Η πανδημία φουντώνει την αλληλεγγύη

Μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Δείτε όλα τα δίκτυα, τις σελίδες και τις ομάδες αλληλεγγύης που διαδίδονται πιο γρήγορα και από τον ιό.
Η πανδημία φουντώνει την αλληλεγγύη
Όσο εμείς καθόμαστε σπίτια μας ασφαλείς (;) υπάρχουν άνθρωποι που, είτε πληγούν από την ασθένεια είτε όχι, έχουν έρθει αντιμέτωποι με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις που φέρνει ο περιορισμός.

Η κατάσταση που έφερε αυτός ο ρημαδο-ιός θα κρατήσει καιρό, και ήδη φέρνει δυσκολίες στους πιο αδύναμους εξ ημών. Ευτυχώς όμως, η αλληλεγγύη μεταδίδεται εξίσου γρήγορα, προσφέροντας βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη τώρα πιο πολύ από ποτέ.

Δείτε παρακάτω όλα τα δίκτυα και ομάδες αλληλοβοήθειας που γεννήθηκαν αυτές τις μέρες και είναι σίγουρο πως θα πολλαπλασιάζονται όσο περνά ο καιρός.

Μένουμε Μαζί Solidarity

Με μότο «Σπίτι μας η Αλληλεγγύη» η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί έναν κόμβο συλλογής και διάδοσης πληροφοριών καθώς και παροχής ψηφιακών εργαλείων, στηρίζοντας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.

Ομάδα αλληλοβοήθειας κατά του Covid-19

Τα μέλη της  πρώτης αυτής ομάδας που συστάθηκε και έχει πλέον εκατοντάδες φίλους στο Facebook βοηθούν καθημερινά όσους το έχουν ανάγκη, πραγματοποιώντας δρομολόγια, αγοράζοντας τρόφιμα ή φάρμακα για άτομα που τα έχουν ανάγκη και κάνουν αγορές ακολουθώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας των ίδιων αλλά και των εξυπηρετούμενων ατόμων. 

Αντίστοιχης δράσης ομάδες στο Facebook είναι η Ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας ενάντια στην ασθένεια COVID-19, η Ομάδα αλληλοβοήθειας και επικοινωνίας Γκύζη – Πολυγώνου, η Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου - COVID 19, η Ομάδα Αλληλοβοήθειας για τον covid 19 – Ζωγράφου, η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Παπάγου-Χολαργού και η Ομάδα αλληλοβοήθειας κατά του COVID Ελληνικό – Αργυρούπολη.

Σελίδες ενημέρωσης, καταγγελιών εργοδοτικών αυθαιρεσιών

Από την πρώτη βδομάδα της καραντίνας οι απολύσεις ήταν χιλιάδες. Παρέχοντας στήριξη στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους σελίδες όπως η Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, το Εργατικό Παρατηρητήριο BLOCK Αφεντι-Covid 2020 και I for Interview ανανεώνονται με συνεχή ενημέρωση σε εργασιακά ζητήματα και δικαιώματα, ενώ παρέχουν και φόρμες καταγγελιών αυθαιρεσίας εργοδότη. Τέτοιες φόρμες μπορείτε επίσης να βρείτε εδώ

I offer my AIRBNB home for FREE during Covid-19 Crisis

Ομάδα στο Facebook από ιδιοκτήτες καταλυμάτων τύπου AirBNB, οι οποίοι τα διαθέτουν αφιλοκερδώς σε όσους έχουν ανάγκη τη δύσκολη αυτή περίοδο. Συγκεκριμένα, τα καταλύματα προσφέρονται σε γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και πολίτες που πρέπει να μείνουν μακριά από το σπίτι τους και ομαδοποιούνται ανά περιοχή σε διακριτό σημείο στη σελίδα. 

Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης

Εδώ και μερικές ημέρες λειτουργούν καθημερινά Γραμμές Ψυχολογικής Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και τηλεφώνου για όσους την έχουν ανάγκη από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Τις  γραμμές συντονίζουν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής ψυχίατρος δρ. Κων/νος Κοντοάγγελος και η επιστημονική συνεργάτιδα ψυχολόγος δρ. Θεοδώρα Σκαλή. Δείτε αναλυτικά εδώ

Ψυχοκοινωνική στήριξη online

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη σε θέματα που αφορούν την πανδημία και τις ψυχιατρικές επιπλοκές της. Κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε με διαθέσιμο εθελοντή ψυχίατρο ή ψυχολόγο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v