10 πράγματα που μας έμαθε η καραντίνα

Η καραντίνα είναι μια σκληρή περίοδος, αλλά έχει φέρει μαζί της ορισμένα μαθήματα ζωής. Έτσι υποθέτουμε, τουλάχιστον, είμαστε πολύ κουρασμένοι.
10 πράγματα που μας έμαθε η καραντίνα
Όλη αυτή η κατάσταση με την καραντίνα που βιώνουμε μπορεί να έχει πολλαπλά μαθήματα από πίσω. Μπορεί και όχι. Μπορεί όλη αυτή η καραντίνα να είναι ένα ψέμα. Μπορεί να είναι ψευδαίσθηση από τον πυρετό στο κεφάλι μας και τόσο καιρό να είμαστε εμείς οι άρρωστοι.

Γενικά, η καραντίνα σου καίει λίγο τον εγκέφαλο. Και μέσα σε όλο αυτό το κάψιμο, προσπαθείς να δεις το πράγμα λίγο θετικά, και να πάρεις όσο περισσότερα ηθικά διδάγματα γίνεται. Και θα κάνουμε μια προσπάθεια να τα απαριθμήσουμε, επειδή και εμείς αλλά και εσύ έχουμε ανάγκη από λίγη θετική ενέργεια.

1. Μάθαμε την αξία της προσωπικής υγιεινής
Θα μου πεις, την ξέραμε ήδη. Τα νούμερα δεν το δείχνουν αυτό. Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στην μέση, ότι ξέραμε για την προσωπική υγιεινή, αλλά δεν την εφαρμόζαμε και τόσο τακτικά. Αν μη τι άλλο, τώρα κανείς μας πια δεν θα βήξει άνετα σε δημόσιο χώρο, και αυτό είναι μια μικρή έστω πρόοδος.

2. Μάθαμε ότι δεν μας αρέσει το σπίτι μας
Αν μένεις σε σπίτι που σου αρέσει, τότε είσαι πολύ τυχερός, είτε έφτιαξες την ζωή σου νωρίτερα από την κρίση του κορωνοϊού, είτε έχεις περισσότερα λεφτά από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η παράγραφος δεν είναι για εσένα. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που συνειδητοποιήσαμε ότι, αν έπρεπε να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας για πολύ καιρό, δεν θα την παλεύαμε, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε με το σπίτι μας—και με την ζωή μας, κατ’ επέκταση.

3. Μάθαμε πόσο αλήθεια κοστίζει το ντελίβερι
Από την τρίτη μέρα καραντίνας, φακές και μακαρόνια. Και πάλι καλά, επειδή κάπου έπρεπε να μάθουμε να ελέγχουμε καλύτερα το πόσο φαγητό (και καφέδες) παραγγέλναμε.

4. Μάθαμε αν είμαστε εσωστεφείς ή εξωστρεφείς
Μετά από τόσες μέρες μέσα, δεν υπάρχει πλέον καμία απορία για το τι τύπος ανθρώπου είσαι. Οι εσωστρεφείς, γενικότερα, δεν έχουν επηρεαστεί και τόσο άσχημα από αυτό που συμβαίνει. Οι εξωστρεφείς φίλοι σου, από την άλλη, μάλλον θα τρελαίνονται αυτή τη στιγμή.

5. Μάθαμε την αξία της καλής επικοινωνίας
Όλοι είναι σπίτι. Όλοι είναι online. Κανείς δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνεις. Με ποιους επιλέγεις να μιλάς αυτές τις μέρες; Ε, αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποί σου, δεν χωρά αμφιβολία πια. Δεν θα μπορούσες να το μοιραστείς με άλλους αυτό.

6. Μάθαμε την αξία της ψυχραιμίας
Βλέποντας κόσμο να αγοράζει δέκα-δέκα τα χαρτιά τουαλέτας, βέβαια. Μάθαμε από τα δικά τους λάθη. Και από την δική μας πιθανή έλλειψη χαρτιού τουαλέτας. Αλλά εντάξει. Αυτά είναι κάρμα, εμείς τουλάχιστον μάθαμε κάτι.

7. Μάθαμε ότι είναι καλό να κλείνουμε το ίντερνετ πού και πού
Πού να το φανταστείς, ότι αυτό που χρειάστηκε για να καταλάβουμε πόσο κακό μας κάνει είναι να έχουμε μερικές μέρες που να μην χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο... εκτός απ’ το να είμαστε στο ίντερνετ.

8. Μάθαμε ότι πρέπει να καθαρίζουμε το κινητό μας
Και πάλι κανένας δεν το έκανε.

9. Μάθαμε ότι η καραντίνα δεν είναι καλή για κανέναν
Κάποιος που περνάει την καραντίνα μόνος, αρχικά ενοχλείται επειδή του λείπει το σεξ. Μετά συνειδητοποιεί ότι ενοχλείται περισσότερο επειδή αυτό που το λείπει στην πραγματικότητα είναι μια αγκαλιά. Κάποιος που περνάει την καραντίνα με σύντροφο, αρχικά περνάει τέλεια. Μετά ενοχλείται επειδή η καραντίνα δεν νοιάζεται για προσωπικό χώρο και χρόνο, και αρχίζει να φρικάρει για την σχέση του. Οι μόνοι που κάπως έχουν πιθανότητα να την βγάλουν καθαρή (αν και όχι πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα) είναι αυτοί που είπαν «Οκέι, ώρα να περάσω λίγες μέρες με έναν-δυο κολλητούς».

10. Τέλος, μάθαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε
Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το πόσο μαζικά όλοι #μείναμεσπίτι, ούτε με το αν βγήκαμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε. Έχει 100% να κάνει με το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, απέναντι σε έναν κοινό (και αόρατο) εχθρό, έχεις δει μια μικρούλα εκεχειρία ανάμεσα ακόμα και στους πιο ορκισμένους ιντερνετικούς εχθρούς. Έχει να κάνει 100% με το γεγονός ότι ίσως πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, βλέπεις στο feed σου τις φάτσες των φίλων σου και νιώθεις ειλικρινή ενθουσιασμό, επειδή αλήθεια πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που τους είδες. Και κράτα αυτόν τον ενθουσιασμό, σε παρακαλούμε. Κράτα τον και μετά την καραντίνα. Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα για εμάς μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει να ήταν πως συνειδητοποιήσαμε πως είμαστε λειψοί χωρίς τους άλλους ανθρώπους. Χωρίς ομιλίες, χωρίς διαλόγους, χωρίς απόψεις και γέλια, χωρίς διαφωνίες αλλά και συμβιβασμούς.

Ό,τι έχουμε είμαστε ο ένας για τον άλλο. Κι ας χρειάστηκε να κλειστούμε ο καθένας στο κλουβί του για να το καταλάβουμε αυτό...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v