε συνδυασμό με εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ, απομόνωση των περιπτώσεων μόλυνσης και παρακολούθηση επαφών», προσθέτει. Στη Νότια Κορέα για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων μολύνσεων έφτασε τις 909 στις 29 Φεβρουαρίου, και έκτοτε το νούμερο μειώθηκε σταθερά. Στις 24 Μαρτίου, υπήρξαν μόλις 76 νέες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Forbes και Sciencedaily.org

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v