Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Bitcoin

Τι είναι και τι δεν είναι το Bitcoin, ποια η ισοτιμία του και πώς μπορεί κανείς να «φτιάξει» νομίσματα;
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Bitcoin

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν ανήκει σε καμία χώρα, σε καμία κυβέρνηση, σε καμία εταιρεία αποτελεί σίγουρα κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το Bitcoin φέτος έκλεισε 11 χρόνια παρουσίας όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί την ύπαρξή του.

Αν συγκαταλέγεσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς, τότε μάθε τα βασικά για το (κρυπτο)νόμισμα που «γεννήθηκε» τον μακρινό Γενάρη του 2009, στηρίχθηκε από προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι Gary Kasparov και σύντομα θα διατίθεται από τις γερμανικές τράπεζες

Τι είναι;

Πρόκειται για ένα νόμισμα αποκλειστικά ψηφιακό. Δεν θα το συναντήσεις σε μορφή χαρτονομίσματος ή σε κέρματα, αν και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του χρήματος. Είναι ανταλλάξιμο, αναγνωρίσιμο, σπάνιο, διαιρείται σε μικρότερα μέρη και δύσκολα παραχαράσσεται.

Κάνει οτιδήποτε μπορεί να γίνει και με συμβατικά νομίσματα, όπως αγορά και πώληση αγαθών. Με το bitcoin μπορείς να στέλνεις χρήματα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σχεδόν δωρεάν. Χωρίς ενδιάμεσους, ταχύτερα, ασφαλέστερα και μάλιστα ανώνυμα, αν το επιθυμείς. Μόνο μια bitcoin διεύθυνση είναι απαραίτητη, αλλά οι διευθύνσεις αυτές δεν συνδέονται απαραίτητα με το ποιος είσαι, όπως τα e-mails. Η διεύθυνση έχει 34 χαρακτήρες που ξεκινάνε με τον αριθμό 1 ή 3. Για παράδειγμα: 1JnDxSc7kGsnkFs7aBWgo2AQkT67AKL3Vn.

Δημιουργός του είναι ο «Satoshi Nakamoto», ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι είναι άντρας που ζει στην Ιαπωνία, γεννηθείς στις 5 Απριλίου 1975. Τα εισαγωγηκά μπήκαν γιατί στην πραγματικότητα, ο δημιουργός δεν έχει εμφανιστεί ποτέ και δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε την ταυτότητά του. Ο ίδιος αποσύρθηκε το 2010 από το έργο, το οποίο πλέον βρίσκεται στα χέρια της  παγκόσμιας κοινότητας των προγραμματιστών που ασχολούνται με αυτό.



Πώς παράγεται;

Ένα bitcoin για να «τυπωθεί» δεν χρειάζεται νομισματοκοπείο, αλλά παράγεται από υπολογιστές μέσω της (πολύπλοκης) διαδικασίας του mining. Το mining δεν γίνεται με το ίδιο πρόγραμμα peer to peer, αλλά με κάποιο εξειδικευμένο mining πρόγραμμα μέσω του οποίου ο υπολογιστής του χρήστη κάνει κάποιους πολύπλοκους υπολογισμούς. Γιατί γίνεται αυτό;

Αφ’ ενός γιατί έτσι προασπίζεται η ασφάλεια του συστήματος από εξωτερικές επιθέσεις αφ’ ετέρου γιατί έτσι δημιουργούνται τα λεγόμενα blocks. Οι υπολογισμοί αυτοί βέβαια, προϋποθέτουν και την ανάλογη υπολογιστική ισχύ, δηλαδή έναν εξαιρετικά ισχυρό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Τα blocks… γεννούν συγκεκριμένο αριθμό bitcoins και συγκεκριμένα 25 νομίσματα ανά block. Το νούμερο αυτό - δηλαδή τα πόσα bitcoins «βγάζει» το κάθε block- υποδιπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου.

Τα bitcoins λοιπόν παράγονται με προβλέψιμο ρυθμό. Ο αριθμός νέων νομισμάτων κάθε τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό, ενώ η έκδοσή τους θα σταματήσει όταν φτάσουν το προαποφασισμένο όριο των 21 εκατομμυρίων bitcoins, περίπου το 2140.

Τι προοπτικές έχει;

Όπως συμβαίνει με όλα τα νομίσματα, η αξία του bitcoin συνδέεται άμεσα από την τιμή που είναι διατεθειμένοι οι ενδιαφερόμενοι να αποδεχτούν ως δίκαια. Η ισοτιμία του κυμαίνεται ελεύθερα και καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση στις αγορές συναλλάγματος. Τη στιγμή που ο συντάκτης του άρθρου πληκτρολογεί, η τιμή ενός bitcoin ισούται με 7.884,63€.

Δεν υπάρχει η εγγύηση ενός κράτους ή μιας Κεντρικής Τράπεζας, ούτε αντίκρισμα σε χρυσό. Η αξία του βασίζεται σε μαθηματικό αλγόριθμο, όμως τα χαρακτηριστικά του είναι τέτοια, έτσι ώστε οι κάτοχοί του να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό, παρά σε παραδοσιακές μορφές νομισμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες είναι υπέρ του για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο κανένα νόμισμα δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλές. Η ιστορία άλλωστε είναι γεμάτη από νομίσματα που κάποια στιγμή έπαψαν να χρησιμοποιούνται. Έτσι παρόλο που οι προηγούμενες αποσύρσεις οφείλονταν κυρίως στον υπερπληθωρισμό, κάτι που στο Bitcoin είναι αδύνατον να υπάρξει, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της απώλειας της εμπιστοσύνης. Μόνο για όσο διάστημα υπάρχει εμπιστοσύνη. θα γίνεται αποδεκτό στις συναλλαγές.

Σε 20 χρόνια, ο όγκος διακίνησης αξιών σε Bitcoin ή θα είναι τεράστιος ή ανύπαρκτος, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο ιδρυτής του, Satoshi Nakamoto.

Ωραία! Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα;

Σε λίγες ημέρες, το Euro2day.gr ξεκινά κύκλο σεμιναρίων για το ψηφιακό νόμισμα. Τα σεμινάρια διεξάγονται Δευτέρα και Πέμπτη, σε ολιγομελή γκρουπ 7 ατόμων, και κοστίζουν 50€ ή… 0,0063 bitcoins, αν και προς το παρόν η πληρωμή τους γίνεται σε ευρώ. Στο μέλλον, ποιος ξέρει;

Με πληροφορίες από το άρθρο του κ. Βασίλη Παζόπουλου, Οικονομολόγου, στο Euro2day.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v